Toto64-kupongilla monté-lähtö – moninkertainen Suomen mestari opastaa lajin saloihin

Julkaistu:

Toto64
Suomenhevosten raviratsastuslähtö värittää T64-peliä Vermossa keskiviikkona.
Monté eli raviratsastus on ollut osa Suomen raviurheilua jo vuosia, mutta kirkkaimpiin salonkeihin lajilla ei ole ollut kovin usein asiaa. Laji on kuitenkin viime vuosina kehittynyt kovaa vauhtia ja sen voi ennustaa ilmestyvän totopelikupongeille entistä useammin. Hyvilläkin hevosilla tehdään herkemmin monté-kokeiluja nykyään ja kilpailijoiden taso on kohonnut sekä ratsastajien että hevosten osalta.

Keskiviikkona Vermossa raviratsastusta nähdään Toto64-pelikohteena. Lajin pitkäaikainen menestyjä ja viime kesän Ravimestari-kilpailun voittaja Karoliina Sinkkilä purkaa lajin olennaisimmat asiat pelaajille T64-debyytin alla.

Sinkkilä sanoo, että kärrylähtöihin verrattuna ohjastajan merkitys on suuri.

– Jos minun pitäisi pelimielessä ajatella meidän mittelöitä, tutustuisin ensimmäisenä hevosten ja ratsastajien monté-statistiikkaan yhdessä sekä erikseen. Monelle harrastajalle kisa on kunnon ja jaksamisen puolesta pelkkää selviytymistä, kun taas ammattimaisemmat hyväkuntoiset ratsastajat voivat keskittyä vaikkapa taktisiin asioihin. Ratsastajien kärki on toki laajentunut ja parantunut koko ajan.

Iisveteläisen Sinkkilän mukaan kärryt perässä ajettuja lähtöjä saatetaan painottaa liikaa hevosten menestysmahdollisuuksia ennakoidessa.

– Monissa vihjeissä näkee tuijotettavan vain viimeisiin kisoihin ja jos ne ovat olleet pelkkiä kärrylähtöjä, montéen niistä on hyvin vähän apua. Lajissa on omat erityispiirteensä. Huono hevonen ei tietenkään menesty kummassakaan, mutta joku hieman huumoriaan menettänyt kokenut kilpuri voi löytää uutta kipinää tästä lajista.

Hyvään monté-hevoseen ei ratsastajan mukaan ole yksinkertaista kaavaa tai salaisuutta. Sinkkilä korostaa ravivarmuutta ja selkeäravisuutta. Fysiikkaa tarvitaan ja pienetkin ongelmat saattavat korostua ratsastaja selässä. Debytanttien kohdalla vireestä saa parhaiten varmuuden lähdön alla.

– Vuosien varrella on useankin hevosen kohdalla tullut ajateltua, että tuossa voisi olla hyvä hevonen montéen tai päinvastoin. Lopulta sen näkee kuitenkin vasta kun pitää mennä reippaammin ratsastaja selässä. Kuulostaa varmasti tylsältä, mutta lämmityksien ja startin alla ajettavien pruuvilähtöjen seuraaminen on ensiarvoisen tärkeää. Se pätee jo montéssa kilpailleidenkin kohdalla, sillä hevosten päivät ovat erilaisia ja edellisestä monté-lähdöstä saattaa olla paljonkin aikaa.

Itse kilpailutapahtumassa ei Sinkkilän mukaan ole järisyttävää eroa kärrylähtöihin.

– Toista tai kolmatta rataa kiertäminen on tietysti matkassa mitattuna helpompaa, mutta esimerkiksi kuolemanpaikka on hevosille usein enemmän henkisesti kuin fyysisesti rankka. Se pätee montéssakin. Meidän kisoissa ei useinkaan jää pussiin, ja se on ehkä se suurin ero.

”Vanjalia on haastavaa saada kiinni”

Monté jakaa mielipiteitä pelikohteena ja keskiviikkona luultavasti entistä enemmän, kun se on Toto64-kohteena.

– Ei montéa kannata pelikohteena pelätä. Samat lainalaisuudet pätevät kuin raveissa yleensäkin. Kyllä sieltä ne parhaat hevoset varmasti löytyvät, kun viitsii tutkia ja käyttää maalaisjärkeä. Yllätyksiä tulee kärrytkin perässä, mutta minusta montéssa löytyy useinkin ihan oikea logiikka niiden takaa. Meidän isäntä ei tahdo muita lähtöjä enää pelatakaan, kun pääsi näistä jyvälle.

Keskiviikon Toto64-pelin toisessa kohteessa Sinkkilä hyppää tutun menestyjänsä Diktaattorin selkään. Ruunalla on hurja statistiikka lajista, 16 kilpailua on tuonut 13 voittoa ja 3 kakkosta. Ratsastaja lähtee silti kisaan nöyrin mielin. Pelaajat ovat tehneet huippuruunasta selkeän kakkossuosikin.

– Diktaattorin kanssa pitää aina pelätä laukkaa, vaikka niitä on harvoin tullut. Voltin nelonen on aika kinkkinen paikka kiihdyttää. 80 metriä on pitkä pakki, varsinkin nyt kun taso on noussut ja lähtö on muutenkin täysi. Minusta se ei ole enää tätä päivää, että pisin takamatka on noin pitkä, mutta niin se nyt on ja sieltä on ajettava.

– Vanjali on hurjassa kunnossa ja sitä on haastavaa saada kiinni. Toisaalta Diktaattori tekee aina parhaansa ja meidän taustajoukkojen pitää olla tyytyväisiä siihen mitä saadaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt