Ystävä kertoo viimeisestä tapaamisesta traagisesti kuolleen Risto Tupamäen kanssa: ”Mies oli täynnä virtaa”

Julkaistu:

Suru-uutinen
Tieto Risto Tupamäen äkillisestä kuolemasta järkyttää Suomen ravipiirejä.
Keski-Suomen Petäjävedeltä kuultiin suru-uutinen keskiviikkona.

Pitkän ja menestyksekkään uran raviurheilijana tehnyt Risto Tupamäki menehtyi tapaturmaisesti keskiviikkona päivällä.

Tupamäen veli Antero Tupamäki vahvisti suru-uutisen Ilta-Sanomille keskiviikkona alkuillasta.

– Ristolle sattui tapaturma metsätöissä. Kaikki oli käynyt nopeasti, eikä paikalla olleen metsäkoneenkuljettajan mukaan ollut mitään tehtävissä, Antero Tupamäki kertoo.

62-vuotiaan Tupamäen tapaturmainen kuolema järkytti Suomen ravipiirejä.

Hyvä ystävä, ravivalmentaja Anssi Niininen oli tuntenut Tupamäen yli 45 vuotta.

– Menin tammikuussa 1971 suoraan armeijasta Tupamäkeen töihin. Risto oli silloin 13-vuotias. Siitä asti olen hänet tuntenut. Kyllä tämä uutinen oli valtava järkytys. Ei tällaista osannut mitenkään odottaa, Niininen sanoi Ilta-Sanomille keskiviikkoiltana.

– Meillä on mennyt aina hyvin. Viimeisen kerran juttelimme Jyväskylän Killerillä edellisissä raveissa 3. toukokuuta. Ristolla oli kuraa naamassa, mutta mies oli hyväntuulinen ja täynnä virtaa, Niininen kuvaili.

Niininen sanoi, että Tupamäestä näki jo nuorena, että tulossa on uusi raviurheilun suurmies.

– Risto oli jo nuorena innokkaasti mukana tallitöissä. Hän oli jo silloin innokas hevosten perään. Kyllä sen silloin jo tiesi, millainen ura Ristolle tulee, Niininen kuvaili.

Tupamäki syntyi Petäjävedellä vuonna 1957 ja aloitti ohjastajana jo 1970-luvulla.

Suomenhevosiin keskittyneen Tupamäen kilpailu-ura käsitti yli 15 000 starttia, joissa hän ohjasti 1 996 voittoa.

Tupamäen viimeisiksi kilpailuiksi jäivät Mikkelin ravit maanantai-iltana. Tupamäki osallistui Mikkelissä kuuteen lähtöön. Paras tulos oli, kun Tupamäki ohjasti koelähdössä Shade Woodlandin 2 100 metrin tasoitusajon voittoon.

– Risto teki äärettömän hienon uran, Niininen sanoi.

Tupamäen piti ohjastaa myös viikonloppuna Kokemäen ja Jyväskylän Killerin raveissa. Tupamäki oli ilmoittautunut niissä yhteensä 12 lähtöön.

Viimeksi Tupamäki niitti mainetta tähtiori Costellon rattailla, jonka kanssa hän juhli ravikuninkuutta viime kesänä Rovaniemellä.

Tupamäki voitti myös ravikuningattaren tittelin tammalla Uja vuonna 1998.

Tupamäki ja Costello olivat todellinen menestyspari. Costellosta tuli viime vuonna eniten palkintorahoja kalenterivuoden aikana tienannut suomenhevonen. Viime vuonna Costellon kokonaisvoittosumma oli hurjat 277 500 euroa.

Ennen Costelloa yhden vuoden palkintoennätystä suomenhevosissa piti hallussaan Viesker, joka vuonna 1998 ravasi palkintorahaa hivenen vajaat 215 000 euroa.

Tupamäen muita suurkilpailuvoittoja olivat muun muassa kylmäveristen Pohjoismaiden mestaruus, jonka Tupamäki voitti kolme kertaa vuosina 1979–1980.

Yhteensä Tupamäen ohjastamien hevosten voittosumma nousi lähes 4,2 miljoonaan euroon.

Mikä teki Tupamäestä niin menestyneen ohjastajan?

– Kyllä se taisi tulla verenperintönä. Hänen isänsä Tauno oli hevosmies viimeisen päälle, ja molemmista pojista – Ristosta ja Anterosta – tuli raviohjastajia. Kun näki sen pikku-Riston innostuksen, niin kyllä sen tiesi, mikä se tulevaisuus olisi.

Myös Riston pojasta Antista tuli menestynyt raviohjastaja ja -valmentaja.

– Antti jatkaa Riston jalanjäljissä mutta nyt ilman Ristoa... Haluan toivottaa Petäjävedelle surunvalittelut ja voimia ja jaksamista Tupamäen perheelle, Niininen lausui.

Petri Seppä

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt