Emän yllättävä kuolema ei lannistanut pientä orpovarsaa – ylöjärveläisen Taiston koskettava tarina jatkuu Pariisin valoissa

Julkaistu:

orpovarsa taisto
Emänsä menettäneen orpovarsan pelastuminen oli pieni ihme. Neljä vuotta myöhemmin tuo ihme aikoo valloittaa Pariisin.
Vain pari tuntia syntymänsä jälkeen orvoksi jäänyt Majestic Man eli Taisto kasvoi sijaisemonsa helmoista melkoiseksi tekijäksi kaviourilla.

Taisto on sulattanut yleisön sydämet niin ravikatsomoissa kuin sosiaalisessa mediassakin.

Myös IS Ravit on kertonut useammassa jutussaan ylöjärveläisen orpovarsan värikkäistä vaiheista.

Traagisen syntymänsä jälkeen Taiston pelastajaksi ilmaantui ravikuningatar Marimin, joka hoiti sijaisvarsaa kuin omaansa.

– Usko meinasi mennä, kun tammaa ei tahtonut löytyä ja ensimmäinen ehdokas vielä hylkäsi Taiston, kasvattaja Jonna Irri sanoi varsansa tuskaisista ensihetkistä vuoden 2015 keväänä.

Taiston oman emän sydän pysähtyi vain kaksi tuntia synnytyksen jälkeen.


Keinoemää etsineen pikkuvarsan kohtalo kiinnosti niin paljon ravipiirejä, että sille perustettiin jopa omat Facebook-sivut.

– Siitähän on tullut jo ihan julkkis, Irri kertoi tuolloin.
Puoli vuotta syntymänsä jälkeen Taisto opetteli jo itsenäistä elämää. Keinoemän ja sijaisvarsan suhde oli ollut lämmin.

– Marimin hyväksyi Taiston ja Taisto Mariminin. Asiat sujuivat hirmu hyvin, Irri iloitsi kolme vuotta sitten.

Omistaja mainitsi tuolloin myös, että varsa oli ollut niin touhukas, ettei mustelmiltakaan vältytty.

– Ainoa joka sai osumaa oli Mariminin omistaja Esa Heikkinen. Taisto oli aika raju ja leikkisä varsa, ja Esa tahtoi olla joka kerta mustelmilla, kun käytiin varsaa katsomassa, Irri sanoi.

Villikakara

Koska ihmisten piti käsitellä pikkuista Taistoa oman emän sijasta niin paljon, tämä näkyi omistajan mukaan varsan luonteessa.

– Taisto oli tavallisia varsoja villimpi - oikea villikakara. Siitä syystä se ruunattiinkin nuorena, ettei se vahingoittaisi muita. Nykyään Taisto on kyllä ihan kiltti, Irri huomauttaa.

IS Ravit kirjoitti julkkisvarsan kuulumisista myös viime vuoden keväänä, jolloin se oli aloittanut kilpauransa menestyksekkäästi.

– En tiedä, onko raviurheilussa paljon tuhkimotarinoita, mutten ollut ainakaan koskaan uskonut, että sellainen sattuisi omalle kohdalleni. Pakko se on nyt kuitenkin uskoa.

Näin Jonna Irri kertoi muutamia päiviä sen jälkeen, kun 3-vuotias Taisto oli toisella yrittämällä voittanut Lahden raveissa.

SE-aika hilkulla

Irrin orpovarsan tuhkimotarina on kääntynyt alkusyksynä taas uusille sivuille.

Hieman paremmalla tuurilla Majestic Man olisi voinut olla pari viikkoa sitten taistelemassa jopa ikäistensä superkilpailun Derbyn 150 000 euron potista.

Taiston huikea kiri takajoukosta karsintalähdössä ei aivan riittänyt loppukilpailupaikkaan, mutta Derbyn lohdutusfinaalin se voitti ylivoimaisesti Brad de Veluwen SE:tä hiponeella tuloksella.

Ruotsalaiset nurin

Vielä parempaa oli tulossa. Harppauksin kehittynyt hevonen shokeerasi uudelleen viime viikonloppuna.

Irrin suojatti pesi lauantaina Ruotsissa Bollnäsissa ravatussa 12 000 euron arvoisessa V75-lähdössä kilpakumppaninsa mennen tullen.

Vajaan kahden viikon päästä Ruotsin pääradalla Solvallassa juostavassa finaalilähdössä pääpalkinto on tuplasti suurempi.

 

Taistoon tuli heti läheinen suhde, kun sitä piti syöttää tuttipullosta ensimmäiset vuorokaudet yötä päivää.

Koska Irrillä on ollut erityinen suhde orpovarsaansa tämän syntymästä lähtien, kyyneleet ovat virranneet upeiden voittojen jälkeen.

– Taistoon tuli heti läheinen suhde, kun sitä piti syöttää tuttipullosta ensimmäiset vuorokaudet yötä päivää. Päivät tuntuivat siinä vaiheessa viikoilta.

Irri kertoo, että tuttipullot vaihtuivat vaalean liinaharjaisen ravikuningattaren tisseihin neljän vuorokauden jälkeen. Orpovarsa vieroitettiin sijaisemästään viiden kuukauden iässä.

– Suhteemme on luja myös sen takia, että Taisto on ollut luonamme koko ajan syntymästään lähtien. Pakostakin kyyneleet valuivat lauantaina, kun se kaiken tämän jälkeen voitti Ruotsin V75:ssä. Kaikki ravi-ihmiset arvostavat niitä lähtöjä kovasti, Irri painottaa.

Huippukuskilta kehut

Onnitteluviestit ja some-huomio herkistivät omistajaa entisestään viime voittojen jälkeen. Hän kertoo, että ravi-ihmisten kiinnostus Taistoa kohtaan on jatkunut myös varsavuosien jälkeen.

Irrin tyytyväisyyttä lisäsivät myös Ruotsissa voiton ajaneen paikallisen tähtiohjastajan Björn Goopin ylistävät lausunnot.

– Björn tykkäsi kovasti hevosestamme. Hän kehui erityisesti Taiston juoksutekniikkaa.

– Björnin mukaan ruunalla olisi ollut vähän varaa parantaakin. Taistoa lähestyttiin kuskin mielestä lopussa, koska se rupesi odottelemaan toisia, kun oli jäänyt yksin.

Taiston kokonaisvoittosumma kipusi Bollnäsin voiton myötä jo lähes 60 000 euroon.

Summa voi olla vasta alkusoittoa, jos lahjakkuudeksi osoittautuneen ravurin kehitys jatkuu samaa rataa.

– Kai sillä voisi olla mahdollisuudet edetä jopa ykköstason huippulähtöihin asti, koska on jo tässä iässä painellut täyden matkan 12,5-vauhtia, Irri tuumailee.

Taiston hyvyys ei ole tullut omistajalle kokonaan puskista.

– Tietenkään ihan tällaiseen menestykseen en uskonut, kun Taisto oli pikkuvarsa, mutta sen suku on niin hyvä, että jonkinlaisia odotuksia siitä on ollut, Irri sanoo.

Ranskan valloitukseen

Taiston loppukauden kilpailuohjelma koostuu monista arvolähdöistä. Ruotsin V75-finaalin jälkeen se juoksee kotimaassaan perinteisissä suurkilpailuissa St. Legerissä ja Kasvattajakruunussa.

Porin ja Turun kisojen jälkeen ympyrät vain suurenevat orpovarsalla. Irri paljastaa, että Taisto on luultavasti lähdössä kokeilemaan Ranskan valloitusta talvella.

– Ajatuksena on, että menisin jollekin tallille töihin Ranskaan ja ottaisin Taiston sinne mukaani kilpailemaan. Yksi työtarjous minulla jo on.

Ranskassa paljon kilpaileva Björn Goop kannusti Irriä.

– Kysyin Björniltä, että pystyisikö Taisto pärjäämään Ranskan lähdöissä. Hän vastasi, että pystyisi.

Vain muutamien päivien ikäisen pienen orpovarsan muuttaminen vihreimmille laitumille ei ollut kaukana 4,5 vuotta sitten.

Kasvattajan sisun ja Mariminin suvaitsevuuden ansiosta Ylöjärvellä sai kuitenkin hautajaisten sijaan alkunsa tuhkimotarina, jonka seuraavaa lukua kirjoitetaan Pariisin valojen loisteessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt