Kärppien Mersu haastaa ME-hevosen: ”Ei meidän tarvitse lähteä nöyristellen ketään vastaan”

Julkaistu:

ravit
Raviliigavarsa Mercedes Match on noussut ryminällä 3-vuotiaiden tammojen eturiviin.
3-vuotiaiden Tammakriterium avaa perinteisesti syksyn ikäluokkakilpailukarusellin. Klassikkokilpailu ajetaan lauantaina 30. kerran. Ennakkosuosikki on luonnollisesti toukokuussa täyden voltin ME-tuloksen täräyttänyt Edwina Orden, mutta sen taustallakin elätellään voittotoiveita.

Mielenkiintoisimmat taustat omaa Lumijoelta kilpailuun saapuva Mercedes Match, joka kuuluu muita luonnollisesti hieman enemmän esillä olleisiin Raviliigavarsoihin. Toistaiseksi erityisesti Ruotsissa kruunuja vuollut HIFK:n Mascate Match on kerännyt suurimmat otsikot, mutta Oulun Kärppien tamma tulee kovaa vauhtia perässä.

Mersun uran alku oli karikkoinen, sillä se erehtyi laukkaamaan kaikissa uransa neljässä ensimmäisessä kilpailussa. Taustajoukot vakuuttavat kuitenkin, ettei usko ollut varsinaisesti silti koetuksella.

– Hevonen oli näyttänyt lahjansa varhain. Se on vain aika kovapäinen, omapäinen ja oikukas hevonen. Ensimmäisissä starteissa sillä riitti kaikenlaista pientä protestoitavaa ja laukkoja tuli. Jaksoimme uskoa, että kyllä se siitä asettuu ja suunta onkin ollut parempaan koko ajan. Pienet varustemuutokset ja aika on tehnyt tehtävänsä, päivittäisestä hyvinvoinnista vastaava Janne Soronen kertoo.

Tuittuilijan ravisävel löytyikin uran viidennessä startissa ja sen jälkeen on tullut pelkkiä voittoa. Ensin tamma oli paras kaksi kertaa hieman pienemmissä ympyröissä, mutta viimeksi jo Tammakriteriumin karsinnassa, jossa se viimeistään osoitti, etteivät puheet ikäluokkahevosesta ole olleet haihattelua.

Mersu osoitti myös hienoa taistelijan luonnetta, sillä se ehti jäädä loppusuoralla jo alakynteen, mutta rutisti turpansa uudestaan ykköseksi hieman ennen maalilinjaa.

– Karsinnan voitto oli niukka ja tuossa marginaalissa on vaikea väittää, että se olisi ollut varma. Hevonen vaikutti kuitenkin lähdön jälkeen siltä, että sille jäi ehdottomasti voimia. Kuskikin ajoi loppua hieman varman päälle, kun ykkösasia oli päästä finaaliin.

– Meillä on vakaa usko, että hevonen parantaa tällä hetkellä joka starttiin. Nuorten tammojen kohdalla voi tulla muillekin isoja harppauksia lyhyellä aikaa, mutta ei meidän tarvitse lähteä nöyristellen ketään vastaan. Tietysti ykkösasia on, että Mersu menisi edelleen ravia ja tekisi hyvän juoksun. Voittoa tavoitellaan, mutta ei se tarkoita etteikö jokin muukin sija tyydyttäisi, mikäli tamma suorittaa tasollaan.

Finaalissa Mersun rattiin hyppää uusi kuski, kun tähän astiset voitot ohjastanut Santtu Raitala valitsi finaaliajokikseen Edwina Ordenin.

– Jukka Torvinen on jo kokenut ohjastaja, vaikka nuori mies. Hän tuntee Teivon kiihdytystavat hyvin ja ohjeistetaan hänet mahdollisimman hyvin perille myös hevosen tavoista. Uskon, että Raitalakin antaa neuvoja, kun hyviä kavereita ovat. Kiihdytys pelottaa, oli kyydissä kuka tahansa ja emme voi kuin toivoa, että päästään ravilla matkaan. Onhan hevonen ollut paljon seesteisempi alussa viime aikoina.

Kaikki 1000 osuutta menivät kaupaksi

Raviliiga on ollut hyvä esimerkki tyypillisestä suomalaisesta penkkiurheilumallista. Menestys myy. 12 hevosen joukosta kaksi on loppuunmyyty. Ensimmäisenä osuudet loppuivat Mascate Matchin osalta, joka onkin ollut yksi parhaista tammoista ikäluokassaan koko Euroopassa. Mercedes Matchinkin kohdalla kauppa kiihtyi heti, kun tulosrivistöön alkoi tipahdella ykkösiä ja karsintavoiton jälkeen loput osuudet kelpasivat pikatahtia.

Mascate Match jätti Tammakriteriumin väliin ja kilpailee lauantaina tammojen lyhyen matkan E3-finaalissa miljoonasta kruunusta.

Mersun viralliselle valmentajalle Katja Melkolle ja hänen Suomen yksiköstään vastaavalle Janne Soroselle kimppaomistaminen on tuttua. Kaksikon tallissa on ollut aina useita kimppahevosia ja varsinkin Callela Longshotin kanssa tuli kokemusta vielä normaalia tuhdimmasta omistajakaartista.

– Ei se toiminta loppujen lopuksi hirveästi eroa kuinka paljon niitä omistajia on. Kimpanvetäjän rooli on suuri. Pyrimme tiedottamaan hevosesta jotain koko ajan. Eihän se nyt ole vaikeaa, kun hevonen juoksee säännöllisesti kilpaa, mutta ihan varsavuosina se oli haastavampaa. Yritimme laittaa hevosesta tasaisin väliajoin edes kuvia omistajille, ellei ollut muuten mitään raportoitavaa. Koemme, että on tärkeää saada omistajille jotain virikkeitä silloinkin, kun hevonen ei juokse kilpaa. Emme halua, että heille tulee tunne, että heidät on unohdettu, tai he unohtavat hevosensa, Soronen selventää.

Mercedes Match näkyy ja kuuluu taatusti Teivon radalla lauantaina. Hovikuvaaja Seppo Rajala kertoi, että omistajat saapuvat sankoin joukoin fanibussilla kannustamaan omaansa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt