Lääkinnällä vatsa iskuun ja eri ääni kelloon? Monté -raviratsastuslähtöjen spesialisti hakee paluuta voittokantaan

Julkaistu:

TOTO64
Baletin Salama on avainhevonen illan monté-koitoksessa Vermossa.
Baletin Salama ottaa kaiken ilon irti juoksemisesta, kun menohaluinen ravuri pääsee raviradalle. Ruuna tunnetaan sen hurjasta nopeudesta ja toisaalta tuittupäisyydestä, sillä aina loppuun asti taisteleminen ei ole maistunut uran varrella.

Hyvänä päivänä tapahtuu positiivisia asioita, kun Baletin Salama niin päättää. Näin kävi kolme kesää sitten Turussa, kun hevonen pinkoi kylmäveristen montén maailmanennätyksen 22,6/2160 volttilähetyksellä.

Tällä kaudella Baletin Salama ei ole vielä onnistunut voittamaan. Yrityksiä on ollut kaksi kappaletta.

– Ensimmäsiessä startissa ruuna oli hyvä ja toiseen aivan surkea. Mikkelissä hevonen esiintyi yllättävän hyvin taukoon nähden, koska aikaisemmin Baletin Salama ei ole ollut hyvä kun starttiväli on ollut pitkä. Jyväskylässä kuski (Jenni Koskela) sanoi pruuvilähdössä, että hevonen oli tosi hyvän tuntuinen. Itse startissa meno oli kuitenkin sellaista kuin naru olisi ollut kaulassa. Jennin mukaan koko matka oli yhtä tervanjuontia, valmentaja Marianne Juutilainen kertaa.

– En tiedä oliko vika vatsassa. Näin epäilen, kun hevonen on saattanut pysähdellä silloin kun kaikki ei mahassa ole ollut kunnossa. Verikokeet otettiin ja niissä oli aavistuksen verran sanomista. Vatsaa lääkittiin neljän päivän varoajan lääkkeillä.

Baletin Salaman edellisestä kisasta on aikaa vajaa kaksi viikkoa. Taustajoukoilla on siis pitänyt kiirettä, että lääkintä ehdittiin varoajan puitteissa hoitaa alta pois ennen illan kisaa.

Baletin Salamaa ei voi kotioloissa hiittailla tai harjoitella viimeisen päälle, kun huumorijuoksija saattaisi ottaa siitä itseensä. Siksi startti kaksi viikkoa sitten on laskettava tärkeäksi tekijäksi.

– Minulla on toivomus, että Baletin Salama olisi Vermossa parempi kuin viimeksi. Mitään varmaa ei kuitenkaan voi etukäteen sanoa, kun kyseessä on mielialajuoksija. Kaiken pitäisi olla joka tapauksessa kunnossa.

"En pidä ylikylän pyssynä”

Voltin kakkosrata on joillekin hevosille tekemätön paikka lähteä, kun niillä ei ole edessä selkää jonka takana voltata rauhallisesti. Lisäksi kääntäminen tapahtuu kakkos- ja nelosradalta jyrkemmin kuin esimerkiksi ykkösradalta.

Vermossa on kuitenkin leveä etusuora, missä voltata laajasti. Valmentajaa ei lähtöpaikka mietitytä pätkääkään.

– Uskon, että hevonen avaa ravilla kun Jenni kantaa sen hyväksytysti matkaan. Joskus harvoin Baletin Salama on laukkaillut, ja on kummallista jos sellainen keskiviikkona tulee. Vaikka ruunalla pitää pyrkiä lähtemään rauhallisesti matkaan, liikaa hevosta ei voi kahlita kun se herkästi tympääntyy liialliseen kiinnipitämiseen.

Suurimpana kysymysmerkkinä illan kisaa ajatellen valmentaja nostaa radan ulkopuolisen asian.

– Matkustus on arvoitus, kun hevonen joutuu kuljetuskopissa kököttämään pitkän matkan Kuopiosta Vermoon.

Vaikka Juutilaisella on montén kultakimpale käsissään, hän ei lähde soitellen sotaan Kehä III:n sisäpuolelle.

Lähtö on poikkeuksellisesti yksi Toto64:n kohdelähdöistä.

– Ato ja Keisar pystyvät alussa säästämään voimiaan. Niiltä löytyy kovat loppukirit, enkä missään nimessä pidä omaani ylikylän pyssynä tähän lähtöön.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt