Syövän selättänyt huippuohjastaja palasi suurkilpailuvoittajaksi: ”Hieno ele valmentajalta”

Julkaistu:

TOTO75
Raviliigavarsat veivät molemmat 3-vuotiaiden Kasvattajakruunut Turussa.
Suomalainen ravikansa järkyttyi heinäkuun alussa uutisesta, että 8000 voittoa lähestyvä 59-vuotias huippuohjastaja Antti Teivainen on sairastunut syöpään ja jättäytyy rankkojen hoitojen seurauksena määrittelemättömälle sairaslomalle. Lopulta mies selätti uransa toistaiseksi kovimman vastustajan ja palasi reilussa kolmessa kuukaudessa työn touhuun.

Lauantaina Turussa oli vuorossa paluu suurkilpailuvoittajaksi, kun mies sai entiseltä työnantajaltaan Pekka Korvelta mieluisan kutsun HIFK:n Raviliigan tähtivarsa Mascate Matchin rattaille Kasvattajakruunu-finaaliin. Korpi itse kun joutui sääntöjen pakottamana ohjastamaan toista valmennettavaansa Arctic Emmaa.

– Hieno ele Pekalta, että pääsin ohjastamaan tähtivarsaa. Olen ajanut sillä aikoinaan koelähdön ja se tuntui sillon jo poikkeukselliselta hevoselta. Ohjat on pehmeät ja se on kuin Rolls Roycea ajaisi, Teivainen myhäili.

Hevosten kanssa kaikki on tietysti aina mahdollista, mutta Mascate Match ja Teivainen hoitivat ruutunsa yli 90-prosenttisena suosikkina tyylipuhtaasti. "Massi" eteni nopeasti johtoon ja voitti todella vaivattomaan tyyliin runsaan HIFK:n väreihin pukeutuneen fanijoukon riemuksi.

– Tämä oli yksi urani helpommista suurkilpailuvoitoista ja ei voi kuin ihastella koko pakettia. Minusta tuntui, ettei tamman tarvinnut tänään juosta tänään oikeastaan metriäkään tosissaan. Niin ylivoimainen se oli. Mahtava homma koko raviurheilulle, että tällaiseen Raviliigaan sattui näin uskomaton hevonen. Täällä voittajakehässähän on tunnelmaa kuin raveissa ennen vanhaan.

Teivainen kertoi oman paluunsa sujuneen hyvin ja ohjastaja kaipaili lähinnä kunnon talvea kostean murroskauden sijaan.

– Hommat ovat lähteneet hyvin käyntiin, eikä nyt varsinaisesti tuntuman puolesta huomaa, että olisi pois ollutkaan. Hoidot olivat tosin melko rankkoja ja veivät miehen fyysisesti alamaihin, mutta joka päivä tässä on parempi olo. Eipä tässä muuta kuin ajellaan menemään, Teivainen innosti.

Mascate Matchin Turusta voittamat 30000 euroa nostivat hevosen ansiot jo käsittämättömään 361759 euron lukemaan. Voittitulos oli 14,5/2100 metriä.

Raviliigojen vahvaa panosta täydensivät Pelicansin Piece of Glory kakkosellaan ja Jukureiden Tingaling kuudennella sijallaan.

Tapparan liigavarsa jysäytti pommin oriissa ja ruunissa

Ikäluokkalähtöjä harvoin voitetaan radalta kahdeksan, mutta Tapparan Marschall Match vähät välitti surkeasta lähtöpaikastaan. Välierässä komeasti laukkansa paikannut ruuna sai vihdoin onnistumisen monen ison lähdön epäonnen jatkoksi ja kruunattiin Kasvattajakruunun sankariksi.

Hannu Torvinen ei jättänyt kyydissä mitään sattuman varaan, sillä valjakko suuntasi taustalta kolmannen vetojuhdaksi jo 1300 metriä ennen maalia.

– Hevonen on laukannut usein alussa, joten otettiin se nyt tosi rauhallisesti. Vauhti tasaantui aika paljon reippaan avauksen jälkeen ja siksi piti tehdä aikainen ratkaisu. Ajattelin, että Battle Jack olisi halunnut nousta eteen, mutta jouduimmekin tekemään työt itse. Hevonen oli koko ajan hyvän oloinen, joten olin rankasta reissusta huolimatta luottavainen koko matkan ajan. Loppu oli sitten oikein varmaa hallintaa, Torvinen kehui.

– Hevosella on ollut paljon epäonnea, joten sitäkin paremmalta tuntuu koko Irrin tiimin puolesta, että saatiin tällainen isomman luokan onnistuminen. Hevosella on kova fysiikka ja uskon, että se on vielä kovassa kehitysvaiheessa, Torvinen lisäsi.

Tuija Irrin valmennettava ansaitsi 30000 euroa tuloksella 14,6/2100 metriä.

Marschall Match oli ehtinyt tällä kaudella pilata laukkaan Oulu Express -finaalin, johon se starttasi karsintavoittajana, sekä Kriteriumin ja Kymenlaakso-ajon karsinnan.

Raviliigan erikoisuus on hevosten uran aikanakin vielä jatkuva osuuksien myynti. Tuoreesta suurkilpailuvoittajasta oli näin vielä maaliintulon jälkeenkin tarjolla osuuksia ja vieläpä Black Friday-alehintaan.

Kasvattaja Markku Punkarille päivä oli myös ikimuistoinen, sillä miehen Match-kasvatit veivät molemmat kasvattajakruunut.

Olli-Pekka Holopainen Salamakypärien ykkönen niukimmalla mahdollisella marginaalilla

12 osakilpailua sisältänyt nuorten ohjastajien Salamakypärät-kilpailu päättyi Turussa finaaliin. Jännitystä riitti loppuun saakka, sillä lauantaina voiton ohjastanut Olli-Pekka Holopainen ja kisaa ennen viimeistä osakilpailua johtanut Niki Finnström päätyivät lopulta tasapisteisiin. Tässä tapauksessa titteli meni päätöskilpailussa paremmin sijoittuneelle ja 27-vuotiaasta hollolaisesta Holopaisesta leivottiin kilpailun voittaja.

Turussa Holopainen ajoi voiton Olli Lähtisen valmentamalla Westcoast Skipperillä värikkäiden vaiheiden jälkeen.

– Saimme yllättävän helposti johtopaikan, mutta rinnalle tulleella ohjastajalla ei ollut hevonen oikein hallinnassa ja oli pakko luopua siitä, ettei vauhti mennyt liian kovaksi. Voitto oli oikein helppo, vaikka jouduttiin sitten varhain toiselle ilman vetoapua. Viimeiset 100 metriä sai yrittää kurkkia, että missä Niki tulee ja miten kokonaiskilpailussa sitten oikein käy, Holopainen naureskeli.

Lähes 5000 voittoa ohjastaneen Esa Holopaisen poika ajoi Turussa uransa 13. voiton. Mies tunnusti kokonaiskilpailuvoiton lämmittävän erityisesti mieltä.

– Tämä on kovinta mitä oppilasohjastaja voi Suomessa voittaa ja kauden alusta saakka se oli selkeä tavoite, että titteli otetaan. Siistiä olla tässä. Tämä kilpailu on varmasti auttanut uralla eteenpäin niinäkin hetkinä kun menestystä ei ole tullut. Tässä saa kuitenkin aika säännöllisesti näkyvyyttä, jota olisi muuten vaikea hankkia, Holopainen muistutti.

Oikea T75-rivi

T75-1: 5 Sobel Conway

T75-2: 5 Westcoast Skipper

T75-3: 6 Larsman

T75-4: 4 Callela Einstein

T75-5: 8 Marschall Match

T75-6: 2 Com Milton

T75-7: 2 Mascate Match

Seitsemän oikein tuloksille: 248,61 euroa

Kuusi oikein: 3,79 e

Viisi oikein: ei voitto-osuutta

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt