Kriterium-suosikit helppoihin karsintavoittoihin – Markku Niemisen talli hurjassa vedossa

Julkaistu:

KRITERIUM-KARSINNAT
Klassikkokilpailun suuret ennakkosuosikit Parvelan Retu ja Mascate Match eivät kompastuneet Kriteriumissa ainakaan vielä karsinnoissa.
Lämminveristen Kriteriumiin pyrki poisjääntien myötä 49 3-vuotiasta varsaa. Jokaisesta karsinnasta finaaliin pääsi kaksi parasta ja niiden lisäksi kaksi nopeinta kolmanneksi sijoittunutta.

Karsintojen ehdoton nimi oli Markku Nieminen, jonka talliin kertyi kolme voittoa lämminveristen puolella ja lisäksi vielä neljäs finaalipaikka.

1. karsinta

Ensimmäisessä karsinnassa ajettiin kilpaa vain alussa ja lopussa, sillä matkalla mentiin kaksi kierrosta yllättävästi pitkästi päälle 20-vauhtia. Alussa keulaan sännännyt BWT Echo hallitsi lopulta keulasta niukasti perille ennen rinnalla haastanutta First Class Ladyä.

2-vuotiaana Suomessa hyvää työtä tehnyt BWT Echo on kilpaillut tämän vuoden pelkästään Ruotsissa ja valmentajansa Katja Melkon sen maan filiaalissa, joten hevonen on hieman tuntemattomampi tapaus täällä.

– Tähän kilpailuun on tähdätty jo kauan ja haettu rutiinia länsinaapurin kovista lähdöistä, Melkko perusteli.

Valmentajakin tunnusti kauhistelleen poikkeuksellisen hidasta matkavauhtia.

– Yllättävän hiljaa siinä mentiin. Se jopa hieman huolestutti, kun tämä on ennemmin vahva kuin nopea, mutta on sille näköjään onneksi tullut pätkääkin kovien starttien myötä, Melkko mietti.

Finaaliin pyrki myös kolme raviliigavarsaa, joista Tapparan Marschall Match oli vahva laukan jälkeen, mutta karsiutui, Ilveksen Rehab laukkasi viimeisessä kaarteessa ja Tingaling nuutui matkalla painamiseensa.

Espoolaisen Hard as a Rock Stablen omistama ori sai karsinnan voitosta 6000 euroa tuloksella 18,3/2600 metriä. Santtu Raitala ohjasti kauden avausvoiton ottanutta 3-vuotiasta.

2. karsinta

Kilpailun suurin ennakkosuosikki HIFK:n raviliigavarsa Mascate Match hoiti leiviskänsä omassa karsinnassaan rutiininomaisesti. Tamma eteni johtoon 1. kaarteessa, sai vetää maltilla ja otti 12-lopetuksessa varman voiton. Esitys ei ehkä ollut yhtä loistokas kuin Ruotsin suurvoitoissa, mutta tuskin tammaa oli viriteltykään tähän starttiin aivan äärimmilleen.

– Saimme tehdän oman juoksun keulapaikalla ja aika helppoahan se tänään oli. Hieman tammaa piti tänään lopussa herätellä, kun kaveri lähestyi, valmentajaohjastaja Pekka Korpi tunnusti.

3-vuotiaiden selvä raharuhtinatar on ansainnut Ruotsin suurvoittojen myötä urallaan jo yli 260000 euroa.

HIFK:n varsan voittotulos oli 15,8/2600 metriä.

Stonecapes Sparrow kiri lopussa vahvasti suosikin tuntumaan ja nappasi toisen finaalipaikan.

3. karsinta

Kolmannessa karsinnassa koettiin ensimmäinen hieman suurempi yllätys, kun suosikki Battle Jack laukkasi omia aikojaan johtavan rinnalta kierros ennen maalia. Mika Forss tarjosi viimeisissään laukkoihin sortuneelle yli 20-kertoimiselle Donna Leonoralle nappijuoksun 4. sisällä ja tamma kiitti siitä vahvalla kirillä.

– Tämä on tosi hyvä ja vahva tamma. Se on kasvanut vielä tässä kesällä ja sen vuoksi kehitys ei ole ollut ihan tasaista. Kaarteissa on ollut viimeisissä vaikeaa, joten ajettiin sisärataa. Kehitys jatkuu taas ja mielenkiintoista katsoa tuo finaali. Matka ainakin passaa meille, Forss huomioi.

Uransa kolmella tyylipuhtaalla voitolla aloittanut tamma oli Tammakriteriumissa kuudes, mutta oli sen jälkeen laukannut kahdesti.

Donna Leonoran omistavat Johanna Kyläkoski ja Ladies Stable Ab Urjalasta. Voittotulos oli 16,3/2600 metriä.

3-vuotias oli Niemisen tallin toinen finalisti. Toisen finaalipaikan nappasi Samvais.

4. karsinta

Neljännessä karsinnassa ajettiin vihdoin jo kunnolla kilpaakin ja matkavauhtia riitti. Voittaja oli Raskolnikov Frido, joka oli selityksittä paras. Toisen karsintavoittonsa ajanut Raitala kierrätti oriin puolimatkassa 5. ulkoa johtavan rinnalle, josta hevonen punnersi väkevästi ykköseksi. Varsa toi Niemiselle toisen karsintavoiton ja kolmannen finaalipaikan.

– Ei pysytty alussa oikein ollenkaan mukana ja jäätiin sitten aika kauas. Ajoissa piti lähteä reissuun, mutta hevosesta oli koko ajan hyvä fiilis ja oikein varmasti se hoitikin homman, Raitala kommentoi.

Raskolnikov Frido on jo suurkilpailuvoittaja, sillä edellisessä startissaan se seppelöitiin Oulu Express -voittajaksi.

Raskolnikov Fridon omistaa Trading-Steiner Oy Naantalista. Voittoaika oli 15,5/2600 metriä. 3-vuotias oli samalla karsintojen nopein ja saa valita finaaliratansa ensimmäisenä.

Arctic Emma kiri säästöjuoksun jälkeen pirteästi kakkoseksi ja toi puolestaan Korven talliin toisen finaalipaikan täydentäen tammojen odotetun vahvaa panosta.

5. karsinta

Niemisen valmennustallin dominointi jatkui viimeisessä karsinnassa. Sahara Peyote leiskautti laukkojen sävyttämässä kiihdytyksessä johtoon ja sai sen jälkeen kontrolloida mielensä mukaan. eikä haastajia löytynyt lopussakaan. Voitto oli urjalalaisvalmentajalle jo peräti karsintojen kolmas ja voittaja samalla miehen neljäs finalisti.

– Nopealla hevosella on helppo olla aktiivinen. Saimme vetää keulassa rauhassa omaa tahtia ja ruuna lopetti todella helposti kovaa. Kuntokäyrä on ollut jo pitkään ylöspäin ja toivottavasti hevonen oppi nyt voittamaankin, kun kakkosia on tullut pitkä liuta tätä ennen, ohjastaja Ari Moilanen kommentoi.

Parkanolaisen Fincumet Groupin omistama 3-vuotias ravasi voittoajan 16,6/2600 metriä.

Jo 2-vuotiaasta saakka ikäluokan kärkeen kuulunut Sahara Peyote on erikoistunut tällä kaudella kakkosiin, joita oli ennen tätä karsintaa koossa jo viisi. Viimeisimpänä sellainen tuli Oulu Expressistä.

Sahara True Lies kiri toiseksi finaalihevoseksi. Se oli samalla Timo Korvenheimon toinen finalisti. Lähtö oli aika täydellinen onnistuminen Saharan Ravitallin kasvatustoiminnalle, kun heille osui kaksoisvoitto.

Aikojen perusteella finaaliin selvisivät Callela Ikaros ja Samurai Comery.

Lämminveristen Kriterium ajetaan 5. lokakuuta. 1. palkinto on 112500 euroa.

Suursuosikki iltalenkillä

Suomenhevosten Kriterium-finaaliin pyrki vain 16 hevosta, joten molemmista karsinnoista kaksi 4-vuotiasta putosi kelkasta.

1. karsinta

Kilpailun suuri ennakkosuosikki Parvelan Retu jatkoi voittokulkuaan odotetusti. Hannu Torvinen otti oriilla alun tarkkaillen ja suuntasi johtopaikalle 700 metriä juostuna. Siinä tähti kiristi tahtia tarpeen mukaan ja voitti todella helposti 24,5-lopetuksessa.

– Hevonen oli tänään vähän ylilatautunut. Se lähti harjoituslähdössä kovaa ja osaisi lähteä startissakin, mutta tietysti yritetään minimoida turhia riskejä, Torvinen perusteli.

Torvinen muistutti, että vaikka kaikki kauden yhdeksän starttiaan ja jo kolmetoista peräkkäistä voittanut 4-vuotias on finaalin jättisuosikki, niin varsinkin suomenhevosten kanssa pitää varautua kaikkeen.

– Hevonen on lähdön aikana yleensä aina tosi rento, mutta latautunut ennen lähtöä ja kiihdytyksessä, joten ei saa yllättyä, jos se joskus vielä laukkaakin. Tietenkin pyritään sitä välttämään, Torvinen lisäsi.

Parvelan Retu nappasi Kriterium-Karsinnasta oriveteläiselle Lakos Team Ay:lle 5000 euroa tuloksella 27,1/2100 metriä. Hevosen valmentaja on Petri Laine.

Ensimmäisen karsinnan muut finalistit olivat maaliintulojärjestyksessä Stallone, Vilkkeen Velmu, Lucas, Vauhti Teppo ja Pihlatuuli.

Erityismaininnan saa upean kehitysaskeleen vasta uransa viidenteen starttiinsa ottanut Stallone, joka paransi ennätystään roimasti ja seurasi suurta suosikkia mukavasti.

2. karsinta

Toinen karsinta oli ennakkoon tasaisempi, vaikka tammojen ikäluokan ykkösnimeksi noussut Suven Sametti erottuikin pelissä hieman. Se pääsi suosiolla johtoon, mutta oli odotuksia pehmeämpi kiritaistossa ja joutui päästämään 2. ulkoa terävästi hyökänneen Säihkeen Sähinän ja takanaan matkanneen Viisorin edelleen.

– Päästiin mukavaan paikkaan 2. ulos, josta ei ollut kiire mihinkään ja hevonenkin tuntui hyvältä. Tästä tuli nyt juoksuna Pikkupelimanni-karsinnan toisinto, kun silloinkin iskettiin kirissä ohi Suven Sametin, ohjastaja ja valmentaja Jukka-Pekka Kauhanen kommentoi.

Kauhanen tunnusti suoraan, että ikäluokan hallitsijan Parvelan Retun lyömisestä voi käytännössä vain haaveilla.

– Retu on näyttänyt siltä, että parempi tunnustaa, että annetaan sen hallita tämä vuosi ja yritetään ajan kanssa saada sitä kiinni. Tietysti urheilu on urheilua ja kaikkea voi tapahtua, mutta meillä on ennen kaikkea tulevaisuuden hevonen, Kauhanen muistutti.

Säihkeen Sähinän omistaa kalajokelainen Sähinä-Talli. Voittoaika oli selvästi ensimmäistä karsintaa maltillisempi 29,5/2100 metriä.

Muut finalistit olivat maaliintulojärjestyksessä Viisori, Suven Sametti, Laviori, Landen Reino ja Isosalon Ihme.

Suomenhevosten Kriterium ajetaan 5. lokakuuta. 1. palkinto on 57000 euroa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt