Suomenhevoshurjimus ei suostu häviämään – vei myös Derbyn jättipotin tiukassa taistossa

Julkaistu:

superlauantai
Tekevät vastustajat mitä tahansa, Landen Paukku vain porskuttaa voitosta voittoon. Kova haastaja onnitteli sen ohjastajaa jo Derbyn loppukurvissa.
Huippulahjakkaat 5-vuotiaat suomenhevoset tarjosivat yleisölle parasta mahdollista raviurheilua Jyväskylässä ajetussa Derbyssä.

Vaikka kovasti viime kaudesta kehittynyt Vixeli taisteli kuin leijona, se ei onnistunut vieläkään nujertamaan kaikki kilpailunsa voittanutta Landen Paukkua.

Jani Suonperän ilmiömäisen lahjakkuuden kilpailukirjassa komeilee nyt täysi tusina voittoja putkessa.

Derbyn voitto oli Landen Paukun selvästi arvokkain saavutus. 45 000 euron voittopotti nosti jo siitospuuhiinkin ehtineen nuoren oriin kokonaisvoittosumman liki 130 000 euroon.

Alkumatkalla Hiiopin kanssa voimiaan keulapaikkataistossa kuluttanut Vixeli sai Landen Paukun tosissaan kimppuunsa viimeisellä takasuoralla, jolloin muulla joukolla alkoi olla seuraamisvaikeuksia.

Kiivas kaksintaisto jatkui maaliin asti, mutta satakunta metriä ennen maalia Suonperän suojatti hankki ratkaisevan yliotteen Tapio Perttusen ajamasta kilpakumppanistaan.

– Tapsa onnitteli meitä jo loppukurvissa, mutta Vixeli lähti vastaamaan uudelleen, ja kisa oli tosi tiukka loppuun asti, Suonperä tunnelmoi.

Voittajan meno oli letkeämpää kuin karsintajuoksussa.

– Ori ravasi tänään paremmin kuin karsintalähdössä, jossa sen takajalassa oli vähän heikkoutta, Suonperä selvitti.

Landen Paukku on myös kaustislaisen Suonperän kasvattama, omistama ja valmentama hevonen.

– Sanat eivät riitä kertomaan, miltä nyt tuntuu. Meillä oli täällä bussilastillinen faneja mukana kannustamassa.

Omistaja ei löydä kultakimpaleestaan heikkouksia.

– Ori on nopea, vahva, rauhallinen ja tosi viisas hevonen. En kyllä vaihtaisi siltä mitään ominaisuutta pois, Suonperä iloitsi.

Landen Paukun voittotulos 24,1/2100a jäi vain kymmenyksen Derbyn kilpailuennnätyksestä.

Vauhtijuoksussa SE-kyytiä

Superlauantain Toto75-kohteet ajettiin lauantai-iltana limittäin Jyväskylässä ja Porissa.

Porissa ravatun lämminveristen ykkössarjan suvereeni voittaja oli upeasti Suomessa uraansa kesällä jatkanut ruotsintuonti Sobel Conway.

Olli Koivusen ajaman ruunan voittoaika oli hirmuinen 09,7a, joka sivusi Brad de Veluwen SE-tulosta.

Harri Koivusen valmennettavan musertava kiri alkoi kolmannesta parista ulkoa viimeisen takasuoran puolivälissä.

Toiseksi jaksoi kiivasta tempoa johtopaikalla pitänyt ikinuori Seabiscuit, jonka ohjastaja Emma Väre oli voittanut edellisen lähdön takaa komeasti kirineellä Carlemanilla.

– Wow, nyt on aika sanaton olo, Koivunen pyöritteli päätään vauhtijuoksun jälkeen.

– Sobel Conwaylla oli maalissa korvat kiinni, ja lopetin sen ajamisen jo loppusuoran alussa. On aika sykähdyttävää ajaa alta kymppiä. En ollutkaan sitä ennen yrittänyt.

– Ruuna on ravivarma, nopea ja vahva, ohjastaja kiteytti.

Camri ja Tulilintu vauhdissa

Suomenhevosten huippulähdön suursuosikin Välähdyksen mollivoittoisesti edennyt kausi sai jatkoa Porissa.

Ori pilasi pelinsä jo kiihdytyksessä, jossa sortui pahalle laukalle. Välähdys kulki kyllä sen jälkeen lujaa, mutta antoi liikaa tasoitusta.

Ansaitun voiton vei loukkaantumistauon jälkeen tänä kesänä komeasti huipulle palannut Camri, joka ei saanut mitään ilmaiseksi keulassa juosseen Nopsan Vauhdin rinnalla. 13-vuotiaat teräshevoset iskivät ratkaisumetreillä tiukasti yhteen, ja Camrin kurotus maaliin oli kaksikosta hiukan pontevampi.

– Kyllä tuntuu hyvältä voittaa tällainen lähtö kuolemanpaikalta. Camrille on tullut taas kesän starttien myötä terävyyttä, valmentaja Terho Rautiainen iloitsi.

– Oriilla on kyllä aivan hirmuinen luokka, ja se varmasti jättäisi näitä vastustajiaan kauas, jos olisi saanut olla koko ajan terveenä. Camri on tosi hyväpäinen hevonen, jolla on hirveät vauhtivarat ja hieno ravi, Rautiainen ylisti kovan 21,4-ajan pikamatkalla saavuttanutta hevostaan.

Jyväskylässä ravatussa suomenhevostammojen huippulähdössä nähtiin posketon juoksu. Kuningatarkilpailussa kuumana käynyt ja laukkaillut Liisan Tulilintu kiri voittoon, vaikka jäi kilpasiskoistaan paljon laukattuaan jo ennen lähtölinjaa.

Viimeisenä Harri Kotilaisen suojatin edessä joutui taipumaan lähdön vetotöistä vastannut Virin Camilla.

– Liisan Tulilinnulla on valtavat vauhdit, hyvä jakso ja eteenpäin vievä pää. Se on näyttänyt jo monta kertaa kapasiteettinsa, mutta sen juoksuista tulee monesti raskaita laukkojen takia. Loppukaudella sillä ajetaan taas enemmän volttilähtöjä, jotka sopivat sille autolähtöjä paremmin, Kotilainen suunnitteli.


Työ palkittiin

Kolmas kerta toden sanoi viime kauden jälkeen Suomeen hankitulla Donato E.:lla.

Ruuna yllätti kiihdytyksessä pamauttamalla kyselemättä piikkipaikalle. Esa Holopaisen ajokki sai vetää tämän jälkeen mieleistään tahtia ja pakeni maalisuoralla hallitusti muilta karkuun.

Donato E.:n takana taivaltanut Jack Vader pääsi yrittämään ajoissa ohitusta sisäpuolelta open stretchiä pitkin, muttei kyennyt uhkaamaan Jarno Kauhasen valmentamaa voittajaa.

– Otin viimeisen kurvin päälle, koska hevonen on laukkaillut siellä paljon, mutta tänään ei ollut mitään sen tuntuista ilmassa. Laskin maalisuoralla sitä vähän menemään, ja se lähti hyvin. Donato E. on tosi lahjakas hevonen, jonka Kauhanen on saanut nyt paremmaksi laukkastarttien jälkeen, Holopainen kertoi.

Valmentaja oli lähes liikuttunut seremonioissa.

– Hevosella on ollut paljon ongelmia, mutta onneksi en luovuttanut. En kyllä enää millään uskonut, että saisin ruunan vielä T75-voittajaksi. Tämä voitto tuntuu siksi erityisen hyvältä, Kauhanen sanoi.

Hirmuiskuun äitynyt Diesel Degato häikäisi nyt myös T75-tasolla.

Kun Hannu Torvinen antoi Joni-Petteri Irrin valmentamalle hevoselle kirikäskyn viimeisellä takasuoralla, sen vastustajat ja yleisö saivat haukkoa henkeään. Jopa keulassa porhaltanut suosikki BWT Caesar oli täysin voimaton takarivistä startannutta ruunaa vastaan.

– Diesel Degato oli tänään superhieno. Se on saanut kovasti itseluottamusta lisää ja kasvanut henkisesti, Torvinen kommentoi ajokkinsa syttymistä.

Kolmannen peräkkäisen voittonsa ravanneen Dieasel Degaton aika 11,4a sivusi sen ennätystä.

Oikea Toto75-rivi, Superlauantai 24.8.

Toto75-1: 11 Diesel Degato

Toto75-2: 4 Donato E.

Toto75-3: 8 Camri

Toto75-4: 7 Liisan Tulilintu

Toto75-5: 4 Carleman

Toto75-6: 2 Landen Paukku

Toto75-7: 11 Sobel Conway

Seitsemän oikein voitto-osuus 71348,10 euroa. Kuusi oikein 312,62 ja viisi oikein 19,04 euroa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt