Lyödäänkö tätä rajua raviennätystä ikinä? Luvassa yllätyspalkinto Vermon sheriffiltä

Julkaistu:

Ravit
Raviradat jättäneen ja kouluratsastukseen eläkepäivinään hurahtaneen Köppisen yksi suosikkikisoista juostaan viikonloppuna.
Forssassa ravataan lauantaina ravilähtö, jonka kilpailuennätystä tuskin lyödään ihan lähivuosina.

Neljän ratakierroksen ennätystä 25,5 nimissään pitävän Köppisen eli ”Köpän” omistaja Jyrki Korhonen epäilee, ettei huima tulos pyyhkiydy aikakirjoista hänen elinaikanaan.

Kaksinkertaisen ravikuninkaan ennätys syntyi Pilvenmäki Maratonilla kolme vuotta sitten.

Useiden vuosikymmenten takainen voimainkoitos herätettiin Forssassa uudelleen henkiin syksyllä 2015. Kilpailu juostaan poikkeuksellisella 4 100 metrin ylipitkällä matkalla.

Useimmat ravilähdöt ratkotaan 1 600 ja 2 100 metrillä.
Korhosen voimapesä ei ollut ensimmäisellä kerralla mukana Pilvenmäki Maratonilla, mutta voitti sen jälkeen kahdesti ja sijoittui viime syksynä toiseksi.

Enää Köppinen ei voi esitellä muskeleiltaan muille suomenhevosille. Sen kilpailuoikeus päättyi vuodenvaihteessa, jolloin se täytti 16 vuotta.


Täydellä tankilla

Korhonen jos joku tuntee Pilvenmäki Maratonin luonteen.

– Se on kova kisa, johon on lähdettävä tankki täynnä bensaa. Eikä sekään saa olla kovin vanhaa löpöä, jotta hevonen jaksaa kiertää kaikki neljä kierrosta, Korhonen sanoo.

Varsinkin ensimmäisellä kerralla Köppinen horjutti Ari Moilasen ajamana fysiikan lakeja.

– Köpä ei käynyt edes missään vaiheessa sisäradalla. Välähdys oli silloin huippuvastustaja, ja Aku tiesi hyvin, kuinka sitä vastaan piti ajaa.

– Ratkaisua ei voinut jättää ihan loppuun, vaan vauhtia oli pidettävä jo matkalla. Vasta 100 metriä jäljellä Välähdys taipui Köpälle, Korhonen muistelee.

Lahjapullo ennätyksestä

Volttilähetyksellä ajetun kolmen vuoden takaisen kilpailun raakuutta kuvasi hyvin voittoaika 25,5.

Välähdys hävisi Köppiselle lopulta neljä kymmenystä, ja muu porukka jäi kaksikosta useiden kymmenien metrien päähän.

– Köpän tulos oli niin kova, ettei sitä varmasti rikota minun elinaikanani. Tai jos niin käy, sitten pitää käydä iloon tai suruun viemässä uudelle ennätyshevoselle lahjapullo, 52-vuotias Korhonen naurahtaa.

Hänen mukaansa huipputulos vaatii ylipitkällä matkalla kaksi hyvää hevosta.

– Ei kukaan lähde ajamaan neljällä kilometrillä yksinään kärjessä kaasu pohjassa. Jotta huippuaika syntyy, siihen tarvitaan useamman hevosen kilvanajoa.

Köppisen ennätyksen kovuudesta kertoo paljon myös se, etteivät suomenhevoset ole koskaan ravanneet nopeammin edes kilometriä lyhyemmässä volttilähdössä.

Selvä suosikki

Kun eläköityneen ravikuninkaan omistaja tutkailee tämän syksyn maratonin osallistujaluetteloa, erityisesti yksi nimi hyppää hänen silmilleen.

– Pisimmältä takamatkalta Vixenin johdolla lähtevät hevoset ovat kovia konkareita, mutta pidän silti 40 metriä edempää starttaavaa Morisonia selvänä voittajasuosikkina.

– Morison on älyttömän vahva menijä, joka on saanut tänä vuonna myös paljon spiidiä lisää. Se on jo nyt kova hevonen, mutta kuinka kovaksi se mahtaa vielä kehittyäkään lähivuosina, Korhonen tuumii.

Morisonista puhuttaessa Korhonen jopa pakittaa edellisistä lausunnoistaan.

– Hittolainen, Morisonhan voi vielä vaikka lyödä Köpän ennätyksen!

– Toivottavasti se ei tee sitä ainakaan vielä tällä kertaa, sillä minulla ei olisi lauantaina aikaa lähteä ajamaan Forssaan, Korhonen virnistää.

Uusi harrastus

Vireytensä puolesta Köppinen voisi rehkiä yhä numerolappu kyljessään. Omistajansa mukaan se on yhtä vetreä ja pirteä kuin viimeisinä kilpavuosinaan.

– Köpä on voinut hyvin. Sillä on ratsastettu 3-4 kertaa viikossa ja se on saanut ulkoilla aamusta iltaan. Köpällä oli lisäksi kesällä 43 siitostammaa, Korhonen sanoo.

Omistaja kertoo, että Köppinen on harjoitellut myös uutta lajia kouluratsuna Kyra Kyrklundin tallilla toimineen Tiina Rikkosen käsissä.

– Oli puhetta, että Köpä voisi edetä kilpailuihin asti. Se rupesi oppimaan hyvin ja oli kouluratsuna näyttävän näköinen.

– Nyt homma on ollut kuitenkin jäissä. Oriin rintalihaksiin tuli vähän jäykkyyttä, ja sen sperman laatu alkoi heikentyä.

 

Köpä ehkä luuli, että sitä ruvettiin taas viimeistelemään kilpailuihin.

Ravikuninkaan tavara on ollut Korhosen mukaan taas priimaa. Siihen auttoivat hieronta ja muutamat treenilenkit.

– Kun ajoin Köpällä muutamina päivinä, se oli aina ensimmäisissä vedoissa oma laiska itsensä. Ori muuttui kuitenkin viimeisissä vedoissa niin pirteäksi, että oli parempi keskeyttää. Köpä ehkä luuli, että sitä ruvettiin taas viimeistelemään kilpailuihin.

Pikku-Sheriffi tulossa

Vermon sheriffiksi tituleeratun siuntiolaishevosen juoksut on juostu, mutta sen jälkeläisiä viipottaa lähivuosina raviradoilla pienen armeijan verran.

Korhonen ei ole voinut olla vastustamatta elämänsä hevosen varsoja.

– Minulla ei ole ollut sen suurempaa kaipuuta kilpailemaan, mutta aika hyvin Köpän varsoja on tullut hamstrattua, omistaja naurahtaa.

Siuntiolaisen raviperheen omistuksessa tai osaomistuksessa on viisi Köppisen jälkeläistä.

Korhosen uusin hevonen on tänä vuonna Kauhajoella syntynyt Sheriffi.

– En hankkinut varsaa nimen takia, vaan sen tyylin perusteella, Korhonen kiirehtii vakuuttamaan hymyssä suin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt