Tammaderbyn suursuosikki valmistautuu uuteen uraan

Julkaistu:

TOTO75
Mikäli kaikki menee toivotusti, ensi vuonna huipputamma Lumi-Oosalla on varsa Siporista.
Lumi-etuliitteen omaavat ravihevoset ovat usein esiintyneet voitokkaasti eikä Lumi-Oosa ole tehnyt poikkeusta.

Raahelaisen Markku Lumiahon omistama ja kasvattama Lumi-Oosa on noussut miehen kasvateista kahdeksanneksi voitokkaimmaksi hevoseksi yhdellätoista voitollaan vaikka uraa on takana vasta kaksi kautta.

Lumiaholta löytyy yli kymmenen ykkössijaa urallaan kerännyttä kasvattajaa jokaiselta vuosikymmeneltä 1980-luvulta eteenpäin: Lumi-Oosan emä Helmin Roosa (synt. 2004, 28 voittoa), Ville-Valtteri (1987, 16) ja Suikun Tyky (1999, 16). Vuodesta 2005 eteenpäin Lumiahon kasvatit on ollut helppo tunnistaa Lumi-etuliitteestä.

Lumi-Oosaa valmentava Harri Kotilainen alkoi tänä kesänä ymmärtää, kuinka hyvästä menijästä on Lumi-Oosan kohdalla kyse.

– Kesällä tamma näytti vähän jo osaamistaan ja syyskuun alussa Teivossa esitys oli sellainen, että aloin itsekin tajuamaan kuinka hyvästä hevosesta on kyse. Aika näyttää tarkemmin, mutta tällä hetkellä vaikuttaa siltä että Lumi-Oosassa on aineksia pitkälle.

Ei hampaat irvessä

Lumi-Oosa piti puolitoista kuukautta taukoa syyskuun lopussa Lappeenrannassa ravatun Villinmiehen Tammakilvan jälkeen. Paussille oli hyvä siirtyä 30000 euroa rikkaampana.

Kotilainen ei valmistellut suojattiaan ohjat viulunkielellä Tammaderbyn karsintaan.

– Tamma sai olla aika helpolla Lappeen jälkeen. Hiittejä ei päästy ajamaan, kun kelit meni kovaksi ennen karsintalähtöä. Lumi-Oosa on kevyt, urheilumallinen hevonen, joka ei tarvinnut suuremmin liikettä, kun startteja on ollut sopivasti pitkin kesää.

Alkueränsä tamma hoiteli lähinnä haukotellen ja keräsi kehut valmentajaltaan.

– Hevonen oli viimeksi paremman tuntuinen kuin koko kesänä. Ohjissa oli tosi hyvä paine ja tamma meni omasta halustaan. Toivottavasti hevonen olisi edes samanlainen, niin se ottelisi kärkisijoista.

– Jyväskylässä oli hokit alla eikä niistä ollut haittaa. Muuhun varustukseen ei ole tehty muutoksia eikä niitä tehdä tähänkään kisaan.

Mammaloma odottaa

Viisivuotias Lumi-Oosa on astutettu ja tamman pitäisi olla kantavana. Kaiken mennessä hyvin ensi vuonna laitumella vipeltää varsa Siporista.

– Tamman pitäisi olla tiineenä, ja startin jälkeen hevosta tutkitaan, että tilanne on toivotunlainen. Lumi-Oosan pitäisi olla Siporista kantavana eli ei sillä montaa starttia enää ehdi ajaa. Ei loppuvuonna ole hirveästi startteja tarjollakaan, joita tekisi mieli kokeilla.

Raviurheilussa ei ole tavatonta, että varsaloman jälkeen kutsuu paluu lähtöviivalle. Lumi-Oosa on tekemässä varsaa sen verran nuorena, että starttiin palaamisessa on matalampi kynnys kuin vanhemmalla iällä varsan tehneillä tammoilla.

Lumi-Oosa on lauantaina lähtönsä suursuosikki ja Toto75-pelin eniten käytetty varma. Kavioliigassa on vuorossa lämminveristen osakilpailu Toto75-pelin viimeisessä kohteessa. Workout Wonder on 27 pisteen päässä Lexus Dreamista, joka ei lauantaina ole mukana lähtöviivalla. 25 pisteen arvoinen voitto leiskauttaisi jenkkisyntyisen ruunan aivan johtajan kantaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt