Raju pettymys EM-raveissa ei hiljentänyt tähden omistajaa: ”Mennään kauppatorille jalkapuuhun, käännän toisenkin poskeni”

Julkaistu:

UET GP
Erkki-Pekka Mäkisen tähtihevosen kausi saattoi päättyä Vermon karvaaseen pettymykseen.
Suuren suomalaistoivon Graceful Swampin romahtaminen Vermossa lauantaina ravatussa UET GP:ssä oli yleisön lisäksi iso pettymys myös omistaja Erkki-Pekka Mäkiselle. Hän kuitenkin vakuuttaa, että elämä jatkuu jättikilpailun jälkeenkin.

Mäkinen kertoo, että alkoi aavistaa EM-ravien edetessä, ettei viimeisenä lähtönä ajetun UET:n kakkossuosikilla olisi välttämättä paras päivänsä.

– Kun menimme ensimmäiseen lämmitykseen, Graceful Swamp meinasi ruveta pukittelemaan, Mäkinen kertoo.

– En ollut kuitenkaan vielä kokonaan huolestunut Sämpylän poikkeavasta käytöksestä. Ajattelin, että kuvitteleeko se vain itse olevansa niin hyvä, että sillä on varaa elvistellä.

Kakkaläjä paljasti

Pelot muuttuivat Mäkisen mukaan todeksi, kun hevoset olivat valmistautumassa esittelyyn.

– Sämpylä ei saanut ulostettua ravien aikana, kunnes neljä minuuttia ennen esittelyä siltä putosi valtavan kokoinen ja tosi pahanhajuinen kasa.

– Ohjastaja Ari Moilasen mukaan hevonen piereskeli vielä radalla ennen starttia. Ehkä se oli vetänyt ilmaakin sisäänsä, valmentaja epäilee.

Vaikka Suomen Derby-voittaja sai makoisan reissun kärkiporukassa, se väsähti loppumatkalla kymmenenneksi.
Mäkinen korostaa, että vatsavaivat vaikuttavat hevosiin samalla tavalla kuin ihmisiin.

– Mahan toiminen on kaikille hirmu tärkeä juttu. Jos vaikka olemme etelänmatkalla, kehotan kyllä emäntää jäämään nähtävyyksien sijasta lepäilemään hotellihuoneeseen, jos maha reistaa.

– Jokainen näki, ettei Sämpylä ollut sellainen kuin sen kuuluisi olla. Sillä oli vain 50 prosentin tehot käytössä.

”Selvisimme säikähdyksellä”

Mäkisen sanoo, että hänen mielialansa oli matalalla kotimatkalla.

– Auton ratissa mielessäni pyöri, ettei hevosen sisuksissa vain olisi jotain repeämää tai muuta häikkää. Klinikalle ei voinut puolenyön aikoihin enää ajaa.

– Sämpylälle annettiin kunnon vatsalääkkeet, jotka näyttivät onneksi tepsivän nopeasti. Se söi vielä illalla ruokansa kotikarsinassa ja oli muutenkin normaali seuraavana päivänä.

Graceful Swampin kuntoa luonnollisesti tarkkaillaan.

– Siitä otetaan ehkä vielä verikokeita loppuviikolla, mutta näyttäisi siltä, että selvisimme säikähdyksellä.

Anteeksipyyntö yleisölle

Mäkinen oli hevosensa epäonnistumisesta pahoillaan yleisölle. Vielä viikolla raviratojen show-mies uhosi moneen otteeseen voittavansa Vermon superlähdön.
– Tuli ehkä vedettyä ennakkohehkutuksissa vähän yli ja kyllähän se harmittaa, kun tällaisessa kisassa kävi näin. Pyydän nöyrästi kaikilta anteeksi, Mäkinen sanoo ja jatkaa:

– Mennään kauppatorille julkiseen jalkapuuhun, käännän siellä toisenkin poskeni.

Rakasta harrastustaan vitsiniekka ei sentään uhannut lopettaa.

– Kurjasti kävi, mutta kaikki pitää vain nollata. Elämä jatkuu tämän jälkeenkin, 13 hevosen ravitallia pyörittävä tamperelainen korostaa.

Kilpailukalenteri uusiksi

Omistaja kertoi ennen EM-raveja, että Graceful Swampin kausi jatkuisi vielä loppusyksyllä St. Leger- ja Kasvattajakruunu-kilpailuissa. Vermon takaisku muutti suunnitelmat.

– Kolmen viikon päästä ajettava St. Leger taitaa nyt jäädä välistä, kun kipulääkkeilläkin on omat varoaikansa.

– Kasvattajakruunu on mahdollisesti kauden päätöskilpailumme, mutta sekin on mahdollista, että Vermon lähtö jäi jo vuoden viimeiseksi, Mäkinen tuumailee.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt