Tähen Toivomusta uitetaan kuningaskuntoon – Pauli Raivio: Kunto on rautaa, Mikkelissä kova rata ei sopinut

Julkaistu:

MATKALLA KUNINKUUSRAVEIHIN
Tähen Toivomus jäi Mikkelin Suurmestaruudessa mitalisijoilta, kun kova rata ei sopinut orille. Hevosta viimeistellään uittamalla kuninkuuskisaan.
Valmentaja Pauli Raiviolla oli selkeä näkemys, miksi Tähen Toivomus ei ollut parhaimmillaan Mikkelin Suurmestaruus-lähdössä lauantaina.

– Rata oli liian napakka Tähen Toivomukselle. Se ei sopinut sille. Ja kun 1.19-vauhtia mennään kärjessä, niin toista rataa kiertäminen kovassa vauhdissa on vaativaa, Pauni Raivio arvioi.

Oriin ohjastaja oli samoilla linjoilla.

– Hevonen ei saanut itsestään ihan parasta irti, ohjastamisesta vastaava Henri ”Metu” Bollström totesi lähdön jälkeen.

Raivio muistuttaa että viime vuonna Tähen Toivomus voitti Mikkelin Suurmestaruus-lähdön kilometriajalla 1.19,8. Rata oli tuolloin hevoselle sopivampi.

Uimalla viimeinen silaus

Hankasalmella valmentava Raivio viimeistelee Tähen Toivomuksen kuntoa uittamalla tätä Oinasjärvessä.

– Alkukesästä vesi oli kylmää ja tuuli kaksi viikkoa putkeen pohjoisesta, niin ei tullut juuri uiteltua. Jälkikäteen ajateltuna olisi ehkä pitänyt enemmän. Nyt kun on tullut intiaanikesän kelit, niin uitetaan paljon, muttei kuitenkaan määräänsä enempää.

Raivio kertoo Oinasjärven lämmenneen 21 asteeseen ja hevosten menevän mielellään veteen. Uiminen tekee hyvää Tähen Toivomuksen alkukaudesta oireilleelle selälle.

Oriin meno oli Mikkeliä edeltävässä lähdössä Jokimaalla parempaa, kuin tätä aiemmassa startissa Härmässä, joten eteenpäin on menty. Raivion mukaan ori on tuntunut oikein hyvältä pinnaltaan pehmeillä omilla harjoitusalustoilla.

Tähen Toivomuksella ajettiin lauantaina kengät jalassa, mikä oli Raivion mukaan oikea ratkaisu, sillä rata oli karkea ja kavioita kuluttava. Näin kavioita säästeltiin ensi viikon kuninkuusraveihin.

Raivion mukaan takakenkien riisuminen auttaa hevosta. Se, voidaanko kengät riisua jo kuninkuusravien avausmatkalle, riippuu monesta tekijästä, kuten kavioiden kunnosta ja radan karkeudesta.

– Tarkoitus on ajaa Lahdessa ilman takakenkiä, mutta se ratkeaa paikan päällä voidaanko se tehdä jo lauantaina vai vasta sunnuntain avausmatkalle.

Kolmen matkan pitäisi sujua

Kahdeksanvuotias Tähen Toivomus olisi päässyt kuninkuuskisaan näytöillään jo viime vuonna. Omistajat päättivät tuolloin niin sanotusti painaa kytkintä eli säästää hevosta tuleville vuosille.

Tähen Toivomuksen kuntoa on rakennettu pitkäjänteisesti kohti Jokimaan kuninkuuskisaa. Ori on tällä kaudella näyttänyt osaamista, jolla paikka suosikkien joukossa on ansaittu. Toisaalta muutamasta esitysestä, kuten Mikkelissä, on puuttunut se viimeinen napsu.

Yksi kysymys ensikertalaiselle on kolmannen ja viimeisen osakilpailun, pitkän 3100 metrin ryhmäajon, suoriutuminen. Raivio on luottavainen.

– Hevonen pystyi viime vuonna Rovaniemellä 1.23,7 kilometriaikaan 2640 metrillä ja ainakin se matka sujui hienosti. Mutta tietysti kun ajetaan kolmas lähtö kahden päivän sisään, niin ei sitä voi varmaksi sanoa.

Hallitsevan ravikuninkaan Costellon puuttuessa kuninkuuskisasta muita ennakkosuosikkeja uudeksi ravikuninkaaksi ovat Vixen ja Raiviolle tuttu Mikkelissä voittanut Välkyn Tuisku. Raivio lisää vielä yhden nimen suosikkeihin.

– A.T. Veeti on ollut pirun kova, Raivio varoittaa Juha Länsimäen ajamasta ja Pasi Teinin valmennettavasta.

Kuninkuusravien osanottajat julkistetaan keskiviikkona kello 14.

Matkalla Kuninkuusraveihin -minisarjassa seurataan ensikertalaisten Tähen Toivomuksen ja Pauli Raivion taivalta kohti Lahdessa 3.-4.8. ravattavaa kuninkuuskilpailua.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt