Haaveri sekoittaa Atupemin kilpasuunnitelmia – Kymi GP ja Suur-Hollola vaarassa

Julkaistu:

Ravit
Suomen ykkösravuiksi noussut Atupem on ainakin toukokuun kilpailematta haavan takia.
Valmentaja Antero Tupamäki epäilee, että Olympiaraveissa tullut jalkahaaveri muuttaa Atupemin kilpailuohjelmaa.

Ori löi hänen mukaansa Göteborgin huippulähdössä takajalallaan etusääreensä haavaan, joka piti tikata. Tuomaristo määräsi samalla suomalaishevoselle viikon ilmoittautumiskiellon kilpailuihin.

– Atupemin jalkaan tuli vekki, mutta toivottavasti siitä ei aiheudu isompaa harmia, Tupamäki sanoo.

– Luulisin, että hevonen pääsisi vähällä, mutta näistä jutuista paranemisessa voi kuitenkin välillä mennä aika pitkäkin aika, maankuulu hevoslääkäri huomauttaa.

Tupamäki sanoo, että Atupemin oli muutenkin tarkoitus olla tauolla toukokuussa.

– Nyt voi olla, että kesäkuun suunnitelmamme menevät uusiksi, Tupamäki pohtii.

Valmentaja kertoo, että kesäkuun puolivälin Kymi GP ja kaksi viikkoa myöhemmin ravattava Suur-Hollola -ajo olivat hänen mielessään ennen Olympiaraveja.

– Näyttää kyllä mieluummin siltä, ettei Atupem osallistu Kymi GP:hen kuin osallistuu siihen. Jos kesäkuun isot kisat jäävät väliin, yritetään niihin sitten joskus myöhemmin uudelleen.

Kilpailu rohkaisi

Tupamäki on hyvillään siitä, kuinka hienosti Atupem täytti paikkansa Göteborgin arvokkaassa suurkilpailussa. Se kiri tukalista asemista kuudenneksi.
– Jalkahaaveri jäi harmittamaan, mutta Atupem myös näytti olevansa riittävä hevonen näinkin koviin lähtöihin. Kuten jokainen näki, sen juoksu ei mennyt sujuvasti, kun ranskalaishevonen ei vetänyt edessä.

– Propulsion on mahdoton lyötäväksi, mutta sen jälkeisistä sijoituksista Atupem olisi voinut otella paremmalla tuurilla. Se olisi tullut nytkin aika lähelle muita kärkisijoja, ellei Åby radalla olisi ollut loppusuoran open stretchiä, jota pitkin muutamat vastustajat pääsivät etenemään.

Tupamäki on valmis lähtemään edustamaan Atupemin kanssa uudelleen Suomea ulkomaisiin suurlähtöihin.

– Moni voi ajatella, että oriin lähtönopeus on liian heikko näihin lähtöihin. Olen kuitenkin sitä mieltä, että se pystyy avaamaankin aika hyvin. Atupemin vauhdit lisääntyvät, eikä sillä ole edes koskaan satsattu tosissaan kiihdytykseen.

Valmentaja hevosta uupuneempi

Laukaan kaksikko lähti elämysmatkalleen viime viikon keskiviikkona ja palasi kotiinsa maanantaina puolen päivän aikoihin.
– Reissu väsytti kyllä enemmän miestä kuin hevosta, kun on näin paljon jo vuosia mittarissa, syksyllä 70 vuotta täyttävä Tupamäki tunnustaa hymyssä suin.

Kyseessä ei ollut Atupemin ensimmäinen ulkomaan reissu. Se kävi viime keväänä valmentajansa kanssa kilpailemassa Tukholman Elitloppet-raveissa.

– Tämä reissu paljasti, että Atupem muuttuu vain koko ajan paremmaksi matkustajaksi. Ori viihtyi ja söi ja joi hyvin, vaikka matkusti ison auton sijaan vain ihan tavallisessa perätrailerissa.

– Se hyödytti myös paljon, kun varasimme menomatkaan yhden ylimääräisen vuorokauden, jonka vietimme Sisu-tallilla. Siellä pysähtyminen tällaisilla matkoilla on tosi kätevää ja hyvä asia hevosille, Tupamäki painottaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt