Tilausvarsa on toiminut alku-urallaan kuin ajatus – hakee lauantaina 16 000 euron arvoista suurvoittoa

Julkaistu:

OULU EXPRESS
Parvelan Retu starttaa suursuosikkina suomenhevosten Oulu Expressiin.
Nelivuotias suomenhevosori Parvelan Retu on luonnonlahjakkuus. Kahteentoista ensimmäiseen starttiin nelivuotias on kokenut vain yhden tappion.

Petri Laine teetti varsan itse. Hän valitsi sopivan isäoriin (Liising) ja löysi tälle upean emätamman (Maiskaus). Lopputulos ei olisi voinut olla parempi.

–  Parvelan Retu teetettiin tilausvarsana. Emä liisattiin, ja Parvelan Retu on omistajan (Marjo Vanninen) kasvattama. Paras lopputulos tulee, kun tekee itse kaiken alusta asti, Laine uskoo.

Tänä vuonna kerätyn 39 000 euron tilin myötä Parvelan Retun voittosumma on kohonnut lähes 53 000 euroon. Tappioita kauden seitsemässä startissa ei ole tullut.

Oriin kaikki tekeminen kotioloissa kulkee valmentaja-Laineen käsien, korvien ja silmien kautta.

–  Hoidan Parvelan Retun kengittämisen ja treenaan sitä itse. Hannu Torvinen tietenkin ajaa lähdöt, eikä ainakaan toistaiseksi ei ole ollut valittamista hänen ajosuorituksissa. Ensimmäisessä kisassa sanoin hänelle, että antaa hevoselle nätin juoksun kuten hän tekikin. Sen jälkeen Hannu onkin ajanut kaikki lähdöt.

Sen lisäksi että Lakos Team Ay:n omistama ori on synnynnäinen juoksija, starttien myötä se on kehittynyt ja välimatka vastustajiin ei ole näillä näkymin kaventumassa.

–  Ori ei ole joutunut koskaan antamaan kaikkeaan. Kuninkuusraviviikonloppunakin tuntui, että voitto oli helpoimmasta päästä koko uralla. Vastustajat kehittyvät jatkuvasti, mutta ei ne näytä ottavan tätä kiinni ainakaan kovin selvästi. En tiedä, kuinka kovaa Parvelan Retu menisi jos tarvetta olisi. Sen näkee sitten aikanaan.

”Luotto kasvaa koko ajan”

Parvelan Retu starttasi edellisen kerran reilu kuukausi sitten eli starttiväli voidaan laskea pitkähköksi. Oulu Express-voittaja ratkaistaan suoraan finaalissa ilman karsintalähtöjä. Laine myöntää, että karsintalähtö olisi ollut hyvä ajaa ennen itse finaalia.

Ori ei tarvitse kovaa liikuntaa starttien välillä. Normaaleista rutiineista ei ole poikettu, vaikka viikonloppuna onkin edessä suuri koitos.

–  Hevonen saa säänöllisesti liikettä, mutta se ei vaadi kovia hiittejä starttien välillä. Ennen Lahtea ei ajettu alle 40:n päälle kertaakaan ja tilanne on ollut sama myös ennen Oulua.

Parvelan Retu starttaa lauantaina matkaan heikolta kasiradalta. Lähtöpaikalla on normaalia pienempi merkitys lähdössä, missä tasoerot ovat suuria.

–  Eiköhän Hannu aja eteenpäin. Tietenkin tilanteen mukaan pitää mennä, mutta ei tuolta ole syytä ruveta pakittelemaan. Hevonen menee hyvin keulasta kuten myös parijonosta. Ori ei ole ronkeli juoksunkulun suhteen.

Nelivuotias ei ole ollut paha laukkaamaan, sillä se on hairahtunut väärälle askellajille vain kerran. Tämä tapahtui keväällä Teivossa.

–  Hevonen on pysynyt maltillisena, kun vieressä on ollut nopeita lähtijöitä eikä ori ole yrittänyt väkisin niiden perään. Kauden alussa Parvelan Retu laukkasi volttilähdöstä, kun sillä oli tauolta liikaa painetta. Kyllä hevosen saa laukalle alussa jos sillä satsaa voimakkaasti starttiin. Ensimmäiset metrit on siksi otettava varman päälle.

Parvelan Retu on kulkenut niin hienosti tositoimissa, että valmentajan odotukset ovat syystäkin korkealla viikonlopun startin suhteen.

–  Luotto kasvaa koko ajan, kun hevonen menee hyvin. Valehtelisin, jos sanoisin, etten odottaisi voittoa tästä lähdöstä. Ori on kilpaillut korvat kiinni ja rautakengät jalassa. Muutoksia ei Ouluun tehdä.