HIFK:n tehovarsa ylittänyt villeimmätkin unelmat – jatkaa syöpälasten hyväksi yli 100 000 euron kisassa

Julkaistu:

Kriterium
Harvoin ovat HIFK:n punaiset värit loistaneet sellaisessa suosikkiasemassa kuin ensi lauantaina Tampereella.
Kuka on HIFK:n tehokkain pelaaja tällä hetkellä?

Ei kahta puhetta: 12 ottelussa tehot 11+0.

– Massi on joukkueen paras pelaaja, raviliiga HIFK:n kimpanvetäjä Pauliina Raento sanoo kakistelematta.

Tällä hifkiläisellä, eli Mascate Matchilla, eli Massilla on neljä jalkaa, häntä, pupujussin korvat ja lehmän hermot.

No, on sillä sentään jääkiekkoilijan ruokahalu. Ja kaipuu rapsutuksiin.
Ainoa särö Massin tehotilastoon tuli keväällä Elitloppet-raveissa. HIFK:n 3-vuotias lempilapsi ei ilmiselvästi viihtynyt vesikelillä nuorten tammojen huippulähdössä, vaan jäi neljänneksi.

Kaikissa muissa 11 juoksussa vastustajat ovat joutuneet katselemaan pitkin askelin harppovan tähden takakavioita.


Palkintorahoja syöpälapsille

Raviliiga HIFK:ssa on peräti tuhat raveista ja lätkästä innostunutta henkilöä.

Tunteikas joukko riemuitsee aidosti hevosensa vierellä.

Ja ilonhetkiä Massi on totisesti omistajilleen antanut.

– Kaksi E3-voittoa, pari Suomen ennätystä! Eihän kukaan voinut kuvitella tällaista. Saimme raviliigaan oikean superhevosen kaikin puolin. Sillä on vielä huippuvalmentaja ja -hoitajakin, Raento iloitsee.

 

Jalkoja on välillä saanut yrittää pitää maassa painavilla punnuksilla.

Massin päivittäisestä hyvinvoinnista Pekka Korven valmennustallilla vastaa Hanna Rakkolainen.

Massin satojen tuhansien eurojen voittosummasta ja myyntihinnasta menee ensi vuoden lopussa leijonan- tai pikemminkin hevosenosa hyväntekeväisyyteen.

HIFK:n valitsema avustuskohde on syöpää sairastavien lasten ja nuorten tukiyhdistys Sylva.


Lehmän hermot

Omistajaporukan toiveena ei ole ollut missään vaiheessa paksu lomapakko. He ovat saaneet ja luultavasti vielä saavatkin paljon tunteisiin meneviä voittoja, joita ei voi rahassa mitata.

– On ollut ihana seurata omistajien riemua radan varressa, seremoniapaikoilla ja rapsuttelutuokioissa. Jalkoja on välillä saanut yrittää pitää maassa painavilla punnuksilla, Raento nauraa.

Raento korostaa, ettei Massi ole pelkästään juoksutaidoiltaan huippuyksilö. Se on sitä myös luoteeltaan.

Nuoresta iästään huolimatta rauhallinen tamma jämähtää kuin patsas paikalleen, jos omistajat säntäävät joukolla sen ympärille.

– Massi seisoisi vaikka kuinka kauan ihmisten rapsutettavana. Välillä se voi näitä vähän nuuhkaista. Sillä on lehmän hermot.

Siihen ei ole saatu vastausta, yrittääkö Massi hamuta omistajiensa taskuista herkkupaloja.

– Vaikka porkkanat ovat Massin herkkuja, olemme sopineet, etteivät omistajat syötä niitä sille. Huippu-urheilijat eivät voi herkutella ylettömästi.

– Olisi myös epäreilua, jos vain osa omistajista saisi syötellä Massille porkkanoita, Raento perustelee ryhmän omaa kirjoittamatonta sääntöään.

Ähkystä ei ole siis pelkoa. Siitä ei kärsi myöskään solakka valmentaja, vaikka hänellä ja hevosella on tallikäytävällä yhteinen porkkanasäkki.

Massibussilla Manseen

Aktiivisimmat omistajat ovat lentäneet tai seilanneet Massin perässä Ruotsin kilpailuihin. Ja omalla kustannuksellaan tietenkin.

Massin seuraava etappi on uran suurin. Se kilpailee lauantaina Tampereella ravattavassa Kriteriumissa suursuosikkina.

Kilpailun voittaja kuittaa 112 500 euron jättipalkinnon. Korven suojatin voittosumma on jo nyt 260 000 euroa.

Huippuraveihin on luvassa yleisöryntäys. Massin pääkaupunkiseudulla asuvilla omistajilla on mahdollisuus matkustaa Teivon raviradalle kannustamaan suosikkiaan omalla tilausbussillaan.

Joku saattaa lauantaina onnistua ikuistamaan kamerallaan kuinka Pirkanmaata kohti kaasuttelevat peräkkäin OnniBus ja MassiBus. Jälkimmäisen väri ei ole vielä selvillä.

– Luulen, että Teivoon voi saapua kolminumeroinen määrä Massin omistajia, Raento sanoo innoissaan.

Yllätti konkarinkin

Vaikka maltillinen Korpi kehui poikkeuksellisen paljon Massia jo ennen kevään suurlähtöjä, kesän huikeat saavutukset ovat jopa yllättäneet konkarivalmentajan.

– Tamma näytti jo 2-vuotiaana hyvin lahjakkaalta, mutta koskaan ei voi olla varma, kuinka varsat alkavat pärjätä kovissa lähdöissä. Niissä juoksee aina monta muutakin kovaa hevosta. Massin menestys on ehkä vähän yllättänyt, Korpi tunnustaa.

– Ainoa tappio tuli keväällä Solvallassa, missä märkä keli ja juoksunkulku olivat hevosta vastaan. Muilla kerroilla häviö ei ole ollut lähellä.

Voitto on luonnollisesti Korven tavoitteena Kriteriumissa.

– En ole koskaan tyytyväinen, jos raveissa tulee tappio, muttei Massikaan voi ikuisesti jatkaa voittoputkessa. Kaikki on mennyt treeneissä normaalisti, ja odotukseni ovat tietenkin korkealla. Toivottavasti lauantaina olisi vain kuiva keli, joka sopii tammalle parhaiten.

Massin meno ei näyttänyt karsintavoitossa katsomoon aivan yhtä upealta kuin normaalisti. Se kuikuili suorilla sisäkentälle ja ravasi ajoittain vinossa.

Korpi ei ole kuitenkaan tästä huolissaan.

– Koska yritin ajaa mahdollisimman hiljaa ja pidättelin hevosta, se vähän ihmetteli keulassa. Tosi kovaa kirinyt vastustaja lähestyi meitä, muttei Massi väsynyt ollut maalissa.

Sivuun kuskin pukilta

Korpi joutuu luovuttamaan Massin ohjat vuoden pääkisassa entiselle oppipojalleen Ari Moilaselle. Hänen täytyy itse ajaa myös finaaliin selvinnyttä Arctic Emmaa, koska on tämän omistaja.

Kyseinen sääntö on muinoin laadittu pelaajien oikeusturvaan vedoten, jottei spekulaatioita sopupelistä syntyisi.

Valmentaja ei usko tallikaverin millään pärjäävän Massille.

– Harmittaa vähäsen, kun en voi ajaa Massia Kriteriumissa. En tiedä, onko tuollaisessa vanhassa säännössä oikein järkeä. Ainakin minä pyrin ajamaan jokaisella hevosella niin kovaa kuin mahdollista voitosta, Korpi vakuuttaa.

Ohjastajaan homma ei kaadu lauantaina.

Korpeakin paljon enemmän ykkössijoja saavuttanut Moilanen harjoitteli Massin ohjaksissa muutamia viikkoja sitten Turussa. Tuloksena oli yhtä helppo voitto kuin aikaisemmillakin kerroilla.

– Aku on tosi pätevä kuski, jota ei tarvitse neuvoa missään, Korpi painottaa.

Kotiareenalla EM-jahtiin

Mikäli Massi on oma itsensä ja palautuu hyvin Kriteriumista, sitä odottaa viikkoa myöhemmin kansainvälinen superlähtö, 3-vuotiaiden Euroopan mestaruus.

Korven suojatti on yksi neljästä kilpailuun tiistaina alustavasti ilmoitetusta suomalaisvarsasta.

EM ravataan HIFK:n kotikaviouralla Vermossa. Silloin Massin kannattajien pääluku olisi jo nelinumeroinen.

– En sano vielä juuta enkä jaata EM-kilpailusta. Ensin pitää katsoa, minkälainen hevonen on Tampereella. Jos se ei olisikaan hyvä, Vermoon on turha tulla, Korpi tuumii.

Valmentaja suunnittelee, että Massin kausi jatkuu seuraavien viikonloppujen suurlähtöjen jälkeen ainakin vielä Ruotsin Breeders Crownissa.

Latotanssit pystyyn?

Omistajat ovat keskittyneet kilpailujakson aikana vain oleellisimpaan: Massin juoksujen seuraamiseen. Kun superlupauksen pitkä kausi loppuvuonna päättyy, juhlille olisi oikea hetki.

Puuhanainen Raento sanoo, ettei ole vielä ehtinyt suunnitella Massin omistajille esimerkiksi pikkujouluja. Jos sellaiset järjestetään, iso lato voisi olla hevoshenkiselle suurporukalle sopiva paikka juhlia.

Raenton mielestä Massin latotansseille olisi toinenkin luonteva paikka.

– ”Vermon lato” on kyllä toiminut meillä kaikessa hyvin. Ravirata on ollut kiitettävästi mukana ajamassa ja kannustamassa tätä projektia.

Kimpanvetäjä sanoo, että tulossa on tarkempi selvitys siitä, kuinka moni Massin omistajista on kokonaan uusia raviharrastajia.

– Porukassamme on selvästi niitäkin ihmisiä, jotka ovat siirtyneet jääkiekkolehtereiltä myös ravikatsomoihin.

– Jokainen raviliigaosuutemme ostaja on saanut 100 euron sijoituksella useammaksi vuodeksi yllin kyllin iloa ja jännitystä elämäänsä. Ehkä enemmänkin kuin kukaan voisi koskaan uskoa ansaitsevansa tuollaisella summalla.

Voi vain kuvitella, mikä mökä Teivon raviradalla lauantaina pauhaa, jos Massi johtaa lauman maalisuoralle.

Kommentit

Artikkelin kommentointi ei ole käytössä.

Kommentointiaika on päättynyt.

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt