Tapparan liigavarsa suurkilpailussa: ”En hämmästy, vaikka se voittaa”

Julkaistu:

TOTO75
Yli 700 Tappara-henkistä omistajaa jännittää Marschall Matchin puolesta SHKL Cup -finaalissa.
Raviliiga on pyörähtänyt käyntiin melkoisen menestyksekkäästi. Helsingin IFK:n Mascate Match nyt on tietysti liikkunut omissa sfääreisssään ja kerännyt suurimmat otsikot, mutta sen taustalla myös Tappara on suorittanut vahvaa alkukautta edellisen sukunimikaima Marschall Matchin kanssa.

Sastamalasta Tuija Irrin valmennuksesta iskevä ruuna on voittanut kolme neljästä startistaan ja oli siinä ainoassa hutistartissaankin sitkeästi voittokamppailussa, mutta laukkasi tuolloin loppusuoralla.

– ”Sheriffi” ei ole koolla pilattu, mutta sillä on kilpailijan luonne. Se tekee aina parhaansa. Harjoituksissa ja varsinkin kilpailuissa. Siitä voi todella sanoa, että se kasvaa radalla senttejä, päivittäisessä valmennuksessa vahvasti mukana oleva ja uran ensimmäisen startin ohjastanut Taneli Säde kehaisee.

Lauantaina Kuopiossa Sheriffi ampaisee uransa ensimmäiseen suurkilpailuun, kun SHKL Cup -finaalissa kilpaillaan 10000 eurosta. Säteen mukaan tallilla ei ole otettu paineita ison kisan vuoksi.

– Hevosen ehdoilla on edetty koko ajan. Emme erityisesti tähdänneet tai pyrkineet juuri tähän kisaan, mutta ajetaan se nyt osana kehityskaarta, kun mukaan päästiin. Ohjastaja Hannu Torvinen valitsi 8-radan, kun ajattelemme, että tärkeintä on saada järkevä ja ehjä startti. Ei hevonen ole vielä kertaakaan ollut väsynyt maalissa. Se kohtasi viimeksi näitä samoja hevosia ja voitti varmasti. En hämmästy, vaikka se voittaa, mutta yhtä lailla se voi tehdä hyvän juoksun ja olla vaikka kuudes. Pohjimmiltaan tavoitteemme on hyvä juoksu ja jos se sellaisen tekee, niin sijoitus on tässä vaiheessa uraa vielä sivuseikka.

Samaa arkea kuin muiden hevosten kanssa

On tietysti kiinnostavaa tietää, että millaista on valmentaa hevosta, jolla on päälle 700 omistajaa. Säteen mukaan arki poikkeaa hyvin vähän tallin muiden varsojen päivärutiineista.

– Tietenkin kun omistajia on paljon, niin mielipiteitä on myös laidasta laitaan. Emme ole kieltäneet tulemasta katsomaan hevosta tallille, kunhan sopii aikatauluista, mutta yllättävän vähän täällä on käyty. Enemmän se omistajien määrä näkyy sellaisena yleisenä kiinnostuksena ja julkisuutena. Enemmän kirjoitetaan ja raveissa on tietysti melkoinen vilinä hevosen ympärillä. Pääasiassa positiivista kuitenkin. Tietysti kun on mennyt hyvin, niin on ollut helpompaa. Kyllä loppusuoran laukkastartin jälkeen oli monta sataa mielipidettä ilmassa, että mikä oikein meni pieleen, Säde naurahtaa.

– Ei tämän kanssa silti tehdä mitään toisin, mitä ei tehtäisi minkään muunkaan tallin lahjakkaan hevosen kanssa. Tottakai sitä klinikkakäyntiä miettii tarkkaan, kun siitä menee tieto sellaiselle määrälle ihmisiä, mutta jos se pitää tehdä, niin se tehdään.

Raviliigahevoset on jaettu tuhanteen osuuteen. Säde ei osannut sanoa tarkkaan, että montako osuutta hevosesta on jäljellä, mutta vielä niitä on. Terävimmät ostajat saattavat siis olla huomenna suurkilpailuvoittajan omistajia, vaikkeivat vielä perjantaina olisivat olleet edes hevosenomistajia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt