Brad de Veluwen poika Kymi GP:n avainhevosena: ”Keulasta olisimme se hevonen joka pitää lyödä voittaakseen”

Julkaistu: , Päivitetty:

KYMI GP
Handsome Brad iskee Kouvolassa paalupaikalta 100000 euron mittelöön.
Tämän vuoden Kymi GP:ssä ei nähdä mitään kiintotähtiä, mutta kiinnostavia nousukkaita senkin edestä. Ulf Stenströmerin tallista Ruotsista kisaan saapuva Handsome Brad nousi viimeistään ravimaailman tietoisuuteen Tanskan ykköskilpailussa Copenhagen Cupissa toukokuun alussa, jossa ori suorastaan leikitteli kovan vastuksen kanssa keulapaikalta.

6-vuotias kaikille suomalaisille ravifaneille tutun tähtiori Brad de Veluwen poika on noussut huipulle hitaasti kiiruhtaen. 3-vuotiskaudella ei nähty mainetekoja, mutta 4-vuotiaana hevonen olisi paremmalla onnella voinut jo menestyä klassisissa ikäluokkakilpailuissa. 5-vuotiaana tuli varsinainen läpimurto ja tämä kausi on ollut jo melkoista tykitystä.

Viime kaudella ori ravasi Lyon GP:ssä ME-tuloksen 11,7/2640 metriä ja tällä kaudella meriittilista on täydentynyt Kööpenhaminan voiton lisäksi Harper Hanoversin ja Olympia-ravien kakkosella.

– Hevosen kanssa on edetty rauhallisen järkevästi. Sillä ajettiin 4-vuotiaanakin vielä tosi maltillisilla taktiikoilla, kun se ei tuntunut silloin vielä valmiilta haastamaan ikäluokan parhaita mies miestä vastaan. Monessa kisassa jäätiin pussiin ja paremmalla onnella rahaa olisi tullut silläkin kaudella jo huomattavasti enemmän, Stenströmer kommentoi uran alkutaivalta.

– Ori on aikuistunut ja kovettunut joka vuosi. Se on harjoitellut jokaisen talven hienosti ja terveenä. Se on tietysti ollut suurin syy miksi se on pystynyt kehittymään näin hienoin harppauksin. Vielä viime vuonnakin se otti startit tosi raskaasti ja palautumiseen meni aikaa, mutta tänä vuonna se on vihdoin vaikuttanut kropaltaan ja psyykeeltään valmiilta kilpailemaan lähtö lähdön jälkeen kovimpia vastaan aina uudestaan.

Ei Elitloppetille

Copenhagen Cupin voitto toi hevoselle pinkin kuoren eli kutsun kaikkien himoitsemaan Elitloppettiin. Stenströmer kuitenkin viittasi kintaalla sille kutsulle. Se ei ollut ensimmäinen hevonen, jonka kanssa mies on kieltäytynyt suuresta kunniasta ja mies itsekin naurahtaa olevansa lähes ammattimainen Elitloppet-kieltäytyjä.

– Minä osaan ainakin sanoa ei. Leikki leikkinä. Joku päivä hevoseni juoksee Elitloppetissa ja se voi aivan hyvin olla Handsome Brad, mutta tämän kauden alkuperäisiin suunnitelmiin se ei vain sopinut. Kesällä on paljon hyviä lähtöjä ja se on karmean kova kisa. Emme varmaankaan olisi tulossa nyt Kouvolaan, jos olisimme kilpailleet Solvallassa päälähdössä.

Elitloppetin sijaan Handsome Brad nähtiin sinä viikonloppuna lauantain päälähdössä Harper Hanoversissa, jossa ravattiin raastavat kolme kierrosta. Ori polki komean tuloksen 12,5/3180 metriä, joka jää vain viisi kymmenystä matkan ME:stä. Ykköseksi kurotti kuitenkin Olli Koivunen ja myös Kymi GP:ssä kilpaileva Eelis. Se sai tuolloin vähemmän ansainneena 40 metriä etumatkaa, kun Kouvolassa startataan samalta viivalta.

– Hevosemme teki upean startin, eikä tappiosta tarvitse laittaa päätä pensaaseen. Eelis on hyvä nouseva hevonen, joka sai tosi sopivan ja tasaisemman juoksun kuin me ja nyt kävi noin. Tärkeintä, että Handsome Brad otti startin oikealla tavalla. Se kehittyy tällä hetkellä jokaiseen starttiin ja voisin olettaa, että se on Kouvolassa taas asteen valmiimpi huipulle.

Keulapaikka mielessä

Stenströmer oli luonnollisesti äärimmäisen tyytyväinen Kouvolan rata-arvonnan tulokseen, kun Handsome Brad nappasi siinä ykkösradan. Sama paikka, josta hevonen hallitsi helposti Kööpenhaminassa alusta loppuun. Mies ei masennu toimittajan varoitteluista siitä seikasta, ettei ykkösrata ole Kouvolassa mitenkään makein paikka kiihdyttää.

– Charlottelundin legenda Steen Juul sanoi Kööpenhaminassa, ettei siellä ole mahdollista pitää ykköseltä johtopaikkaa, mutta hevoseni otti sen todella helposti. Kaikkea voi tapahtua, mutta satsaamme ehdottomasti matkaan keulapaikka mielessä. Ori menee selästäkin vähintään yhtä hyvin, mutta silloin olet toisten armoilla ja tarvitset onnea. Keulasta olisimme se hevonen joka pitää lyödä voittaakseen ja siihen me pyrimme. Olen todella optimistinen voittosaumojemme suhteen.

Ensimmäistä kertaa lentokoneessa, toista kertaa yökylässä

Ulkomaiset tähdet saapuvat Kouvolaan tuttuun tyyliin lentäen. Handsome Bradille se on uran ensimmäinen lentomatka. Valmentajaa se ei pelota, kuten ei uran toinen yöpyminenkään.

– Tietysti se lento on hevoselle uusi kokemus, mutta aika vähän niiden kanssa on ollut kenelläkään ongelmia. Ori on nyt toista kertaa reissussa yötä. Edellinen oli viime vuonna Bergsåkeriin suuntautunut kilpailumatka. Se oli hieman ronkeli silloin syömisten ja juomisten kanssa, mutta voitti kuitenkin senkin lähdön. Ja hevonen on nyt paljon aikuisempi muultakin käytökseltä, joten en usko, että homma kaatuu noihin asioihin, Stenströmer huomauttaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt