Suomalaiselle kohuhevoselle kutsu MM-lähtöön – ”Hoitajalle kovin juttu”

Julkaistu:

Ravit
Loppukesällä otsikoihin ravannut Sobel Conway lentää Yhdysvaltoihin jahtaamaan 500 000 dollarin jättipottia.
Raviurheilun monitoimimies Kari Lähdekorpi ei masentunut, vaikka hänen puoliksi omistamansa Pastore Bobin matka viime syksynä New Yorkin MM-lähtöön oli hukkareissu.

Ruuna pilasi pelinsä laukkaan kovassa kiihdytyksessä, ja omistajille kertyi vain isot kulut.
Ruotsissa Johan Untersteinerin valmennuksessa oleva Pastore Bob ei ole lähdössä hakemaan revanssia, mutta Lähdekorven ja Arvo Ylitalon omistuksessa oleva Sobel Conway sen sijaan matkustaa rapakon taakse.

Lähdekorpi twiittasi Sobel Conwayn saamasta kilpailukutsusta keskiviikkona.
– Kun Sobel Conway sivusi muutamia viikkoja sitten Porissa SE-tulosta 09,7a, se alkoi kiinnostaa MM-kisan järjestäjiä. USA:han halutaan osallistujia mahdollisimman monesta maasta. Lähtöön kutsutaan kymmenen hevosta.

Järjestäjien kiinnostus ei hiipunut, vaikka Harri Koivusen tallin ruuna koki yllätystappion viime lauantaina. Lähdekorpi kertoo, että Sobel Conway ei kyennyt omalle tasolleen, koska löi jalkoihinsa Oulun tavallista kiperämmissä kurveissa.

– Ruuna on tehnyt samaa joskus aikaisemmin, mutta USA:n lähtöä varten sen kengitystä vähän muutetaan, Lähdekorpi kertoo.

Kulut laukkaavat

Ravureiden lennättäminen Amerikkaan lähes kolmeksi viikoksi, ja niiden taustavoimien matkustus- ja ylläpitokulut eivät ole halpaa leikkiä.

Järjestäjät maksavat hevosille isot korvaukset, mutta omistajan lompakko voi silti keventyä tuntuvasti, mikäli hänen hevosensa ei pääse osalliseksi ruhtinaallisesta palkintopotista.

Lähdekorpi sai kokea tämän vuosi sitten.

– Järjestäjät maksoivat meille kaikkia kuluja varten 37 500 dollaria. Siitä Belgian Liegistä lähteneen lentokuljetuksen osuus oli 28 000 dollaria. Ja Belgiaan ja takaisinkin piti hevosen lentää, mikä oli myös varsin kallista.

– Kun kaikki kulumme huomioitiin, meille omistajille jäi vielä maksettavaa noin 10 000 taalaa. Kallis maa USA kyllä on.

Lähdekorpi kertoo, että MM-lähdössä pärjäävien hevosten palkintorahat pienentävät järjestäjien hyvittämiä korvauksia.

Omistajan mukaan raha ei ole kuitenkaan matkan tärkein asia.

– USA:n reissu antaa kaikkine oheisohjelmineen elämyksiä omistajien lisäksi valmentajalle, ohjastajalle ja hoitajalle. Hoitaja Saana Koivusen matka hevosen kanssa kestää peräti kolme viikkoa, ja hänelle reissu on varmasti kaikista kovin juttu, Lähdekorpi olettaa.

– Emmekä sitä paitsi harrasta raviurheilua sen takia, että tarvitsisi kilpailla pelkästään Turun iltaraveissa.
Sobel Conwayta ajaa MM-lähdössä Harri Koivusen poika Olli Koivunen, joka oli Lähdekorven mukaan kilpailujärjestäjän erityinen toive.

Pärjäämiseen saumat

Monien huippuhevosten omistaja ei ole lähdössä pelkästään turistireissulle.

– Minulle jäi viime vuonna tunne, ettei MM-lähtö ole hirveän kovatasoinen. Siellä voi kyllä pärjätä, jos hyvä hevonen on vain iskussa ja pääsee lyhyellä 800 metrin radalla matkaan kunnon lähtöpaikalta, Lähdekorpi vakuuttaa.

Yonkersin radalla lokakuun 12. päivänä ravattavan kilpailun voittaja kuittaa 500 000 dollaria eli noin 450 000 euroa.

Omistajille ja valmentajalle päivä on muutenkin jännittävä. Koivusen valmentama ja Lähdekorven ja Ylitalon omistama Cameron Evo juoksee silloin Vermossa 5-vuotiaiden EM-lähdössä.

Cameron Evon muut omistajat ovat Iivo Niskanen ja Jethro Rostedt. Julkkishevosta ei kosiskeltu rapakon taakse.

Eikö sen kanssa reissusta olisi tullut värikäs?

– Varmaankin niin, mutta ajetaan Cameron Evolla vain sen oma lähtö Suomessa.

Kauden päätös

Lähdekorpi sanoo, että pitkää ja rasittavaa USA:n kilpailumatkaa on harkittava aina tarkasti.

– MM jää usein Euroopasta lentävien hevosten kauden viimeiseksi startiksi. Näin käy varmasti Sobel Conwaynkin kohdalla, Lähdekorpi uskoo.

Viime syksynä Suomesta ei reissannut yhtään ravuria MM-kilpailuun.

Toissa vuonna siihen osallistui Ossi Nurmosen valmentama Midnight Hour ja sitä edellisenä Tuomas Korvenojan tallin Jonesy.

Kumpikaan suomalaishevonen ei yltänyt palkinnoille.

Travrondenin mukaan Yonkersin huippulähdön muita varmoja osallistujia ovat ranskalainen Bahia Quesnot ja USA:ssa kilpailevat Atalanta ja Cruzado dela Noche.

Ruotsia edustava Cruzado dela Noche voitti MM-kilpailun vuosi sitten.

Travronden tiesi vielä myöhemmin iltapäivällä kertoa, että MM:ään ovat lisäksi osallistumassa sveitsiläinen Uza Josselyn, tanskalainen Slide So Easy, italialainen Zacon Gio, kanadalainen Marion Marauder ja isäntämaan Guardian Angel Ås.

Juttu muokattu klo 16.50: Täydennetty MM-kisan osallistujaluetteloa viidellä nimellä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt