Suomalaisille jäi luu käteen UET GP:stä – Face Time Bourbon oli kaiken hehkutuksen arvoinen

Julkaistu:

UET GP
200000 euron jättipalkinto matkasi Ranskaan. Lähdöstä ei selvitty ilman jälkipyykkiä.
Suomalaisodotukset olivat kahden karsintavoiton jälkeen kovat UET GP:n finaalissa Vermossa lauantaina, mutta saalis jäi todella laihaksi. Lewis Ale taipui keulasta ja Graceful Swampin kiriä ei koskaan nähty.

Voitto meni odotetusti Ranskaan. Face Time Bourbonin ajoi UET-sankariksi Björn Goop. Hurjaa 4-vuotiasta valmentaa ranskalainen Sebastien Guarato.

Omistajatalli Scuderia Bivans Srl tulee Italiasta. Voittoaika oli 10,7a/2120 metriä. Se on kovin Suomessa koskaan täydellä matkalla juostu tulos ja myös kilpailuennätys.

Suuri ennakkosuosikki vei 200 000 euron jättipalkinnon häkellyttävän ylivoimaisesti. Vaikutuksen teki etenkin rytminvaihdoskyky, jonka avulla Face Time Bourbon heilahti kärkeen viimeisellä takasuoralla toisesta parista ulkoa. Sen jälkeen Goopin tehtäväksi jäi nauttia kyydistä ja varmistaa, ettei kukaan pääse yllättämään lopussa. Sekin oli hätävarjelun liioittelua, sillä Face Time Bourbon pinkoi lopun 07-kyytiä kuin pintakaasulla.

– Hevonen on äärimmäisen nopea ja myös vahva. Oli mahtavaa ajaa sitä. On helppo sanoa, että Face Time Bourbon on yksi parhaista joita olen ajanut, lukuisia megatähtiä kuten Timokoa ja Readly Expressiä ohjastanut Goop sanoi.Ilmiömäinen Face Time Bourbon on selkeästi superhevonen, joka voi menestyä Prix d’Ameriquessa jo ensi tammikuussa vasta 5-vuotiaana. Uran 19 kilpailusta on tullut nyt 16 voittoa. Voittosumma lähestyy miljoonaa euroa.

– Hevonen matkusti Suomeen tosi hyvin, mikä on hyvä tietää tulevia kisoja kuten Elitloppetia ajatellen. Tämän päivän juoksu oli ihan odotettu. Ori tuli maaliin kovalla ajalla korvat kiinni ja laput ylhäällä, Sebastien Guarato tuumi tyynesti lähdön jälkeen.

– Hevonen sen lopulta päättää, mutta jos kaikki on hyvin, niin se juoksee vielä syksyllä Pariisissa Prix de Continentalin ja toivottavasti sitten Prix d’Ameriquen, Guarato jatkoi.

Ranskalaisvalmentaja antoi suojatistaan poikkeuksellisen kovia lausuntoja viikolla ennen kisaa, mutta lauantaina nähtiin, ettei niissä ollut tippaakaan liioittelua.

Raskaan juoksun saanut ranskalainen Frisbee d’Am oli lauantain finaalin hyvä kakkonen ja saksalainen Mister F Daag kiri takapareista kolmanneksi.

”En osaa sanoa, mitä hän kuvitteli”

Suomalaisista Lewis Ale sai vetää joukkoa rauhassa, mutta masentui kauas kärkitaistosta sen jälkeen kun Face Time Bourbon oli mennyt kirivaiheessa menojaan. Graceful Swamp puolestaan oli hetken aikaa pussissa kirivaiheessa, mutta kangistui loppusuoralla pahoin.

– Hevonen ei ollut tänään oma itsensä. Siinä ei ollut puhtia. Saatiin hyvä juoksu ja ehkä sijat 3–4 olisivat olleet mahdollisia normaalisti. Voittaja oli ihan eri planeetalta, kymmenenneksi jätetyn Graceful Swampin ohjastaja Ari Moilanen sanoi TotoTV:ssä tuoreeltaan lähdön jälkeen.

Moilanen kertoi myös, että joutui tallialueella lievään vaaratilanteeseen. Florida Sportia ohjastanut Patrick Joel Pascual Lavanchy lähti ajamaan hevosellaan kohti haastattelussa seisonutta Moilasta voimasanojen ryydittämänä. Osumia ei kuitenkaan tullut ja vihtiläinen sanoi, ettei kokenut tilannetta uhkaavaksi.

– En osaa sanoa, mitä hän kuvitteli. Ajoin toista rataa ja seurasin Face Time Bourbonia. Hän jäi kolmannelle ja yritti väkisin runnoa meitä sisäradalle. Ehkä hän kuvitteli että olin sisäradalla, mutta en koskaan käynyt siellä.

Mika Forss kommentoi kahdeksanneksi sijoittuneen Lewis Alen juoksua pettyneenä TotoTV:ssä.

– Hevonen lähti tosi kovaa ja saatiin ajaa keulassa sellaista vauhtia kuin halusinkin.

– Selityksenä itselleni tuli mieleen jo ennen lähtöä, että näiden ylipitkien esittelyjen pitäisi olla tasapuoliset kaikille. Esimerkiksi suosikki tuli ylivoimaisesti viimeisenä radalle ilman esittelyloimea viisi minuuttia ennen starttia. Se oli kaikista tuorein, meillä joillakin muilla pateja kului jo ennen lähtöä. Minun hevosellani ainakin.

Tulokset, UET GP 2019, 1. palkinto 200 000 euroa

1. Face Time Bourbon, aika 10,7a/2120 metriä

2. Frisbee d’Am, 11,1a

3. Mister F Daag, 11,3a

4. Forfantone Am, 11,6a

5. Noble Superb, 11,9a

6. Follow You, 12,1a

7. Lover Boy, 12,2a

8. Lewis Ale, 12,5a

9. Max Brady, 12,8a

10. Gracweful Swamp, 12,9a

11. Donatello Garbo, 17,5a

12. Florida Sport, 19,6ax

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt