Hippos antoi tuomiot ravien lääkeainetapauksista – hevosen omistajalta 25 000 euron palkinto sivu suun

Julkaistu:

Ravit
Kesäkuussa ravatun Killerin Eliitin voittaja vaihtui jälkikäteen.
Hippos julkisti perjantaina tuomiot kahdesta raviurheilun lääkeainetapauksesta.

Ammattivalmentaja Markku Nieminen sai varoituksen ja 200 euron sakot nollatoleranssirikkomuksesta. Niemisen valmentaman Lexus Dreamin virtsanäytteestä löytyi Killerin Eliitin voittojuoksun jälkeen 8. kesäkuuta seritsiiniä. Lääkeainetta käytetään muun muassa allergian aiheuttamien iho- ja ylähengitystieoireiden hoitoon.

Lexus Dreamin Eliitissä voittamaa 25 000 euron palkintoa ei makseta. Lähdön voittajaksi nousee President Lindy.

Hippoksen tiedotteen mukaan nollatoleranssirikkomuksesta on kyse silloin, kun hevosen näytteestä löytyy jäämäpitoisuus lääkeainetta, ja vastuuvalmentaja on lääkinnyt hevosta ravikilpailusääntöjen ja lääkintäohjeen mukaisesti. Asian selvittämisessä oleellista on hevosen asianmukainen lääkityskirjanpito sekä hevosta hoitaneen eläinlääkärin antamat tiedot.

Niemisen tallin Facebook-sivuilla kommentoitiin tuomiota.

– Setiritsiini on peräisin allergialääke Histecistä, jota Lexus Dream sai ennen Killerin Eliittiä eläinlääkärin määräyksestä. Lääkkeen annossa on noudatettu huolellisesti ohjeellisia varoaikoja, mutta siitä huolimatta näytteestä löytyi hyvin pieni jäämä lääkettä.

– Erittäin harmittavaa tapauksessa on, että suurimmaksi kärsijäksi ovat joutuneet Lexus Dreamin omistajat palkinnon menettämisen sekä aiemmin hevoselle langetetun pitkän kilpailukiellon myötä, jonka aikana Lexus Dreamilta meni monta isoa kisaa sivu suun. Prosessi on ollut pitkä ja raskas meille kaikille ja haluamme kiittää omistajia kärsivällisyydestä ja ymmärtäväisyydestä.

Niemisen valmennuksessa jatkanut Lexus Dream on kilpailukiellosta vapauduttuaan startannut kahdesti ja voittanut molemmilla kerroilla.
Seritsiinistä kärysi myös euralaisen harrastajalisenssillä operoivan Henri Uusi-Marttilan Pocket Matt. Tämä näyte annettiin Turun raveissa 8. heinäkuuta. Hevonen sijoittui kilpailussa kolmanneksi ja tienasi 300 euron palkinnon, jonka se nyt menettää. Suomen Hippoksen hallitus asetti kokouksessaan Uusi-Marttilan kuukauden kilpailukieltoon ja määräsi hänelle 300 euron sakon lääkeainerikkomuksesta.

Hippoksen tiedotteessa sanotaan, että lääkeainerikkomuksesta on kyse silloin, kun hevosen näytteestä löytyy jäämäpitoisuus lääkeainetta ja voidaan epäillä lievää sääntö- tai varoaikarikkomusta. Lääkeainerikkomuksessa löydetty jäämäpitoisuus on niin alhainen, että sillä ei todennäköisesti ole ollut vaikutusta hevosen suorituskykyyn.

Lääkeainerikkomuksesta annetaan tyypillisesti kilpailukielto, jonka pituus on 1–12 kuukautta.

– Eläinkilpailujen antidopingtoimikunta arvioi tapaukset erilaisiksi virtsanäytteestä löydetyn pitoisuuden sekä toisessa tapauksessa puuttuvan eläinlääkärin lääkemääräyksen vuoksi. Vaikka setiritsiiniä voi hankkia omaan käyttöön apteekista ilman reseptiä, hevoselle sen käyttö ilman lääkemääräystä ei ole sallittua, tiedotteessa sanotaan.