Uusi suomalainen ravitähti on syttynyt – yllättäjä Atupemille riemukas kotivoitto Seinäjoki Racessa

Julkaistu:

seinäjoki race
Arvokas voitto ratkesi suomalaishevosen eduksi maalikameran kuvassa.
Atupem nousi kansainvälisen suurkilpailun voittajaksi hämmästyttävästi heti ensimmäisellä yrittämällään lauantaina Seinäjoella. Yllätysvoitto ratkesi maalikameran kuvassa vain senttien marginaalilla. Suomessa syntynyt ori kurotti joukkoa johtaneen ja pitkään voittajalta näyttäneen ruotsalaisruuna Pastore Bobin ohi viime metreillä.

Viimeisenä kutsun kisaan saanutta 6-vuotiasta Atupemiä valmentaa Antero Tupamäki ja sitä ohjasti Santtu Raitala. Voitosta maksettiin 70 000 euron palkinto. Voittoaika 11,8a/2100 metriä on uusi kilpailuennätys.

Atupem taittoi matkaa aluksi kolmannessa parissa ja puolimatkasta alkaen toisessa parissa ulkona. Voitokkaaseen kiriinsä se hyökkäsi loppukaarteessa noin 300 metriä ennen maalia. Voitosta taistelivat kolmen hevosen rintamassa Atupemin lisäksi Pastore Bob ja sen takana vaaninut Chief Orlando.

– Maalisuoralla oli tosi tasaista ja hienojen hevosten matsi. Atupem on vaan niin pirun kultainen päästään! Itse en tiennyt maalin kohdalla kumpiko oli ensin maalissa, mutta hevonen tykkää niin paljon voittaa lähtöjä, että osaa arvella marginaalit minua paremmin, Raitala sanoi.

Ohjastaja kertoi yllättyneensä, että lähdön juoksuasemat ratkesivat niin nopeasti. Ensimmäinen kilometri taitettiin 1.13-kyytiä.

– Tempo oli aavistuksen lunkia meille. Mieluusti olisin ajanut vauhtikestävällä hevosella sekunnin verran kovempaa, mutta sitten kun Selmer I.H. laukkasi ja Trendy O.K. alkoi antaa painetta keulahevoselle, meidän osakkeet alkoivat nousta.

Raitala sanoi myös arvelleensa viikolla, että jos kaikki menee ihan nappiin juoksussa, hyvälle kakkosradalle arvottu Atupem on yksi voittajakandidaateista.

– Silti tuntuu ihan uskomattomalta, että voitettiin! Atupem tekee kaiken oikein ja sillä on älytön motivaatio kilpailla. Se ei ehkä ole kaikkein hienoin liikkumistyyliltään, mutta haluaa puristaa loppuun asti, mikä on tosi tärkeä ominaisuus hevoselle etenkin tällä tasolla.


Atupem on erityisesti valmentaja Antero Tupamäen projekti. Hevonen on muun muassa Tupamäen kotikasvatti jo kolmannessa polvessa. Atupemin emänemä Rubium on jenkkituonti 1990-luvun alkupuolelta.

– Fiilis on sanoinkuvaamaton, Tupamäki riemuitsi voiton jälkeen.

– Jo 4-vuotiskaudella huomasin, että jotain erikoista hevosessa on, kun se kehittyy koko ajan. Jotain tällaista olen siltä hiljakseltaan odotellutkin, mutta en ehkä vielä tänään. Vaan parempi aiemmin kuin ei milloinkaan.

Tupamäki kertoi ettei nähnyt lähdön jälkeen tallikaarteeseen, ehtikö ori ensimmäisenä maaliin.

– Ajattelin vain, että hyvä sijoitus tuli ainakin. Mutta Atupem on kyllä puristanut aina hyvin rinnalta ja nitistänyt sisäpuolella juosseen hevosen.

Atupem kutsuttiin voiton jälkeen mukaan kolmen viikon päästä Vermossa ravattavaan Finlandia-ajoon.

Seinäjoki Racen edellinen kotivoitto tuli yhdeksän vuotta sitten, kun Ladakh Jiel oli paras.

Chief Orlandolle jäi jossiteltavaa

Lähdön muista suomalaishevosista positiivisesti yllätti myös 17 000 euron kolmosrahat napannut Chief Orlando. Antti Teivaisen ajama ori sai johtavan takaa kiriväylän vasta viimeisellä satasella ja tuli hyvissä voimissa maaliin. Tapio Mäki-Tulokkaan suojatti hävisi voitonkin vain puolella hevosenmitalla. Ikätoverinsa Atupemin tavoin myös Chief Orlando debytoi aikuisten hevosten kansainvälisessä suurkilpailussa lauantaina.

Ranch Kelly ravasi huonosti ja esiintyi alle odotusten jo ennen hylkäykseen johtanutta laukkaansa. Elian Web puolestaan kiri asiallisesti, mutta laukkasi loppusuoralla neljännen tai viidennen sijan. Molemmat taittoivat matkaa takapareissa toisella radalla.

Kovista ulkomaalaisvieraista italialainen Trendy O.K. ja hollantilainen Dreammoko olivat hieman odotettua kesympiä ratkaisuhetkillä. Ruotsalainen On Track Piraten seuraili sisäratajuoksun jälkeen viidenneksi.

[video]
[/video]

Seinäjoki Race 2019, tulokset

1. Atupem 11,8a/2100m

2. Pastore Bob 11,8a

3. Chief Orlando 11,8a

4. Trendy O.K. 12,1a

5. On Track Piraten 12,1a

6. Dreammoko 12,1a

7. Lexus Dream 12,4a

8. Selmer I.H. 15,3ax

Elian Web hlo8

Ranch Kelly hpl

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt