Sokru spurttasi kuumimpien kuningatarkandidaattien joukkoon

Julkaistu:

TOTO64
Vermon avoimella tammamaililla haettiin vahvasti asemia kohti kuningatarkilpailua.
Vermon keskiviikon Toto64-kierroksen A.V. Marttilan Tammasarja oli monelle tammalle tärkeä näytön paikka matkalla kohti kuningatarkilpailua.

Suosikki Huimariinan oltua liikenteessä haparoivalla askeleella ja laukattua lopulta mahdollisuutensa 500 metriä ennen maalia, osoittautui parhaaksi Iitin pikkutamma Sokru.

8-vuotias Sokru on tehnyt mielettömän nousun avoimelle tammahuipulle. Se aloitti kauden vain hieman yli 20000 euron voittosummalla, mutta on kamppaillut jo muutamaankin otteeseen tasapäin aivan parhaiden tammojen kanssa. Keskiviikkona tuli vihdoin täydellinen onnistuminen, kun 2. ulkoa viimeisessä kaarteessa alkanut kiri kantoi niukkaan voittoon.

– Lähdössä laukkailtiin paljon, mutta meillä oli koko ajan selkeä reitti edessä. Halusin matkalla Huimariinan eteen ja sen laukattua iskettiin sitten täydellä höyryllä kiriin. Maalissa oli tiukkaa ja luulinkin, että hävittin, mutta tämä tulee kyllä aina rehdisti perille ja onneksi se meni näinpäin, Ohjastaja Timo Tuominen muisteli lähdön tapahtumia.

Tuominen ja omistaja-valmentaja-kasvattaja iittiläinen Matti Mäki-Mattila ovat tehneet selväksi, että heitä kiinnostaa Sokrun osalta ehdottomasti Jokimaan lähestyvät Kuninkuusravit. Viimeistään tämän voiton myötä edustuspaikan pitäisi olla selviö ja hevosella on taatusti sauma taistella jopa tittelistä. Taustajoukot ovat yleisemmin sympaattisen matalalla profiililla.

– Tottakai haluaisimme mukaan, kun kotiradalla vielä kisataan. Sinne pitää kuitenkin ensin tulla valituksi. Kisassa pärjäämisestä on vielä turha muutenkaan puhua. Se kilpailu on ihan oma maailmansa, Tuominen huomautti.

Sokru nappasi Vermosta 5000 euroa uudella ennätyksellään 23,6/1609 metriä. Keulasta niukasti hävinnyt Loikkaus ja johtavan takaa kolmanneksi pinnistänyt Kemun Muisto kohensivat myös merkittävästi asemiaan taistossa kuningatarkilpailupaikoista.

Tapio Perttuselle tupla ohjastajana ja valmentajana heti rivin alkuun

Touko-kesäkuussa kolme Toto64-voittoa ottanut Sheikki koki tappion suurena suosikkina, kun laukkapeikko yllätti viimeisessä kaarteessa kesken hyvän kirin. Sen käytti parhaiten hyväkseen Tapio Perttusen Uljas Suomalainen, joka olisi tainnut karata johtopaikalta ykköseksi ilman suosikin harha-askeleitakin.

– Päästiin keulaan. Takamatkalla oli kovia hevosia ja koitin kiihdyttää tasaisesti vauhtia. Kirikierroksella lyötiin kunnolla tempoa ja irrottiin hallittuun voittoon. Sheikki on hieno hevonen ja vaikea sanoa miten olisi käynyt ilman sen laukkaa, mutta sillä oli nyt laukkapäivä, Perttunen kommentoi lähtöä.

7-vuotiaalle nimensä mukaisesti uljaalle Uljas Suomalaiselle Perttunen ennusti positiivista tulevaisuutta.

– Se oli 4-vuotiaana oikein hyvä, mutta sitten ravi oli jonkin aikaa hieman hakemista. Nyt se on taas oikealla tiellä. Tällä on hyvä vauhti ja kun se saa lisää kovuutta, niin se voi nousta sarjoissaan nopeasti ja yllättää meidät taustajoukot vielä varsinkin positiivisesti, Perttunen lisäsi.

Oriin omistaa Talli Nea ja Merja Lahti-Joensuu -akselilta ja voitosta kilahti tilille 3000 euroa.

Perttusen juhlat jatkuivat myös lämminveristen kovimmassa sarjassa, jossa enintään 120000 euroa tienanneet iskivät yhteen. Mies suuntasi William Pinella Uljas Suomalaisen tapaan aktiivisesti keulapaikalle, eikä sen jälkeen ollut ongelmia missään suhteessa. William Pine oli myöskin miehen oma valmennettava.

Orimattilalaisen William Teamin ruuna sai tallin suomenhevosen tapaan 3000 euroa.

– Ensimmäiset 200 metriä piti ajaa ihan tosissaan, mutta niukasti päästiin pudottamaan johtopaikalle. Ajoin lopussa rehdisti alta pois, kun tämä osaa jäädä välillä junkailemaan, jos sillä pidättelee ja pussittelee kavereita, Perttunen spekuloi.

William Pine oli viime vuonna SM-kisassa viides ja Perttunen povaa hevoselle tänä vuonna entistä parempaa kautta.

– Ruuna on riskistynyt vielä 7-vuotiaaksikin. Se on saanut harjoitella terveenä ja uskon, että sillä on paljon annettavaa tällä kaudella ja tulevaisuudessa, Perttunen mietiskeli.

Kengittä yllätykseen

Rivin keskellä saatiin pari yllätystä. Ensin toista starttiaan tauon jälkeen juossut Ulk Delle Selve yllätti muut jo alussa säntäämällä johtoon ja piti asemansa vakuuttavasti perille. Hannu Torvinen ohjasti, Juuso Holttinen valmentaa ja UDS Stable Järvenpäästä omistaa.

Sitä seurasi toinen yllätys, kun jo kauden viidennen voittonsa ottanut Heavy Beat nappasi kovia päänahkoja Ypäjä Louvresta, sekä Better Bossista.

– Hevoselta riisuttiin ensimmäistä kertaa kengät ja myös korvahuput jätettiin pois. Ruuna tuntui koko matkan hyvältä ja hyvä juoksu tietysti auttoi myös, ohjastaja Olli Koivunen perusteli yllätystä.

Salla Koskio ja Rauno Lahdenperä Lempäälästä omistavat. Koskio myös valmentaa.

Pitkällä matkalla puhui ranskalainen voima, kun aika tuore suomalainen Exaudio Vici marssi keulassa kovaa koko matkan ja voitti ylivoimaisesti.

– Hevonen vaikuttaa tosi vahvalta, mutta on äärivauhdeissa vielä epävarma. Halusin siksi ajaa tasaista kovaa. Helposti ruuna irtosi ja voimia jäi paljon. Aina näissä ranskalaisissa hevosissa on omia erityispiirteitään, eivätkä ne ole välttämättä helppoja tapauksia, mutta Antti Ojanperän tallilla on tehty upeaa työtä tämän kanssa, ohjastaja Santtu Raitala kommentoi.

Parkanolainen Fincumet Oy omistaa 5-vuotiaan, josta on varmasti paljon iloa ainakin pitkän matkan kisoissa. Siksi jykevästi hevonen marssii menemään.

Oikea T64-rivi

T64-1: 4 Uljas Suomalainen

T64-2: 3 William Pine

T64-3: 3 Ulk Delle Selve

T64-4: 4 Heavy Beat

T64-5: 1 Exaudio Vici

T64-6: 2 Sokru

Kuusi oikein tuloksille: 4755,75 euroa

Viisi oikein: 50,78 euroa

Neljä oikein: 4,99 euroa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt