Täryjyrä löysi uuden vaihteen otteisiinsa treenimuutoksen myötä – huippulähtö siintää tulevaisuudessa: ”Ehkä ensi kaudella sitten”

Julkaistu:

TOTO64
Ypäjä Louvrelle ja taustajoukoille ei kelpaa keskinkertainen. Katseet on suunnattu huipulle.
Aripekka Pakkasen ja hänen Etta -tyttärensä laittelema Ypäjä Louvre on aloittanut kautensa lupaavasti. Jylhällä askeleella taivaltava viisivuotias on startannut kahdesti eikä ole erehtynyt kaksarisijoilta.

Monet hevoset saattavat huonontaa toiseen starttiinsa, mikäli ensimmäinen kisa on ”liian” hyvä. Näin ei tapahtunut Ypäjä Louvren kohdalla.

– Odotukset olivat tälle kaudelle kovat, mutta hevonen on silti yllättänyt positiivisesti. Etenkin viimeksi, kun tauon jälkeinen ensimmäinen startti oli niinkin kova, Etta Pakkanen kehuu.

Huonosti ei mennyt myöskään kausi 2018. Ypäjä Louvre paineli kesäkuussa mailin väljästi aikaan 11,8, minkä jälkeen taustajoukkojen sormet alkoivat havitella ikäkausilähtöjen sarjalehdelle.

– Alkukaudesta hevonen oli tosi hyvä ja sen kanssa lähdettiin testaamaan rahkeiden riittävyyttä ikäluokkalähtöihin. Ori keikkui kärjessä, muttei aivan riittänyt parhaille. Se oli väliinputoaja, kun Derby-karsinnassakin hevonen oli kolmas ja vain kaksi pääsi finaaliin.

– Loppukausi oli lähinnä laskettelua pitkän kilpailukauden jälkeen eikä hevonen ollut kengät jalassa yhtä hyvä kuin avojaloin.

Kolossaalinen Ypäjä Louvre jaksoi kantaa nelivuotiaana itsensä hämmästyttävän hyvin eikä se monesti näyttänyt olevan maalissa edes väsynyt - raskaankaan juoksun jälkeen.

–  Nuorempana hevonen sairasteli paljon ja kilpailut jäivät vähiin. Starttien myötä ori on mennyt hyvin eteenpäin.

Uusi treenisysteemi kantaa hedelmää

Voimaa, voimaa, voimaa. Sitä Ypäjä Louvre varmasti tarvitsee jatkossakin, ettei kehitys pysähdy vaan jatkuu noususudanteisena. Talven treenisysteemin voi julistaa toimivaksi - sen verran hyvä ja valmis ori on ollut ensimmäisestä kisasta lähtien.

– Loimme uuden systeemin, missä hevosilla ajetaan mäkeen 2000 metrin hiittejä. On tuntunut siltä, että osalle hevosista se on toiminut, kun esimerkiksi Yank Match ja Hotshot Luca ovat Ypäjä Louvren tavoin hyvällä mallilla.

Vaikka Ypäjä Louvre on vahva, löytyy siltä myös nopeutta. Siitä kertoo myöskin ennätys, jossa on parantamisen varaakin.

– Aluksi olimme sitä mieltä, että Ypäjä Louvre on pitkien matkojen hevonen, mutta viime kaudella huomasimme sen pääsevän kovaakin. Ori on laiska menemään ja viimeisen puristuksen se tekee vapaalta radalta. Tulee hevonen tarvittaessa selästäkin hyvin, sillä viime kaudella se kiri Seinäjoella loppua selvästi alle 10-kyytiä.

Stayer -matkojen Rolls Royce merkitty kalenteriin

Ypäjä Louvren hyvinvoinnista vastaavat ensisijaisesti Aripekka, Etta ja Mats Havulehto.

Yksi näistä olisi tahtonut tällä kaudella startata länsinaapurissa Elitloppet -viikonloppuna, mutta idea ei saanut riittävästi vastakaikua.

– Odottelin, että olisimme tällä kaudella lähteneet Harper Hanoveriin, mutta valmentaja ei ollut samaa mieltä. Ehkä ensi kaudella sitten. Toivottavasti Ypäjä Louvre saa ehjän ja tasapainoisen kauden alle ennen sitä, Etta Pakkanen mietti.

Taustajoukot suuntaavat illalla Vermoon hyvillä mielin, kun kotioloissa hevonen on ollut positiivinen.

– Harjoituksissa Ypäjä Louvre on tuntunut hyvältä ja pirteältä. Muutoksia ei Vermon kisaan tule.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt