Ravivarsojen tunnistuskäräjillä puhuttiin puskaradiosta, satamaan ajeluista ja Sipoossa syntyneistä

Julkaistu:

ravit
Varsojen tunnistuskäräjät jatkuivat tiistaina.
Varsojen tunnistuskäräjien käsittely on jatkunut tänään tiistaina: nyt Suomen Hippoksen asianajaja Matti Nurmela tenttasi menestynyttä ravivalmentajaa Tuomas Korvenojaa hevosten tunnistusasioissa.

Korvenoja yhteistyökumppaneineen on haastanut Hippoksen oikeuteen 2 000 euron hevoskohtaisesta sakosta, minkä järjestö langetti ulkomailla vastoin Hippoksen sääntöjä tunnistetuille varsoille.

Vuoden valmentajaksi vuosina 1999 ja 2011 valittua Korvenojaa kuultiin asianomaisena todistelutarkoituksessa.

Hippoksen sääntöjen mukaan hevonen voidaan rekisteröidä Suomessa syntyneeksi, kunhan se tuodaan maahan tunnistettavaksi.

Korvenoja oli toiminut näin asiakkaidensa hevosilla 1990-luvulta lähtien kunnes käytäntö muuttui. Korvenoja muisteli tuoneensa varsan viimeksi Suomeen tunnistettavaksi vuonna 2011 tai 2012.

– Kuulin puskaradion kautta, että tällainen (ulkomailla) tunnistaminen on mahdollista. Ilahduin kovasti. Se helpotti hevosten elämää. Tapasin kyseisen tunnistajan. Kysyin, onko se mahdollista. Hän sanoi, että on. Informoin hevosenomistajia. Otimme mahdollisuuden iloisin mielin vastaan, hän kertoi.

Hippoksen asianajaja kysyi sen jälkeen, milloin tapaaminen tapahtui.

– En ole varma, ehkä 2012 tai 2013 Lahden raviradalla.

Korvenoja kertoi myös mielipiteenään, että on turhaa ajattaa varsoja Tanskasta Suomen satamaan tunnistettavaksi, jos tunnistaja voi mennä varsan luo.

Korvenojalle mahdollisuudesta kertonut tunnistaja on Etelä-Suomen Hevosjalostusliiton entinen johtaja. Hän on Hippoksen tietojen mukaan tunnistanut 68 varsaa ulkomailla. Hän jätti paikkansa asian tultua ilmi viime vuoden alkupuolella.

Asianajaja Nurmelan mukaan ex-johtaja olisi kertonut, ettei kyseinen menettely olisi sallittua. Korvenoja oli eri mieltä. Hänen mukaansa tunnistamiseen liittyvissä toiminnoissa oli muutoinkin kirjavuutta.

– Tiesin, että tehdään juttuja (tunnistaminen) eri tavalla. Viittaan epäselviin käytäntöihin. Ja luotan viranomaistoimintaan ja Suomen Hippokseen.

Hippoksen asianajaja Nurmela hiillosti Korvenojaa kysymällä, miten varsojen tunnistuspaikaksi kirjattiin Sipoo, kun tunnistaminen tapahtui ulkomailla. Korvenoja vastasi, että tätä pitää kysyä tunnistamiset tehneeltä ex-johtajalta.

Tunnistusskandaalissa paljastui viime vuonna, että 81 varsaa tunnistettiin ulkomailla vuosina 2012–2017. Hippos määräsi hevosille 2 000 euron sakon.

Lisäksi yhdeksältä Ranskassa tunnistetulta poistettiin Suomessa syntyneen status, mikä alensi olennaisesti varsojen arvoa, sillä ne eivät voi osallistua rahakkaisiin kasvattajalähtöihin, esimerkiksi Derbyyn.

Sakkokäräjät jatkuvat keskiviikkona ja ensi viikon perjantaina.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt