Palaako siniristilippu vihdoin Kymi GP -salkoon?

Julkaistu:

KYMI GP
Tasaisessa Kymi GP:ssä on paremmat suomalaissaumat kuin vuosiin.
Vuodesta 1998 ajetussa kansainvälisessä Kymi GP:ssä on juhlittu kotivoittoa kerran viimeisen 17 vuoden aikana, kun Womanizer yllätti positiivisesti vuonna 2013 ja vain kolmesti koko kilpailun historiassa. Tänä vuonna kotijoukkue on vain kahden hevosen vahvuinen, mutta mahdollisuudet suomalaiseen voittajaan ovat silti korkeimmalla vuosikausiin.

Tämän vuoden kisaa voisi kuvailla tasaisimmaksi pitkään aikaan ja ehkä kaikkien aikojen kansainvälisimmäksi. Edustettuina on peräti kuusi eri kansallisuutta. Suomi, Ruotsi, Norja, Ranska, Saksa ja Espanja.

Suomalaisosallistujat Chief Orlando ja Next Direction kantoivat Suomen lippua kunniakkaasti Elitloppet-viikonlopussa. Chief Orlando nappasi Sweden Cupista kakkossijan ja Next Direction puolestaan selvitti tiensä Elitloppet-finaalin, jossa se koki kovia vastustajan ajolinjojen myötä, mutta selvisi kuitenkin kuudenneksi.

Rata-arvonta paiskasi Next Directionin eturivin uloimmaksi ja sen myötä suuremmat kotimaiset voittotoiveet kohdistuvat kakkosradalle päässeeseen Chief Orlandoon.

Tapio Mäki-Tulokkaan valmennettava on ollut lähellä suurkilpailuvoittoa oikeastaan koko alkukauden. Sweden Cupissa se jäi nenäkarvan päähän, vaikka 6-vuotias taivalsi johtavan rinnalla. Finlandia-ajossa ja Seinäjoki-Racessa tuli kolmossijat ja varsinkin jälkimmäisessä jäi jopa jossiteltavaa, kun kiritila löytyi aavistuksen myöhään.

– Voitto on näissä lähdöissä aina pienestä kiinni, mutta huippupaikalta meidän odotukset ovat ehdottomasti hyvässä sijoituksessa. Lähtö on mielenkiintoisen tasainen ja tuskin minkään osallistujan voitontodennäköisyys on ainakaan hirveästi päälle 30 prosenttia. Pidän itse Handsome Bradia keulasuosikkina ja niukkana voittajasuosikkina, mutta me ollaan sitten heti siinä kannassa, Mäki-Tulokas pyörittelee.

Kaksi starttia sisältänyt Ruotsin reissu tiesi Chief Orlandolle viikon lepohetkeä kotioloissa, mutta sen jälkeen on jatkettu normaalikuvioin. Mäki-Tulokkaan mukaan mitään murheita ei ole ollut ja hevonen vaikuttaa vähintäänkin yhtä kilpailukykyiseltä kuin mitä se on koko alkukaudenkin ollut.

Björn Goop ilmoittautui itse ohjastajaksi

Maailman ykkösohjastajiin kuuluva ja Chief Orlandoa Sweden Cupissa ohjastanut Björn Goop oli hieman yllättäen itse aktiivinen Mäki-Tulokkaaseen päin ja tiedusteli mahdollisuutta jatkaa oriin ohjissa Kouvolassa.

– Olen ollut Goopilla töissä ja meillä on aika läheiset välit. Viestitellään toisinaan hevosista muutenkin. Björn laittoi nyt viestiä, että onko sinulla kuski Chief Orlandolle Kouvolaan, tulisin mielelläni. Eihän silloin sanota ei, jos maailman ykköskuski oikein haluaa tulla ajamaan. Ehkä se kertoo siitäkin, että hän on nähnyt hevosessa sellaista, että se voi voittaa näitä lähtöjä. Tietysti se mairittelee.

– Harmi toki Antti Teivaisen kannalta, jonka kanssa oltiin alustavasti puhuttu tästä lähdöstä, mutta yhdessä omistajan kanssa päätettiin, että Björn saa jatkaa. Onhan hän ajanut hevosella itseasiassa useammin kuin Antti, Mäki-Tulokas muistuttaa.

"Pitää muistaa realiteetit"

Next Directionin osaomistaja ja vastuuvalmentaja Timo Hulkkonen myöntää realiteetit, eikä lähde haihattelemaan voittotoiveilla, kun arpaonni oli mikä oli.

– Hevonen on aika lailla niin hyvä kuin millaiseksi se meidän opeilla saadaan. Ruuna matkusti hyvin Ruotsiin ja takaisin ja on palautunut kovasta kahden hiitin kisasta hienosti. Kotioloissa ei ole ollut mitään murheita ja viimeistelyhiitissä se oli hoitajan mukaan aivan yhtä hyvä kuin mitä se on ollut ennen Finlandia-ajoa ja Elitloppetia, Hulkkonen kertoo.

– Pitää kuitenkin muistaa realiteetit. Saimme kasiradan ja se on valtava miinus. Iikka Nurmonen päättää taktiikan, mutta ei kai tuolta peruutellakaan voi. En tunne kaikkia vastustajia kovinkaan hyvin, mutta ei näistä asemista voi voittohaaveita julistaa. Uskotaan, että hevonen tekee taas hyvän juoksun ja toivotaan, että se riittää mahdollisimman korkealle.

Finlandia-kakkosta ja Elitloppet-finalistia ei kannata silti tyrmätä voittotaistosta, mutta on selvää, että näistä asemista vaaditaan joko onnea tai aivan valtaisa esitys. Pahimmassa tapauksessa molempia.

100000 euron ykköspalkinnon Kymi GP ajetaan lauantain ravien 10. lähtönä, noin kello 17.45.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt