EM-ravien jättisuosikin tähtiohjastaja kehuu myös suomalaisravureita: ”Yllätyin positiivisesti”

Julkaistu:

uet gp
Maailmantähdet Björn Goop ja Face Time Bourbon yrittävät viedä 200 000 euroa suomalaisturpien edestä lauantaina Vermossa.
Vermossa ravataan lauantai-iltana Suomen oloihin poikkeuksellinen tunti, kun kolmessa peräkkäisessä lähdössä ratkaistaan 3- ja 5-vuotiaiden Euroopan mestaruudet ja peräti 200 000 euron arvoinen 4-vuotiaiden UET Grand Prix.

Seitsemän tuhannen voiton supertähti Björn Goop istuu jokaisessa suurkilpailussa todennäköisen menestyjän rattailla.

Erityisesti mielenkiinto kohdistuu päälähtöön, jossa ruotsalaisen ohjastama kohuhevonen Face Time Bourbon yrittää pitää suomalaislupaukset Graceful Swampin ja Lewis Alen irti ikäluokan Euroopan vallankahvasta.

Sebastien Guaraton valmentaman ranskalaisoriin on mainostettu olevan yksi aikojen lupauksista ravimaailmassa. Valmentaja on nostanut Face Time Bourbonin jo edellisen tähtensä Bold Eaglen yläpuolelle, vaikkei se ole vielä juossut yhtään kilpailua aikuisten ravureiden tasolla.

Face Time Bourbon on voittanut 18 startistaan 15 ja ansainnut palkintorahoja jo 733 550 euroa.

Guarato on ilmoittanut, että hevosen tähtäin on jo seuraavassa Prix d’Ameriquessa vasta 5-vuotiaana ensi tammikuussa.

Poikkeushevonen

Useita huippuhevosia ohjastanut Goop yhtyy valmentajan ylistyksiin, vaikkei suostu vertaamaan hevosta menneiden aikojen tähtiajokkeihinsa.

– Face Time Bourbon on ehdottomasti poikkeuksellinen hevonen. Eri aikakausien hevosten vertaaminen on kuitenkin paitsi mahdotonta myös vähän hölmöä, Goop painottaa.

– Tietenkin oriilla on mahdollisuus nousta kaikkien aikojen suurimpien joukkoon. Voin sanoa, että on aina erityislaatuinen kokemus ohjastaa sitä.

Goop tunnustaa pitävänsä itsekin superlupausta UET GP:n selvänä ennakkosuosikkina. Hän muistuttaa samalla, että vastustajatkin ovat kovia, ja lähdöt on aina ajettava.

– Face Time Bourbonista on vaikea löytää heikkouksia. Hevonen on ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa, mutten näe, että se olisi mikään ongelma.

– Ori juoksi kerran Italiassa tuhannen metrin radalla ja suoritti vaativalla reissulla yhtä hyvin kuin Ranskan radoilla. Suosikkiasema kuuluu meille, mutta kunnioitan tässä lähdössä aika montaa vastustajaa.

Liekö puhdas kohteliaisuus, mutta tähtikuski mainitsee erikseen nimeltä myös suomalaiset karsintavoittajat.

– Yllätyin positiivisesti Lewis Alen ja Graceful Swampin voittojuoksuista. Sitkeitä hevosia ne vaikuttavat olevan, kuten koko Suomen kansa.

– Monivuotisen yhteistyökumppanini Richard Westerinkin Frisbee d’Am on myös äärimmäisen vaarallinen samoin kuin Pariisin toinen karsintavoittaja Mister F Daag.

Goopin mielestä UET GP:n sankariksi yltävän hevosen vireen on oltava huipussaan.

– Voittoon vaaditaan lauantaina äärimmäinen huippusuoritus, vaikka oma ohjastettavani erityislahjakkuus onkin, Goop sanoo.


Viekö Goop kaiken?

Goopin käsissä on voitonavaimet myös 60 000 euron arvoisessa 3-vuotiaiden EM-lähdössä ja 50 000 euron 5-vuotiaiden EM-kisassa.

Kolmevuotislähdössä hän ohjastaa Tanskassa syntynyttä Ecurie D:tä, joka ei ole kuuden startin jälkeen vielä kohdannut parempaansa.

Viime kilpailussaan ori murskasi lyhyen matkan volttilähetyksen ME:n, vaikka joutui taivaltamaan johtohevosen rinnalla. Varsa on pitänyt sen jälkeen taukoa, mutta Goop uskoo sen saapuvan iskussa Vermon suurkilpailuun.

– En tiedä ihan tarkkaan, miksei Ecurie D ole kilpaillut ME-juoksunsa jälkeen. Valmentaja Frode Hamre ei tapaa yleensäkään kilpailla hevosillaan kovin tiheään ja tiedän sen, että EM-lähtöön hevosella on tähdätty tiukasti jo kuukauden ajan.

– Olen ajanut oriin kaikki kilpailut, ja se on vakuuttanut joka kerta. Muistaakseni voitoista kolme tai neljä on tullut kärjen rinnalta, mikä kertoo varsasta aika paljon. Lähtöpaikkamme on ulkona, mutta Ecurie D:llä voi ajaa monella tavalla ja monelta paikalta.

Portland nousussa

Viisivuotiskisassa Goopin ase on oman tallin Portland, joka on syntynyt Saksassa.

Valmentajienkin tähtikategoriaan kuuluvan ruotsalaisen Ranskan filiaalissa asuva ori on napsinut Ranskan pääradalla Vincennesissä kärkipään sijoituksia läpi kesän. Sillä on kokemusta myös Pohjoismaiden raveista.

Viime vuonna hevonen voitti Copenhagen Cup -päivänä Kööpenhaminassa ikäluokkalähdön komeasti johtavan rinnalta. Goop on senkin mahdollisuuksista oikein luottavainen.

– Portland oli välillä omistajan toiveesta Saksassa ja sillä kesti hetki löytää taas paras vireensä. Se on minusta nousukunnossa. Kakkossijoja sille on tullut enemmän kuin voittoja, mutta aiemmilla kausilla hevonen on osoittanut osaavansa voittaakin.

– Viime kisat ovat olleet tasokkaita lähtöjä, joissa juoksumme eivät ole menneet ihan täydellisesti. Uskon, että Portland sopii oikein hyvin Vermon tyyppiselle radalle. Se on nopea ja vahva.

Lähdön ennakkosuosikki on Timo Nurmoksen valmentama Villiam. Hevonen on hyvin ajankohtainen, että se nappasi UET GP:n nimiinsä vuosi sitten Pariisissa.

Valmentaja tuo Ranskaan talveksi tähtäävän Villiamin positiivisin mielin Vermoon, vaikka sen kausi on ollut katkonainen. Goop nimeää Villiamin kovimmaksi kilpakumppanikseen.

– Villiam omaa aivan valtavan kapasiteetin. Sen vire on hieman kysymysmerkki, mutta tuskin se tulisi Suomeen, ellei olisi iskussa.

– Nämä hevoset ovat juosseet eri lähtöjä, joten niitä on vaikea verrata keskenään. Ajetaan kilpaa, ja sitten nähdään, Goop sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt