Derbyn suosikki pelästytti pahalla laukalla – SE-tulos oli myös vaarassa

Julkaistu:

Derby-karsinnat
Derbyn karsintalähdöt alkoivat Graceful Swampin yllätystappiolla. Suomen ennätystä uhitellut Tattoo Avenger oli keskiviikkoillan todellinen häikäisijä.
Nelivuotiaiden pääkisan karkelot löi Vermon karsinoissa käyntiin Joyride Luxi, joka piti yllättävälle laukalle ennen lähtölinjaa sortuneen Graceful Swampin takanaan kiivaassa lopputaistossa.

Finaaliin selvisi jokaisen viiden karsinnan kaksi parasta ja kolmanneksi sijoittuneista kaksi korkeimmalla pisterankingissa ollutta hevosta.

Derbyn sankari kuittaa ensi viikon lauantaina muhkean 150 000 euron pääpotin. Karsintavoittajat palkittiin 9 000 eurolla.

Karsinta 1: Sämpylä hermoili laukalle

”Sämpylän” eli Graceful Swampin kauden voitto numero 10 piti olla selviö, mutta minimaaliseen 1,1-kertoimeen pelatun hevosen tolppaputki katkesikin yllättävästi.

Supersuosikki hermoili laukalle paljon ennen kuin auto ehti kiihdyttää hevosten alta pois ja jäi kauas kärjestä.

Johtaneen Joyride Luxin rinnalle matkalla kiertänyt Graceful Swamp näytti vielä jyräävän ykköseksi, mutta ratkaisumetreillä sen askel alkoi jo ymmärrettävästi painaa, ja Joyride Luxi kuittasi uudelleen kärkeen.

– Kaikki lähti sujumaan osaltamme hyvin, kun pääsimme etenemään alussa kärkipaikalle. Odottelin sen jälkeen Graceful Swampia eteemme, mutta koska sitä ei heti kuulunut, ajattelin, että se oli todennäköisesti laukannut. Fiilikseni nousivat sen jälkeen kovasti, kun saimme vielä ajaa omaa ajoamme, ohjastaja Olli Koivunen kertoi.

– Joyride Luxi taisteli lopussa mahtavasti, sillä Graceful Swamp oli välillä jo reilusti ohitsemme, ohjastaja iloitsi isänsä Harri Koivusen valmentaman voittajan rattailla.

Joyride Luxin aika oli 14,4/2600a, joka merkattin myös Graceful Swampille.

Ari Moilanen selvitti suursuosikin laukkaa.

– Lähtöpaikkamme oli ulkona, ja talliportti oli ”sopivasti” siinä vieressä. Graceful Swamp lähti ponkimaan sinne päin. Kun yritin oikaista hevosta, se laukkasi, Moilanen kertoi.

Karsinta 2: Noviisi hätyytteli SE-aikaa

Huimasti viime kuukausina kehittynyt Tattoo Avenger rymisteli mukaan spekulaatioihin Derbyn kärkihevosista.

Vasta uransa 15 startin juossut ruuna porhalsi keulasta omille teilleen ja noteerasi huippuajan 13,2a, joka jäi vain kymmenyksen Brad de Veluwen nimissä olevasta Suomen ennätyksestä. Hannu Torvinen ajoi Hannu Isotalon valmentamaa ruunaa.

Cacshot nousi kaukana takana toiseksi ohi matkalla Tattoo Avengerin kupeelle kiertäneen Flexible Journeyn.

– Tattoo Avenger on kyllä makea hevonen. Vaikka se on aika pieni, se on yllättävän jakava menijä, joka pääsee myös kovaa, Torvinen suitsutti.

Hirmuinen soolo yllätti hiukan ohjastajaa, muttei tullut hänelle suinkaan shokkina.

– Tattoo Avenger oli juossut aikaisemmin helpompia lähtöjä, mutta se oli kyllä mennyt niissä hyvällä tyylillä. Tänään se oli vähän turhan meneväinen, mutta jaksoi kuitenkin hienosti perille, vaikka lähti repimään aikaisin eroa muihin.

– Toivottavasti hevonen pysyisi tällaisena finaalipäivään ilman takapakkeja, jolloin sillä on sanansa sanottavaan silloinkin, Torvinen uskoi.

Karsinta 3: Salamaspurtilla makoisa syntymäpäivälahja

Rajussa kiihdytyksessä keulaan pyrkineen, mutta lopulta kolmanneksi sisäradalle pakittaneen Knows Bestin tilanne näytti pitkään jopa epätoivoiselta pussissa.

Sähäkkä ruuna pääsi kuitenkin maalisuoran puolivälissä kuin kreivin aikaan vapaille vesille ja tykitti omaa vauhtiaan voittoon.

Karsintavoitto oli hevoselta upea syntymäpäivälahja 50 vuotta keskiviikkona täyttäneelle valmentajalle Hannu Laakkoselle. Knows Bestin aika oli 14,9a.

Jolly Roy ehti toisesta parista ulkoa kakkoseksi ohi Callela Louisin, joka selvisi myös loppukilpailuun. BWT Danger jäi keulahevosen taakse jumiin.

– Koska Knows Best haparoi vähän kiihdytyksessä, en ottanut ihan viimeistä riskiä. Sitten ei ollut muita vaihtoehtoja, ohjastaja Kari Rosimo selvitti alkumatkan taktisia kuvioitaan.

– Sisällä on aina vähän tukala paikka, koska ei tiedä, tuleeko sieltä tilaa, mutta tänään meillä kävi tuurit. Knows Best spurttasi sen jälkeen hienolla tyylillä tosi lujaa.

Karsinta 4: Peanuts pysäytti Kriterium-sankarin

Jukka Torvisen ennakkoluuloton taktiikka johti tulokseen. Hän ei kunnioittanut Peanutsilla viime syksyn Kriterium-sankaria Lewis Alea, vaan juoksutti suursuosikkia rinnallaan.

Lewis Ale teki voitavansa, muttei saanut Torvisen hirmukuntoisesta ajokista minkäänlaista otetta.

Anne Kankaan valmentaman Peanutsin voittotulos oli 13,8a, joka sivusi tammojen Suomen ennätystä. Valmentaja kertoi, ettei edes uskaltanut katsoa juoksua tallikurvista.

– Vasta harjoituslähdön jälkeen päätin, että tänään voidaan kokeilla keulajuoksua. Peanuts oli siinä tosi herkän ja hyvän tuntuinen. Tamma tuli maaliin korvat kiinni, ja sille jäi aika paljon varaa. Se vastasi sitä mukaan, mitä tarvitsi, Torvinen sanoi.

– Finaaliin pitää lähteä karsintavoiton jälkeen tosi hyvillä mielin ja luottavaisena, mutta realisti pitää myös olla, koska siitä tulee tosi kova kisa. On superhienoa, että pääsimme siihen mukaan, Torvinen myhäili.

Kaptah pääsi kolmannelta sijalta myös finaaliin.

Karsinta 5: Bosses Ladyn putki venyi - Marrakesh laulukuoroon

Viimeisen karsintaerän taktiset kuviot menivät uusiksi, kun koko Derbyn kuumimpiin suosikkeihin lukeutunut Marrakesh tärveli pelinsä pitkään alkulaukkaan.

Voitosta voittoon tänä vuonna kulkenut huipputamma Bosses Lady sai tämän jälkeen vetää piikissä mieleistään vauhtia ja pakeni kovalla loppuspurtillaan hallitusti muilta karkuun.

Tapio Perttusen ajaman voittajan takana unelmareissun saanut BWT Divine seurasi toisena finaaliin.

– Bosses Lady oli alleajossa parempi kuin koskaan, ja voitto tulikin helposti. Kun aukaisin lopussa tamman korvat, se lähti kirimään hyvin, Perttunen sanoi.

– Finaalista tulee hieno kilpailu. Bosses Lady on huippuhevonen, jolla on myös sanansa sanottavanaan siinä. Olisin voinut ajaa sillä tänään matkalla tosi paljon kovempaa, valmentaja huomautti.

Bosses Ladyn aika oli 14,7a.

Oikea Toto64-rivi, Vermo 21.8.

Toto64-1: 2 Tattoo Avenger

Toto64-2: 3 Sultan Journey

Toto64-3: 9 Ambrogio

Toto64-4: 6 Knows Best

Toto64-5: 1 Peanuts

Toto64-6: 4 Bosses Lady

Kuusi oikein -voitto-osuus 72,42 euroa. Viisi ja neljä oikein ei voittoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt