Ranch Kelly tulee taas – vain yksi asia askarruttaa valmentajaa ennätyskokeen alla

Julkaistu:

Toto64
Ranch Kelly hyökkää Suomen ennätyksen kimppuun Vermossa keskiviikkona. Kuukauden päästä ajettava Kymi GP kiinnostaa myös huippuhevosen taustavoimia.
Suomen parhaaksi lämminveriravuriksi 2018 valitun Ranch Kellyn tämä kausi on alkanut alle kovimpien odotusten. Alkukeväästä tuli kaksi yllätystappiota suurena ennakkosuosikkina, kun ensin Stoneisle Ocean oli parempi kirissä ja sitten Bosses Lily karkasi ulottuvilta pikamatkalla. Aavistuksen mollivoittoinen kevät huipentui Seinäjoki Racessa yllättävään laukkaan kesken kirin.

Lauantaina Lahden Jokimaalla nähtiin kuitenkin taas räväkämpää Ranch Kellyä. Vaikka tuloksena oli jälleen kakkostila, tällä kertaa tamma esiintyi edukseen sekä kultadivisioonan alussa että lopussa. Hevonen avasi kovaa ja tuli hyvävoimaisena maaliin, kun kiriväylä aukesi kärkipaikalta voittaneen T.Rexin vanavedestä liian myöhään.

– Pursiaisen Tuula hoiti tamman yläselkää toissa startin jälkeen, ja jonkinlainen lihasjumi sieltä löytyi. En edes tarkkaan tiedä kuinka Tuula Kellyä käsitteli, mutta hän on poppanainen, jolta on saatu usein ennenkin apua. Olin tosi tyytyväinen hevosen yleisolemukseen lauantaina. Minusta se olisi pystynyt jatkamaan vielä kierroksen samaa vauhtia, valmentaja Anne Luttinen iloitsee.

Huomion kiinnitti lauantaina varsinkin Ranch Kellyn lähtönopeus. Ohjastaja Hannu Torvinen on sanonut aiemmin monta kertaa, ettei tammaa sovi laukkavaaran vuoksi hätistää alussa, vaan sen on annettava kiihtyä omaa vauhtiaan liikkeelle auton takaa. Lauantaina Ranch Kelly spurttasi tulisesti matkaan.

– Kelly ei lähde väkisin kovaa. Lauantaina hevonen oli Hannun mukaan tuntunut lähtöauton takana sellaiselta, että nyt sopisi kokeilla. Hannu sitten vähän avitti tammaa alussa ja lopputulos oli mainio, Luttinen kertoo.

Lauantaina hevosella oli alla uudet kengät. Vinkki muutokseen tuli Finlandia-ajon kakkosen Next Directionin valmentajalta Timo Hulkkoselta.

– Kysyin Timolta, mitkä kengät Next Directionilla oli alla Finlandia-ajossa märällä radalla, ja laitettiin Kellylle samanlaiset. Vähän aiempaa kevyemmät ja pitävämmät niin sanotut kultakengät tuntuivat passaavan ainakin lauantaina erittäin hyvin, kun Jokimaa sisärata oli sateen takia pehmeä.

[video]
[/video]

Luttisen mukaan Ranch Kelly jatkaa keskiviikkona Vermon Tammatähdessä joko samalla balanssilla kuin lauantaina tai sitten ilman etukenkiä. Asiasta päätetään vasta keskiviikkona.

Valmentaja ei ole huolissaan lyhyestä neljän päivän starttivälistä.

– Lyhyellä välillä ei voi ajaa usein, mutta silloin kun näin on tehty, se on sopinut Ranch Kellylle. Esimerkiksi vuosi sitten ennen Best Ladya oli samanlainen väli ja silloin hevonen teki tosi hyvän esityksen.

Sen sijaan asia mikä hieman mietityttää treenaria keskiviikkoa ajatellen on lauantaina aamulla havaittu kiima. Ranch Kellyllä kiima-aika kestää viisi päivää ja on vasta menossa ohi keskiviikkoillan kisan aikoihin.

– Lauantaina se oli vasta tulossa päälle eikä näkynyt suorituksessa, ja pahimmillaan kiima on maanantaina. Mutta en pysty sanomaan varmaksi, aiheuttaako se ylimääräisiä naistenvaivoja keskiviikkona vai ei.
Keskiviikkona ravataan pitkällä 3100 metrin matkalla, mikä käy Ranskassa talvella juhlineelle Ranch Kellylle erinomaisesti. Vermo on luvannut SE-tuloksen rikkomisesta 1000 euron bonuksen Tammatähden 4000 euron ykköspalkinnon päälle.

Joyeuse d'Orin 11 vuotta vanha lämminveritammojen SE yli kolmen kilometrin matkoilla on 16,1a/3100 metriä. Suomessa syntyneiden tammojen matkan SE on Farming Wayn ja Coming Heartin nimissä oleva 17,4a.

Ranch Kellyllä on jo nimissään kaksi ennätystä, pikamatkan 09,7a/1609 metriä ja keskimatkan 11,5a/2100m.

– Ennätys kiinnostaa ja sitä lähdetään hakemaan ihan tosissaan, jos hevonen siltä tuntuu keskiviikkona. Mitään helppoa juoksua ei tarvitse lähteä hakemaan. Mutta ei lähtö Kellylle mikään läpihuutojuttu ole, Bosses Lily ja Mountain Cleaver ainakin ovat tosi kovia pitkän matkan tammoja myös, Luttinen tietää.

Ranch Kellyn alkukesän kilpailukalenteri on vielä auki. Vuoden takaisen Suur-Hollola-ajon voiton puolustaminen kesäkuun lopulla Jokimaalla on luonnollinen päätähtäin. Lisäksi Luttista kiinnostaa Kouvolan Kymi GP, joka ajetaan kuukauden päästä.

– Meitä ei ole vielä kutsuttu sinne, ja saa nähdä jaksaako Hytösen Arto enää, kun kahdesti meidät on jo kutsuttu ja kahdesti ollaan kieltäydytty. Mutta olisihan se kiva jos vaikka päästäisiin yrittämään revanssia Aubrion du Gersistä, jonka voittamassa lähdössä Ranch Kelly jäi pussiin Ranskassa talvella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt