Suomenhevostammojen huipulla käy kato – taas yksi tähdistä lopettelemassa kilpauraa, sulhanenkin selvillä

Julkaistu:

Tammat
Huimariina astutetaan lähiaikoina.
Viimeisten viikkojen aikana on uutisoitu Saaga S:n ja Akaasian kilpaurien päättymisestä ja siirtymisestä suvunjatkamispuuhiin. Kuluva kausi saattaa jäädä edellisten tavoin myös suomenhevostammojen eliittiin kuuluvan Huimariinan viimeiseksi kaviourilla.

– Tamma on tarkoitus astuttaa heti sopivan tilaisuuden tullen, riippuen ihan kiimankierroista ynnä muista, Huimariinan valmentaja Johanna Sianoja kertoo.

Saaga S:lla ja Akaasialla oli omat terveysmurheensa, jotka saivat taustajoukot tekemään päätöksensä kilparadoilta vetäytymisestä. Huimariinan kohdalla ei sellaisista ole kyse.

– Omistajat haluavat jättää Huimariinan terveenä siitosuralle. Asiaan ei liity mitään sen ihmeellisempää, Sianoja sanoo.

Orivalinta kohdistuu 6-vuotiaaseen Tureliukseen, joka muistetaan mm. tämän kevään Satakunta Seniorin voittajana. Turelius on ansainnut nuoresta iästään huolimatta yli satatuhatta euroa ja ennätys kirjoitetaan toistaiseksi 23,1aly.

– Varmaankin siinä on tarkoitus hakea nuorta oria, joka on ollut varhaislahjakas ja jossa on mahdollisesti periyttämisvoimaa, Sianojaa sanoo.

Mikään pakkomielle Huimariinan saattaminen kantavaksi ei vielä tänä kesänä ole.

– Jos ei nyt tärppää, niin sitten ensi vuonna uusi yritys. Eikä mahdollinen tiineys tämän kauden suunnitelmiin vaikuttaisi muutenkaan. Kilpaa ajetaan ihan normaalisti syksyyn asti, jos Huimariina tulee kantavaksi.

Tammat saavat kilpailla neljä kuukautta astutuspäivästä laskettuna, mikäli ne todetaan kantavaksi. Huimariinan kohdalla kilpailuoikeus siis jatkuisi ainakin lokakuun puolelle.

Moni on ollut huolissaan, minkälaisen loven tammalähtöihin jättää niin monen huipun vetäytyminen kaviourilta. Johanna Sianoja suhtautuu asiaan realistisella otteellaan.

– Aina nousee uusia nuorempia tammoja tilalle ja elämäähän se vain on. Tässä tapauksessa nimenomaan tammojen elämää!

Huimariina on 12-vuotias tamma, joka on vuonna 2007 syntyneiden suomenhevosten ansioitunein. Se on 200 455 euron voittosummallaan myös eniten tienannut ja eniten voittoja ottanut (37 kpl) suomenhevostamma aktiivikilpailijoista. Kuningatarkisassa Huimariinan paras sijoitus on toistaiseksi Turun 2016 vuoden neljäs sija. Hevosen omistavat Ari Kuronen ja Anna-Liisa Lammi.

Seuraavan kerran tamma nähdään kaviourilla Vermossa ensi keskiviikkona.