Suomen raviurheilun supertähti menehtyi leikkauspöydälle – ”Rankkoja hetkiä vietellään nyt”

Julkaistu:

Ravit
Derby-voittaja Graceful Swamp kuoli Yliopistollisessa eläinsairaalassa Helsingissä.
Suomen tunnetuimpiin ravihevosiin kuulunut Graceful Swamp on kuollut. Hevonen menehtyi keskiviikkona iltapäivällä Yliopistollisessa eläinsairaalassa Helsingin Viikissä. Orin valmentaja Erkki-Pekka Mäkinen vahvisti asian Ilta-Sanomille.

– Kuolinsyy on kirurgin alustavan arvion mukaan paksusuolen tai vatsalaukun repeämä. Lopullinen varmuus asiasta saadaan myöhemmin tutkimuksissa, Mäkinen kertoi murheellisena.

– Rankkoja hetkiä vietellään nyt.

Mäkisen mukaan Graceful Swamp oli vielä tiistai-iltana iloinen ja terve kotitallilla Tampereen Teiskossa.

– Tänään keskiviikkona kun mentiin aamutallille, huomattiin että hevonen puhaltelee oudosti. Lähdettiin saman tien Teivon klinikalle, missä hevonen sai kipulääkityksen ja antibiootteja. Sitten ori kuljetettiin ambulanssikyydillä Viikkiin. Operoiva kirurgi huomasi kuitenkin nopeasti, ettei mitään ole tehtävissä hevosen pelastamiseksi.

Mäkisen mukaan Graceful Swampia ei ollut vakuutettu.

– Sitä asiaa en harmittele ollenkaan. Paljon enemmän merkitsee, että hyvä ystävä meni, vaikka se ”vain” hevonen olikin. Ja kai ”Sämpylällä” olisi vielä ollut aika paljon annettavaa suomalaiselle raviurheilullekin.

Mäkinen sanoo, että arki tallilla jatkuu normaalisti suuren menetyksen jälkeenkin. Raviurheilu on suurten tunteiden laji, jossa vain optimismi auttaa eteenpäin.

– Ei se auta kuin alkaa uutta Swamppia etsimään. Tiedän kyllä, ettei yhtä loistavaa hevosta osu enää minun kohdalleni, mutta saisipa edes puoliksi yhtä hyvän.

Pekka Mäkinen kuolinpesän omistaman Graceful Swampin viimeiseksi kilpailuksi jäi UET GP:n finaali toissa lauantaina Vermossa.

Sitä ennen 4-vuotias ori ehti voittaa ikäluokkalähdöistä lähes kaiken mahdollisen, kuten Derbyn elokuun lopulla. Yhteensä se voitti 36 kilpailustaan 29 ja tienasi radoilta yli 400 000 euroa palkintorahoja.

Asiasta kertoivat ensin Hevosurheilu ja Ravinetti.