BWT Divine ja Lumi-Oosa tammakilpojen sankarit

Julkaistu:

Villinmiehen tammakilvat
Suurtallien hevoset olivat paperia, kun Villinmiehen tammakilpoja ratkottiin Lappeessa.
Unelmajuoksu sisäradalla oli 4-vuotiaiden lämminveristen Villinmiehen tammakilvan 52 500 euron arvoisen ykköstilan avain. Sen ajoi Lappeenrannassa lauantaina Olli Koivunen ja työt kärryjen edessä teki BWT Divine. Hevosta valmentaa Kaisa Toivonen.

BWT Divine rynni pienten marginaalien klassikkokisan parhaaksi loppusuoran mittaisella kirillä. Se jätti taakseen monta kovaa nimeä, kuten Derbyn kolmosen Peanutsin ja ikäluokan kuningattareksi aiemmin nostetun Bosses Ladyn.

– Juoksu meni ihan nappiin kakkosradalta. Huomasin alussa heti, ettei sisäradan hevosesta ole asiaa ohi, ja pystyttiin puolustamaan sen selkä. Pahimmat vastustajat joutuivat tekemään tosi raskaat juoksut ja lähtemään kiriin aikaisessa vaiheessa. Siinä kohtaa oli jo hyvä mieli. Jännittää saatiin silti loppuun asti, kun aukko kiriin lähtöön tuli aika myöhään, Olli Koivunen kertasi.

BWT Divinen voitto oli yllätys vedonlyöjille, vaikka se voitti karsintansa ja oli sitä ennen hurjatasoisen Derbyn finaalin kuudes. Tamman omistaa Seppo Härkönen Utsjoelta. Voittoaika oli 13,7a/2100 metriä.

– Hevonen on tuntunut alusta asti tosi lahjakkaalta. Se oli heti älyttömän nopea, mutta alkoi kuumenemaan. Siinä oli hetken aikaa suuri vaaran paikka että hevonen menisi niin sanotusti piloille, mutta Kaisa on tehnyt hevosen kanssa mahtavaa työtä. BWT Divine käyttäytyy kuin ihmisen mieli ja on kaikin puolin hieno ajaa, Koivunen kehui valmentajaa.

– Tämä oli tosi ansaittu voitto hevoselle, kun moni iso kisa on mennyt enemmän tai vähemmän pieleen, Koivunen jatkoi.

Valmentaja Kaisa Toivoselle päivä oli ikimuistoinen. Hän on valmentanut BWT Divineä kaksivuotiskaudelta saakka.

– Kaikki on tehty tätä kisaa ajatellen siitä asti kun alkoi näyttää, että tammassa on hevosta. BWT Divine ei ollut varhaisesti valmis, ja sellaiselle hevoselle tämä kisa on tosi hyvä. Tamma on hyväkroppainen ja -tyylinen hevonen, mutta vasta 3-vuotistalvella alkoi tuntua, että tässä on jotain vähän parempaa.

Peanuts kiersi hänniltä väkivahvasti kakkoseksi neljännen radan kautta ja olisi ollut varmasti lähellä voittoa, jos olisi saanut parempaa vetoapua kirissä.

Tapio Perttusen tallin kovalta kolmikolta odotettiin lähdössä paljon, mutta saalis jäi melko laihaksi. Bosses Lady oli saamaton kirissä ja Mas Chili ei jaksanut taistella kärjen rinnalta. Trion kolmas jäsen Kivarin Raindance kesti keulapaikalta kolmoseksi. Perttunen kertoi lähdön jälkeen TotoTV:ssä, että Bosses Lady menee nyt tutkimuksiin, koska hevonen ei ole ollut oma itsensä viime kilpailuissa.

[video]
[/video]

5-vuotiaiden suomenhevosten finaalissa oli vain yksi ennakkosuosikki, ylivoimaista kapasiteettia ja nopeutta ikäsiskoihinsa verrattuna tällä kaudella esittänyt Lumi-Oosa.

Hevonen ei jättänyt herkullista tilaisuutta käyttämättä. Se hallitsi kilpailua keulapaikalta ja jätti muut täydellisesti varjoonsa. 26-vauhtinen lopetus riitti ylivoimavoittoon, eikä läheskään kaikki näyttänyt olevan pelissä. Harvoin näkee moista hölkkätyyliin tullutta suurkilpailuvoittoa.

Harri Kotilaisen suojatti tienasi 30 000 euroa ja yli kolminkertaisti voittosummansa. Voittoon riitti kilometriaika 29,0a/2100 metriä.

Lumi-Oosan omistaa raahelainen Markku Lumiaho, joka on myös kasvattanut hevosen. Lumi-Oosa on täydellisesti Lumiahon luomus, sillä hän omistaa ja on kasvattanut jo Lumi-Oosan emän Helmin Roosan, joka voitti Villinmiehen tammakilvan 10 vuotta sitten.

– Markku sanoi jo kun Lumi-Oosa oli 3-vuotias, että tänne voisi tähdätä. Seuraavana kesänä kun ajoin muutaman startin tammalla, ajatus vahvistui, että se kuuluu tähän kisaan. Meidän talliin Lumi-Oosa tuli puolisen vuotta sitten, ohjastaja-valmentaja Kotilainen kertoi.

Kotilaisen mukaan taival kohti suurkilpailuvoittoa ei kuitenkaan ollut ihan niin ongelmaton mitä suvereenin lopputuloksen perusteella voisi päätellä.

– Vasta viimeiseen kolmeen starttiin hevoseen on tullut räväkkyyttä ja omaa tahtoa mennä. Sen jälkeen mies on päässyt aika helpolla.

Lumi-Oosa on voittanut uran 14:stä kilpailusta nyt 10. Tällä hetkellä ykköstiloja on putkessa neljä.

Kotilainen sanoi myös, että Lumi-Oosan parhaita puolia ovat helppo ravi ja hyvä juoksupää. Aivan kuten emä Helmin Roosallakin, joka tunnettiin erityisesti nopeudestaan.

– Ne ominaisuudet kantavat aina pitkälle, vaikka matkalla olisi murheitakin. Jos emään vertaa, Roosa oli aikanaan valmiimpi ja kypsempi aikaisemmin kuin tämä Oosa. Vaikea kuitenkin sanoa, kummastako tulee ajan mittaan parempi.

[video]
[/video]

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt