Massin tuloa ei voi estää! Ravitaivaalle syttyi uusi tähti

Julkaistu: , Päivitetty:

Superlupaus
HIFK putosi kyydistä kevään välierissä, mutta lätkäjengin ravurilupaus aikoo rynnistää päätyyn asti.
Taivas varjele, mikä sieltä oikein tulee?

– Sieltähän tulee meidän Massi! suomalaiskannattajat huutavat vastaukseksi epäuskoisille ruotsalaisille.

Ruotsin ravipyhätössä keväällä puhaltanut tornado on Massi, eli viralliselta nimeltään Mascate Match.

Ruotsalaishevoset ovat olleet suorastaan hätää kärsimässä, kun Massi on tehnyt tuhojaan niiden kotiareenallaan. Vastusta pitkäkoipinen atleetti ei ole saanut edes nimeksi kummassakaan voittojuoksussaan.

Jutun alun vuoropuhe on tiettävästi vielä käymättä, mutta voi muuttua todeksi jo toukokuun lopussa Euroopan suurimmassa ravitapahtumassa Elitloppetissa. Tukholmaan Massia matkustaa kannustamaan jopa satoja omistajia banderolleineen.


Lempilapsi

Massi ei ole tavallinen ravuri. Se HIFK:n jääkiekkojoukkueen raviliigavarsa ja lempilapsi, jolla on tuhatkunta omistajaa.

Suomen ansioituneimman ravivalmentajan Pekka Korven luomus on jo sytyttänyt toivonkipinän uudesta sinivalkoisesta ravilähettiläästä, josta kirjoitetaan isoin otsikoin ulkomaita myöten.

On toki ennenaikaista povata maailmantähteä vasta neljästi kilpailleesta juniorihevosesta, mutta alku ei ainakaan olisi voinut olla lupaavampi.

Kaikki startit ovat olleet Massille leikintekoa. Tamma voitti jo 2-vuotiaana molemmat kilpailunsa Suomessa, ja sama tahti on jatkunut tänä keväänä naapurimaan kaviourilla.

Kun Mascate Match lensi ensimmäisessä Ruotsin juoksussaan hänniltä hetkessä ohi koko porukan, analyyttisimmin ravilähtöjä seuraavat harrastajat eivät olleet uskoa silmiään - eivätkä kellojaan.

Kaikista sekundaattoreista ei voinut löytyä soraa. Loppuanalyysi oli, että letkeästi liikkuva Massi pääsee kuin huomaamattomasti hyvin lujaa.

Toisella kerralla Korven tallin lupauksen kissa ja hiiri -leikki keulapaikalla johti myös ylivoimaiseen voittoon.

Pupun korvat

Sympaattinen havainto voittojuoksuista on ollut, kuinka nuori tamma heiluttelee korviaan.

Massin kelpaakin niitä esitellä, sillä sen pupujussikorvat ovat paljon normaalia suuremmat.

Kirivoitossaan Massi nosti ne näkyvästi pystyyn heti, kun muut olivat pudonneet sen näköpiiristä maalisuoralla. Kilpailu oli sen mielestä ohitse.

Jälkimmäisessä juoksussa Korven ajokin korvalehdet pyörivät villisti kuin karusellit koko matkan. Ikään kuin se olisi lupaa anoen hirnunut ajurilleen: Isäntä, joko saa alkaa juosta?

Elävä mainosvaltti

Vaikka syksyllä 70 vuotta täyttävä Korpi on valmentanut huipulle kymmenittäin lämminverisiä, kaikesta näkee, kuinka tärkeä HIFK:n hevonen ikuiselle kärppäfanillekin on.

 

Toisen puolikkaan Korpi popsii itse. Kaikkia hevosiaan hän ei hemmottele makupaloilla.

Ravi-ikoni yrittää huomaamattomasti sujauttaa treenilenkkien jälkeen porkkanan palasen lellikkinsä suuhun tallikäytävällä.

Toisen puolikkaan Korpi popsii itse. Kaikkia hevosiaan hän ei hemmottele makupaloilla.

Valmentaja tunnistaa, mikä merkitys Massilla voi olla koko suomalaiselle raviurheilulle.

Hänelle selvisi jo 1970-luvulla veljensä Heikki Korven ohjastamasta tuhkimotammasta Charme Asserdalista, kuinka kansainväliset urheilutähdet lisäävät kaikkien lajien kiinnostavuutta - myös eläinurheilun.

Korpi muistuttaa, että myös omistussuhteittensa vuoksi Massilla saattaa olla vielä valtava pr-arvo jonkinlaista itsetunto-ongelmaa potevalle raveille.

Valmentaja huomauttaa, että tamma on jo houkutellut normaalia enemmän yleisöä Vermon raveihin, kun on ollut siellä kilpailemassa laajan omistajakuntansa edessä.

Finlandia-raveihin

Kun on puhe Mascate Matchista, ylisanoja visusti varovan valmentajan superlatiivipurkin kansi löystyy.

Lempisanonta ”ei hassumpi” ei olekaan enää Korven kovin kehu. Hän innostuu suitsuttamaan Mascate Matchia uudella tavalla.

– Hyvä hieno tamma, jolta voi odottaa paljon, Korpi lausuu.

Pelkästään korvia pyörittämällä Mascate Match ei enää kauan lähtöjään vie. Sen vastus kovenee harppauksin jo loppukevään aikana, kun muita lahjakkaita ikätovereita ryntää samoihin lähtöihin.

Tamma kilpailee omistajiensa riemuksi ensi viikon lauantaina kotiradallaan Finlandia-ravien varsalähdössä.

Heti Vermon Seppele-ajon jälkeen Korven tähtäimessä ovat vielä paljon arvokkaammat tammojen Ruotsin kisat, Elitloppetin 3-vuotiseliitti ja kesäkuussa E3-kilpailu.

Kotimaan tärkeimmät ja isopalkintoiset lähdöt Kriteriumin johdolla odottavat Massia vasta syksyllä.

Huippulupauksen pitkä kausi on vasta alussa koko kilpailu-urasta puhumattakaan.

Muutamien vuosien päästä selviää, onko se tähti myös Elitloppet- ja Finlandia-ravien päälähdöissä.


Silmä sielun peili

Korpi ei löydä suojatistaan heikkoja puolia.

Kun hän meni toissa syksynä valitsemaan sitä Ypäjän varsahuutokaupasta HIFK:n raviliigahevoseksi, kriteereitä oli useita.

– Suku, rakenne ja tyyli liikkua ovat varsoille tärkeitä ominaisuuksia. Mascate Matchilla on pitkä kroppa ja jalat hyvin alla.

– Lisäksi tamman silmä ja pää miellyttivät. Silmä on sielun peili hevosillakin. Iso viisaan näköinen pää on eduksi, vaikka tämän hevosen pää ei olekaan kovin suuri, Korpi sanoo.

Konkarivalmentaja korostaa, että nopeus ja fysiikka tulevat ravihevosille syntymälahjoina. Treenaamisella niihin ei voi hänen mielestään kovin paljon vaikuttaa.

Mascate Matchilla kummassakaan ominaisuudessa ei ole ollut toivomien varaa.

– Tamman ei ole vielä tarvinnut näyttää kaikkia vauhti- ja voimavarojaan, mutta pitkään ei siihenkään päivään varmasti mene, kun lähdöt kovenevat. Silloin sen lopullinen luokka selviää, Korpi uskoo.

– Suomalaisten hevosten suvut ovat parantuneet paljon, ja Mascate Match on kieltämättä yksi elämäni lahjakkaimmista hevosista. Koko uran kannalta olisi hyvin tärkeää, että se saisi olla jatkuvasti terveenä. Lyhyetkin treenikatkokset voivat vaikuttaa hevosiin negatiivisesti.

Nuppi kunnossa

Jos Massin pää miellytti Korpea huutokaupassa, vielä enemmän se on ollut valmentajan mieleen kilpailuissa. Tamman nuppi näyttäsi olevan puhdasta kultaa.

Kokematon ravurinalku vaikuttaa yhtä kylmähermoiselta kuin kaviourien vanhat sotaratsut.

– Minulla ei ole koskaan ollut lunkimpaa nuorta hoitohevosta, Hanna Rakkolainen tallihenkilökunnasta sanoo.

Tuurilla oli myös osuutensa, että Mascate Match päätyi HIFK:n varsaksi maan taitavimman hevosmiehen talliin. Korpi oli ympyröinyt huutokuppaluettelostaan muutamia muitakin 1,5-vuotiaita varsoja, joita oli valmis huutamaan.

Koska Massi oli niistä ensimmäisenä myyntivuorossa, eikä siitä syntynyt isompaa huutokilpailua, Korpi pääsi taluttamaan sen tilaisuudesta kuljetusautoonsa. Toisella myyntijärjestyksellä HIFK:lla ja Korvella olisi ehkä aivan muu varsa.
Raviliigavarsojen kattohinta sai olla 16 000 euroa. Mascate Match maksoi vain 9 000 euroa.

– En ole seurannut, kuinka muiden ehdokkaitteni urat ovat alkaneet, Korpi sanoo.

Koska valmentajavelho huomasi Massin suuret lahjat jo ennen ensimmäisiä kilpailuja, hän kävi viime syksynä Ypäjällä huutamassa sen pikkusiskon Motive Matchin omiin nimiinsä.

Sen hinta oli jo 6 000 euroa kalliimpi.

Kommentit

Artikkelin kommentointi ei ole käytössä.

Kommentointiaika on päättynyt.

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt