Stoneisle Ocean vei Santtu Raitalan lähemmäksi ajajaliigan voittoa

Julkaistu:

Toto64
Kestävyys löi nopeuden Vermon Tammatähdessä.
Siihenkö se ratkesi? Pitkin syksyä ja alkutalvea on jännätty Santtu Raitalan ja Hannu Torvisen vääntöä ravien kotimaisen ajajaliigan 2019 voitosta. Keskiviikon T64-lähdössä Vermossa kaksikko starttasi Tammatähteen hyvin tasaväkisenä pidetyn suosikkiduon Callela Lisbeth–Stoneisle Ocean rattailla. Taiston voittamalla ohjastaja paitsi nappasi yhden tikun lisää itselle, sulatti maukkaan voittosauman kilpailijalta.

Torvisen ajama pelisuosikki Callela Lisbeth vei odotetusti joukkoa ja Raitala ohjasi Stoneisle Oceanin yhtä odotetusti kärjen rinnalle pian kiihdytyksen jälkeen.

Vauhti alkoi kiihtyä toiseksi viimeisessä kaarteessa. Ratkaisuhetkillä valjakot ottivat rinta rinnan tuimasti mittaa toisistaan. Stoneisle Ocean sai otteen voitosta loppukurvin pohjassa 300 metriä ennen maalia ja piti sen vakuuttavasti maaliin asti.

– Hetken mietin, että johtavan takaakin voisi olla turvallista ajaa, mutta lopulta tuntui loogisimmalta kokeilla johtavan rinnalta. Vauhtikestävyys on Stoneisle Oceanin kovin ase, Raitala perusteli taktiikkaansa.

Keskiviikon ravien jälkeen Raitala johtaa Torvista voitoin 257–249. Jäljellä on 25 ajopäivää, joten pihtiputaalaisella on vankka johto. Liigavoitto olisi molemmille ohjastajille uran ensimmäinen.

Stoneisle Oceania valmentaa Isto Kuisma. Hevonen polki pikamatkan Vermon napakalla talviradalla kilometriaikaan 12,1a/1620 metriä. Tammatähden voitto oli 4 000 euron arvoinen ja Stoneisle Oceanille kauden kolmas ykkönen.

Kuismalla oli huipputammansa kaudesta keväällä kovat odotukset, mutta alkukausi meni pieleen yllättävän ongelman vuoksi. Hevosen poskionteloon pääsi koteloitumaan heinänkorsia, jotka aiheuttivat sitkeää tulehdusta limakalvoille. Sairastelun harvinainen syy pysyi pitkään piilossa tutkimuksista huolimatta. Syksyllä hevonen on palannut tasolleen ja ensi vuoden suorituksia on lupa odottaa vesi kielellä.

[video]
[/video]

Raitala oli heti perään lähellä toista T64-voittoa keulassa juosseen Glamour Arioson rattailla. Sen takaa yhdeksännellä hetkellä kiriin päässyt Don’t Press Send spurttasi kuitenkin ohi maalilinjalla.

– Ensimmäinen startti, missä hevonen sai oikean tilaisuuden näyttää. Luulin että tilaa tuli liian myöhään, mutta hienosti ruuna tsemppasi, valmentaja Nina Pettersson-Perklen riemuitsi. Jukka Torvinen ohjasti voittajaa.

Voitto meni maalikameran kuvaan myös lämminveristen matalassa sarjassa, ja taas viime metrit kurotti parhaiten johtavan takaa kiriin iskenyt hevonen. Se oli yllättäjä One Who Run, joka ohitti Fuscus H.L:n.

Marko Lavin valmentamalle One Who Runille ykköstila oli uran ensimmäinen.

– Tiukkaa oli lopussa. Me kuskit ei ainakaan tiedetty, kumpiko voitti, voittajan ohjastaja Jarmo Saarela sanoi.

Lähdössä nähtiin dramatiikkaa jo alussa, kun pelisuosikki Credit To Love ei kääntynyt kilpailusuuntaan lähtöhetkellä ja menetti pelin heti. Ohjastaja Hannu Torvinen ihmetteli lähdön jälkeen TotoTV:ssä, miksi tuomaristo ei palauttanut lähtöä.

– Mielestäni olisi ansaittu toinen yritys.

Better Boss ei onnistunut

Suomenhevosten pitkällä matkalla ei tapahtumia puuttunut. Loppusuoran alussa maalia lähestyi peräti kuuden hevosen tasainen rintama. Parhaiten lopun kurotti sisäradan suojissa matkannut yllättäjä Pälvi Tuttu. Sitä valmentaa Antti Veteläinen.

– Hyvä juoksu oli voiton resepti. Loppusuoralla ehti tuntua jo vähän tukalalta, mutta lopulta saatiin tilaa ja tamma spurttasi hyvin, ohjastaja Jarmo Saarela kommentoi.

Matias Salon valmentama Bring Me Brodde oli illan ylivoimaisin T64-voittaja. Ohjastaja Iikka Nurmonen taiteili ruunan takarivistä loistoasemiin toiseen pariin ulos, mistä sähäkkä kiritykki otti omansa ongelmitta.

Nurmoselta odotettiin voittoa myös T64-päätöksessä rivin pelatuimman hevosen Better Bossin rattailla. Se kuitenkin laukkasi raisussa kiihdytyksessä. Tilanteen hyödynsi parhaiten Anything For You, joka spurttasi kärkeen johtaneen Joyride Luxin takaa.

Risto Airaksinen valmentaa Anything For Youta, jota ohjasti Hannu Torvinen.

– Hevonen voitti korvat kiinni. Oikein kiva heppa ja tärkeä itselleni, kun olen ajanut tätä paljon jo aiemmin, ohjastaja kehui.

Oikea T64-rivi

T64-1: 3 Stoneisle Ocean

T64-2: 1 Don’t Press Send

T64-3: 4 One Who Run

T64-4: 5 Pälvi Tuttu

T64-5: 11 Bring Me Brodde

T64-6: 1 Anything For You

Kuusi oikein tuloksille: 30 804,01 euroa

Viisi oikein: 174,42 e

Neljä oikein: 7,61 e

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt