Ruunaruhtinas-kilpailu käyntiin jymypaukulla – Chief Orlandolle kutsu suurkilpailuun

Julkaistu:

Nopsan Vauhti ei kuvia kumarrellut vaan kirmasi kärkeen Ylivieskan maalisuoralla. Ruuna siirtyi samassa Ruunaruhtinas-kisan paalupaikalle ennen sunnuntaina käytävää ratkaisevaa toista osamatkaa.
Ruunaruhtinas-kisasta odotettiin Polaran, Koskelan Akselin, Josveisin ja Pyörylän Paronin välistä taistoa, mutta toisin kävi. Pyörylän Paroni ylsi lauantaina Ylivieskassa kolmanneksi muiden suosikkien jäädessä taka-alalle.

Ravikuninkuuden Tähen Toivomuksen rattailla vienyt Henri Bollström määräsi tahdin myös ruunien välisen taiston ensimmäisellä osamatkalla. Hän tarjosi tuulennopealle Nopsan Vauhdille tarkan juoksun johtavan takana, mistä hevonen kiri maalisuoralla varmasti kärkeen.

Nopsan Vauhti paransi Ylivieskan rataennätystä 0,7 sekunnilla lukemiin 22,4a/1600m ja sai 1000 euron bonuksen.

- Kurvissa mahduttiin hyvin nousemaan ulos (Koskelan Akselin takaa). Voimia jäi käyttämättäkin, kun laput jäi ylös, Ne säästettiin huomiselle (ratkaisevalle toiselle osamatkalle). Yritetään huomenna piilotella sisällä ja katsotaan mihin se riittää.

Yllätyksellisen maaliintulon viimeisteli täysin pelaamaton Pertturi kakkossijallaan. Suosikki Polaralle jäi paljon kirittävää sunnuntaille, sillä ruuna sijoittui vasta kuudenneksi. Koskelan Akseli puolestaan romahti maalisuoralla 17-avauksen uuvuttamana.

Malja-ajo Chief Orlandolle

Atupemin jäätyä lauantaina aamupäivällä pois oli Malja-ajo pedattu Chief Orlandolle. Ori piti suursuosikkina pintansa ja vyöryi maalisuoralla President Lindyn rinnalta eleettömästi ykköseksi.

- Chief Orlando oli äärettömän hyvä ajaa. 600 metriä ennen maalia ruvettiin katsomaan, paljonko keulahevosella on varoja. Hevonen tuli loppua tosi helposti, ohjastaja Mika Forss kertasi lähdön tapahtumia.

Hiljaisen matkavauhdin jälkeen voittojaksi muodostui maltillinen 14,0a/2100m, joka tuotti 10000 euron ykkösrahat.

- Hevonen toimi tänään paremmin kuin ihmisen ajatus. Sillä olisi pystynyt matkan aikana ajamaan kuinka hiljaa tai kuinka kovaa tahansa.

Chief Orlandolle ojennettiin voittajakehässä kutsu Sundsvall Open Trotiin, joka kisataan Uumajan raviradalla kahden vikon päästä.

Raggarille neljäs putkeen

Kuusivuotistähti Raggari voitti toukokuussa Suomen Cupin eikä ole tämän jälkeen kompastunut kuin kerran viidessä startissa. Ylivieskassa Raggari otti neljännen peräkkäisen voittonsa.

Santtu Raitalan ajokki juoksi pääjoukossa ensimmäisenä saalistaessaan paalulta startannutta Kömin Lentoa. Turelius pääsi iskemään selästä, mutta pysyi takana kuten teki aikaisemmalla kerralla Joensuussakin.

- Hevonen on huippuhyvällä mallilla ja onneksi tänään Raggari oli hyvä ajettava.

Kulisseissa taustajoukot miettivät isompaan lähtöön osallistumista.

- Pieni keskustelu käytiin Antin (Ojanperä, Raggarin valmentaja) kanssa jos ajettaisin joku toinen lähtö tänään, Raitala paljasti viitaten Ruunaruhtinas -kilpailuun.

Epäonnesta kärsinyt Obrigado palasi muutaman hutistartin jälkeen takaisin voittokantaan. Kesäkuussa voittoputkessa kilpaillut ruuna on jatkuvasti joutunut starttaamaan heikolta lähtöpaikalta, mutta Ylivieskassa se pääsi pitkästä aikaa mielipaikalleen johtavan rinnalle.

Siitä täryjyrä runttasi ratkaisuhetkillä väkevästi ykköseksi ja vastasi selästä iskeneelle pelisuosikki Gute Bandille.

- Loppusuoran alkuun ruuna pykäsi ja piti hienosti vauhtinsa maaliin asti. Loppupeleissä ei ollut mitään hätää ja voitto tuli varmasti, ohjastaja Hannu Torvinen kehui ajokkiaan.

Uransa 20. startissaan 15. voittonsa napannut Novan Voitto johti alusta loppuun. Veli-Erkki Paavolan suojatti otti ykköstilan ylivoimaisesti.

- Hevonen rauhoittui keulapaikalle, missä saimme vetää mieleistä vauhtia. Ylivieskan loppukurvissa on hirveä etu, jos ohjissa on sellainen hevonen jolla pystyy ajamaan alta pois. Se (irtiotto) kävi meidän eduksi, Paavola perusteli.

Esmeralda Jonsin voitto karsi kuponkipinoa rankalla kädellä, kun alle 2-prosenttisesti vedetty ruuna kiri ykköseksi. Viimeisenä Raitalan naruttelema yllättäjä ohitti pelisuosikki Justine Casen.

- Loppukurvissa saatiin kivasti tilaa ja näytti että ollaan kolmansia maalissa, kun kärkikaksikko oli kaukana. Maalisuoran alussa hevonen sai tosi hyvän vauhdin päälle ja ehdimme niukkaan voittoon, Raitala valaisi.

Myös Feeling Classy matkasi sisäradalla. Sen vaiheet kirikierroksella eivät menneet täysin oppikirjan mukaan, mutta hurja loppuveto paikkasi tilanteen hienosti. Tamma ehti kuin ehtikin ykköseksi ohi suosikki Hamlet Starin.

Oikea Toto75-rivi, Ylivieska 10.8.

Toto75-1: 8 Obrigado

Toto75-2: 2 Esmeralda Jons

Toto75-3: 3 Raggari

Toto75-4: 2 Novan Voitto

Toto75-5: 6 Feeling Classy

Toto75-6: 6 Nopsan Vauhti

Toto75-7: 1 Chief Orlando

Seitsemän oikein -tuloksille 35357,79 euroa

Kuusi oikein palauttaa 121,76 e ja viisi oikein 5,14e.