2250 euron huutokauppaostoksesta kasvoi Derby-voittaja: "Viisaita naisia kuuntelemalla voi miehestä kasvaa kuningas"

Julkaistu:

Derby
Graceful Swamp pinnisti 150 000 euron ykköspalkinnon Derbyn sankariksi.
Tuskin edes huutaja Erkki-Pekka Mäkinen ymmärsi mihin kultasuoneen iski, kun vuonna 2016 hankki Ypäjän varsahuutokaupasta Graceful Swampin 2250 euron vasarahintaan. Ei, vaikka hän kovan hevossilmän omaavan miehen maineessa onkin. Silloin puolitoistavuotias ori oli yksi 94 varsan katraan halvimmista.

Kolme vuotta myöhemmin "Sämpylä" on juossut 34 starttia, joista voittoon on päättynyt 28. Tämä 28. ykkönen tänä lauantaina Vermossa oli se kaikkein odotetuin eli ikäluokkakilpailujen suurin sekä kaunein, Suuri Suomalainen Derby 150 000 euron ykköspalkinnolla.

Tie finaaliin oli karikkoinen, kun karsintansa ja koko kilpailun suuri ennakkosuosikki laukkasi siinä ennen lähtölinjaa ja jäi paljon. Valtava esitys tuotti kuitenkin vielä kakkossijan ja paikan finaaliin.

–  Se oli fysiikan lakeja sekoittanut juoksu. Piti ihan tosissaan miettiä, että jätetäänkö koko finaali ajamatta, kun haluan, että hevosesta on vielä aikuisenakin jotain jäljellä. Onneksi se kuitenkin palautui ja herran jestas mille tasolle se palautuikaan, omistaja ja valmentaja Mäkinen tuuletti voittajakehässä.

Finaalissa asiat suojuivat suotuisammin. Juoksunkulkuun oli monenlaista spekulaatiota, mutta lopullinen sapluuna varsin yksioikoinen. Graceful Swamp unohti karsinnan mutkat ja ravasi keulapaikalla jo ensimmäisen kaarteen lopussa. Haastajat vaihtuivat matkan edetessä moneen kertaan ja lopullinen voittokamppailu käytiin Knows Bestin kanssa.

–  Karsinta meni miten meni, mutta siitä opittiin ja tänään ei ollut ongelmia alussa. Kiihdytys oli hieman yllättävä. Siellä oli eri hevonen (Bosses Lady) keulassa kuin mitä oletin olevan, mutta saimme siltä yllättävän helposti myös johtopaikan. Loppusuoran alussa olin puolestaan varma, että sisältä hyökännyt Knows Best kirii meistä ohi, mutta niin vain ori vastasi vielä väsyneenäkin ykköseksi, ohjastaja Ari Moilanen kommentoi.

Poikkeukselliset ominaisuudet

Pitkällä urallaan paljon suurkilpailuja voittaneella, mutta vasta ensimmäisen kerran Derbyssä onnistuneella Moilasella oli selvät perusteet Graceful Swampin menestyksen selitykseksi.

–  Se on äärimmäisen viisas hevonen, joka ei ole koskaan huonolla tuulella. Se tekee juuri sen mitä ohjastaja pyytää. Ori menee lujaa jos ohjastaja pyytää ja rauhassa, jos sitä vaaditaan. Juokseminen on sille todella helppoa. Harva hevonen liikkuu niin pienellä vaivalla kuin tämä, Moilanen kehui.

Klassikkokilpailun voitto nosti Sämpylän ansiot 387 550 euroon. Varsinaisena moottoriturpana kunnostutunut Mäkinen oli tuttuun tyyliin elementissään voittajakehässä.

–  Koko ikä tässä on käyty Halpahallista hakemassa eväät. Ei se raha merkkaa kaikkea. Isot kilpailut ovat tietysti muuten oma lukunsa. Ei näitä kukaan käy voittamassa tuosta vaan. Se on asia, joka pitää opetella. Sitä me tässä nyt Sämpylän kanssa opetellaan. Marginaalit ovat pieniä ja vain voittajat muistetaan. Olemme nyt ne jotka jäävät historiaan, eikä sitä ota kukaan meiltä pois.

Valmentaja jakoi tunnustusta koko tiimilleen

–  Minulla on kunnia olla valmentaja ja tämän tiimin kuningas, mutta taustalla on paljon muutakin osaamista. Olen hyvä esimerkki siitä, että viisaita naisia kuuntelemalla voi miehestä kasvaa kuningas. Eläinlääkäri, hoitaja, hieroja. Mahtavia osaavia naisia kuuluu tähän tiimiin.

Graceful Swampin seuraava suuri tähtäin on 4-vuotiaiden kansainvälinen UET GP, jonka kiertävä järjestysmalli tuo kilpailun tänä vuonna Suomeen. Mäkinen laittoi jäitä hattuun sen voitosta haaveileville suomalaisille ravifaneille.

–  En pitänyt siitä millaisella askeleella Sämpylä oli tänään lähdön jälkeen, joten nyt hoidetaan hevonen ensin kuntoon ja mietitään tuleevaa vasta sen jälkeen, Mäkinen huomautti.

Graceful Swampin kasvattaja on Ari Takaneva.

Knows Best oli kakkonen ja Peanuts parhaana tammana kolmas. Suosikkivoittajan voittoaika oli 13,2/2600 metriä. Se jäi kaksi kymmenystä ikäluokan Suomen ennätyksestä ja kymmenyksen kilpailuennätyksestä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt