Superhevosen eteen tehty kaikki ennen EM-raveja – ”Olen pokkuroinut perässä kuin brittisarjojen palvelijat”

Julkaistu:

UET GP
Vermon jättikilpailuun osallistuvan Graceful Swampin humoristinen omistaja haaveilee 200 000 euron palkintopotista ja aatelisnimestä.
Vermon UET Grand Prix -kilpailun valmistautuvan Graceful Swampin omistaja Erkki-Pekka Mäkinen kertoo, että hänen Pekka-isänsä rahtasi aikoinaan tukuittain kuorma-autojen osia Keski-Eurooppaan.

Uutteraa yrittäjää ruvettiin kutsumaan jopa kreiviksi.

Edesmenneen kauppiaan ja hevosharrastajan vitsikäs poika tunsi itsensä 1,5 viikkoa sitten Tukholman ravipyhätön kunniakehässä niin tärkeäksi, että alkoi kaivata myös omaan nimeensä lisää aatelisuutta.

– Siellä kun kaikki kehuivat ja arvostivat kovasti hevosta ja minua, mieleen tuli, että jonkun von-sanan voisi nimen eteen laittaa, Mäkinen hirnuu.

Graceful Swamp eli Sämpylä oli hetkeä aikaisemmin voittanut puhtaasti UET:n karsintalähdön.
Mäkinen paljastaa, että Solvallan radan kilpailupäällikkö Anders Malmroth kutsui samassa yhteydessä Sämpylän jo ensi kevään Elitloppetiin, joka on Euroopan arvostetuin sprintterikilpailu ja kaikkien raviharrastajien unelma.

– Siellä Malmroth kutsui meidät Elitloppetiin. Meinasin sanoa, että kaiva nyt saman tien se virallinen roosa kutsukortti esiin. Jätin kuitenkin sanomatta, koska minun ruotsin kieltäni eivät ymmärtäisi kuin bulgarialaiset, Mäkinen epäilee.


Von Bighill

Mikäli tamperelaishevonen voittaa 200 000 euron arvoisen UET GP:n saati vielä arvokkaamman Elitloppetin, omistajan nimenvaihto on entistä aiheellisempi.

Olisiko uusi nimi Erkki-Pekka von Mäkinen? Vai Erkki-Pekka von Hilly tai kerrassaan Erkki-Pekka von Bighill?

Tampereen Mäkinen malttaa olla kiirehtimättä nimiasiaa. Häneltä on vielä 4-vuotiaiden UET-voittokin saavuttamatta.

Mahdollisuus siihen on kuitenkin ilmeinen. Mäkinen uskoo myös siihen, vaikka tunnustaa todelliseksi mosteriksi suitsutetun ranskalaisen Face Time Bourbonin hyvyyden.

– Ranskalainen on tosi kova. Olisiko tässä kohtaamisessa samaa henkeä kuin silloin, kun Charme Asseradal lähti 1970-luvulla Ranskan maalle haastamaan Hadol du Vivieriä, pitkän linjan ravimies pohtii.

– Hadol du Vivier oli kaikkien aikojen paras ranskalainen, kunnes tuli Ready Cash, ja kunnes tuli Bold Eagle. Onko Face Time Bourbon se seuraava supertähti?

Välityksiä piisaa

Mäkisen kädet eivät ole etukäteen suinkaan pystyssä. Hän ei antaudu helpolla - verbaalisesti tuskin koskaan.

– Sämpylän voittoon on yksinkertainen resepti. Siltä irtoaa 1.03-04 -vauhtinen ensimmäinen viisisatanen. Sen jälkeen ei tarvitse kuin pitää kärkipaikka maaliin asti.

– Hevoseltani eivät lopu välitykset kesken, ja se vastaa todella sitkeästi ohitusta yrittäville, omistaja vakuuttaa.

Mäkinen sanoo, että nyt jos koskaan yleisön kannattaa lähteä Vermoon kannustamaan suomalaisravureita.

– Meillä on UET:ssä kaksi tosi hyvää hevosta, Sämpylä ja Lewis Ale.

Tuomas Korvenojan valmentama Lewis Ale voitti toisen Solvallan karsinnan SE-ajalla 11,9a. Graceful Swampin tulos oli seitsemän kymmenystä hitaampi.

– Korvenoja on todella taitava valmentaja, ihan Suomen ykkösiä. Hän on taas näyttänyt, kuinka hevoset viritetään iskuun oikealla hetkellä.

– Lauantaina on nähtävissä kaikkein parasta, mitä raviurheilu voi tarjota, ja uskoni pärjäämiseen on kova. Jexpress Dahlian kotivoitto Teivon UET-raveissa 1990-luvun alussa on palannut vahvasti mieleeni. Ne ovat ehkä olleet hienoimmat näkemäni ravit.

Viime syksy kummittelee

Koska Vermon EM-raveihin on vielä muutamia päiviä, Mäkinen myöntää, että myös pelkotiloja on.

– Hevosten sairastumisista saa olla koko ajan varuillaan etenkin näin syksyisin. Vaikka tänään kaikki näyttäisi olevan loistavasti, seuraavana aamuna voi olla jo ihan tosin, jos hevosen nenä on alkanut vuotaa.

– Kakat housuissa olen joutunut viime päivinä Sampylän terveyttä tarkkailemaan, Mäkinen kuvailee.

Mäkisellä on huonoja muistoja vuoden takaa.

– Sämpylä sairastui viime syksynä flunssaan tosi huonoon aikaan juuri ennen Kriteriumia. Tänä syksynä olemme tehneet kaiken mahdollisen, ettei sama toistuisi.

– Varsamme on voitu pitää leudoilla ilmoilla pitkään laitumilla ja kilpahevosemme ovat käyneet tavallista vähemmän raveissa, jottei tauteja tulisi talliimme, Mäkinen kertoo.

Tähdelle Jamesina

Mäkisen mukaan jotkut tallin asukit ovat oireilleet, mutta päätähti on ollut terveenä ja vireänä.

– Sämpylä on saanut ottaa aika kevyesti viime viikkoina. Se on nukkunut pitkään, syönyt aamiaisensa kaikessa rauhassa ja ulkoillut paljon.

– Olen pokkuroinut hevosen perässä kuin brittisarjojen palvelijat aina kun se on nostanut kavionsa ylös, Mäkinen nauraa.

Onko Mäkisen vuoro kohottaa omat käpälänsä pystyyn lauantai-iltana? Vielä korkeammalle kuin Vermossa 1,5 kuukautta sitten Derby-voiton jälkeen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt