Chief Orlandon nimi kohosi suurkilpailujärjestäjien listalla

Julkaistu:

Toto75
Suomalaishevosten voimasuhteet kevään kansainvälisten suurkilpailujen kynnyksellä selkiytyivät taas lauantaina.
Teivon T75-raveissa ajettiin nimekkäiden tauolta palaajien värittämä lämminveristen kultadivisioona, jossa yksi hevonen onnistui nostamaan osakkeitaan näkyvämmin kuin muut. Talvitauolta palannut Chief Orlando liikkui alussa kuin nuoli ja ohjastaja Mika Forss lennätti sen takarivistä kärkeen 600 metriä juostuna. Tapio Mäki-Tulokkaan valmentama ruuna pinkoi kirikierroksen kovaa ja voitti varmoin ottein.

– Hevonen on mennyt eteenpäin viime vuodesta. Talvi on tehty kovasti töitä ja kesään tähdätty. On kutsujien asia päästäänkö suurkilpailuihin, mutta mielellään kutsuja ainakin otetaan vastaan, Mäki-Tulokas sanoi.

Chief Orlando ei luonnollisestikaan ollut heti tauolta kaikkein makeimmillaan. Se parantaa jatkossa, mihin auttavat sekä hevosen että kevään eteneminen.

– Meidän hevoset ovat yleensä parantaneet startin tai kaksi alle saatuaan. Tämä oli myös ensimmäinen kerta meiltä kun ajettiin Chief Orlandolla hokit alla, valmentaja jatkoi.

Ohjastaja Mika Forss oli lähdön jälkeen yhtä hymyä.

– Oli pakko tehdä alussa joku ratkaisu, kun vauhti oli menossa niin hiljaiseksi. Hevonen oli vähän yli-innokas tauolta ja selkäjuoksu olisi ollut kivempi tähän paikkaan, mutta taktiset kuviot matkavauhdin osalta pakottivat ajamaan näin. Lopussa ei ollut mitään hätää, Forss kertasi.

Forss kehui Chief Orlandon aiempaa tasapainoisempaa olemusta ja talven aikana jykevöitynyttä kroppaa.

– Tämä on tosi hyvä hevonen. Vesi kielellä odotetaan, mitä kesä tuo tullessaan.

[video]
[/video]

Suurkilpailujärjestäjät seurasivat tarkoin myös etenkin Next Directionin ja Lexus Dreamin otteita Teivossa. Ensin mainittu kiersi matkalla johtavan rinnalle ja esityksessä oli hyvääkin, vaikka Chief Orlando karkasi kirivaiheessa ulottuvilta.

– Hevonen oli vähän laiska tauolta, kun ajettiin avovehkeillä. Ihan positiivinen paluu, ohjastaja Iikka Nurmonen sanoi TotoTV:ssä.

Lexus Dream puolestaan joutui juoksunkulun uhriksi ulkoradan lähtöpaikalta. Se joutui pakittamaan alussa kauas taakse ja paikkasi pommiin menneen reissun hyvällä kirillä.

Ojanperälle arvokas kaksoisvoitto, Jokelalle ja Koivuselle tuplat

Lauantain suuripalkintoisimmassa lähdössä GP-finaalissa voittaja Staro Moschino kuittasi 12 000 euroa. Ruuna sai tapahtumarikkaassa lähdössä tasaisen juoksun keskijoukoissa ja pääsi myös ajoittamaan kirinsä parhaiten. Olli Koivunen ajoi isänsä Harrin valmentamaa 4-vuotiasta ruunaa, joka starttasi finaaliin sekä joukon nuorimpana että kokemattomimpana.

– Ensimmäisessä kaarteessa oli ahdasta ja pienimuotoinen sydänkohtaus iski kun hevonen haparoi, mutta hienosti se hoiti tilanteen ravilla. Sen jälkeen kaikki meni nappiin, ohjastaja sanoi.

Koivusen mukaan reipas matkavauhti sopi Staro Moschinolle mainiosti, samoin se että kirissä oli niin sanotusti vetäviä selkiä tarjolla.

– Kuntoon tultuaan ruuna ei ole mikään miellyttävin ajettava. Kun mentiin kovaa matkalla, se oli helpommin ajettavissa eikä kuluttanut voimia turhaan kuumenemiseen. Staro Moschino on tosi nopea ja jaksaa tulla maaliin asti. Se lähti hienosti kirimään loppusuoran alussa.

Dramatiikkaa lähtöön toi Look Complete, joka teki lähtöön alkuvauhtia ja laukkasi kärkipaikalta loppusuoralla. Hyppyyn ei kuitenkaan palanut kärkisijaa.

– Viimeisessä kurvissa jo tuntui, että hevonen on vähän hapoilla. Koitin vain antaa sen mennä niin, ettei laukkaa olisi tullut, ohjastaja Hannu Torvinen harmitteli.

[video]
[/video]

Lauantain toisessa suurkilpailussa Mauri Tuurnan ajossa kohtasivat 6-vuotiaat suomenhevoset. Kisa oli Antti Ojanperän valmennustallin näytöstä. Vappuäijä oli paras johtavan rinnalta ja viime syksyn Derbyn voittanut Herra Heinämies säesti hienosti, paikaten lyhyen lähtölaukan kakkostilan arvoisesti.

Voitosta 10 000 euroa tienannut Vappuäijä ei vielä viime vuonna ollut valmis ikäluokkalähtöjen menestyjäksi. Nyt sen voittosumma lähes tuplaantui kertaheitolla, mutta tili karttunee silti jatkossakin nopeaan tahtiin.

– Hetken aikaa mietin, ajanko neljännestä parista sisältä vai johtavan rinnalta. Kun hevonen oli tuntunut hyvältä koko päivän, ajattelin että ajetaan omaa ajoa. Kirissä Vappuäijä lähti vastaamaan aina kun kaveri tuli korvalle. Loppusuora oli tiukkaa vääntöä, mutta hevonen käänsi sen tosi varmasti puolelleen.

– Viimeisellä 50 metrillä sai kuunnella, tuleeko valmentajalle kaksoisvoitto, ohjastaja Santtu Raitala hehkutti.

Herra Heinämiehestä valmentaja Ojanperä huikkasi, että hevonen oli vielä hiukan tahmea talven jäljiltä. Hokkikelitkään eivät suosi oria.

Pronssidivisioonassa Juhani Inkisen valmentama Lindy Poppins sai viimein voiton, joka ehti roikkua pitkään ilmassa rehdin kilpurin kohdalla. Tällä kertaa muut tekivät työt alussa ja kirikykyinen hevonen poimi hedelmät lopussa. Parhaiten haastoi myös kovaa lopettanut Merit.

– Hevonen on tehnyt koko ajan hyviä esityksiä tosi kovissa lähdöissä ja ravi käy paremmin kuin uran alkuvaiheessa, vaikka silloin tuli enemmän voittoja, ohjastaja Niko Jokela sanoi.

Jokela ajoi heti perään toisen T75-voiton Mysteerion rattailla. Alkuvuoden ahnein suomenhevosten raharohmu nosti tämän kauden tienestinsä jo 27 500 euroon. Voitto oli sille neljäs tämän vuoden puolella.

Veli-Matti Kangasluoma valmentaa Mysteeriota, joka antoi jälleen kerran voimiensa puhua. 40 metrin takamatka ei tuntunut missään, kun ori kiersi kolmatta rataa ja jyräsi kärkeen jo loppukaarteen alussa.

– Täytyy sanoa, että voiton ylivoimaisuus yllätti. Hevonen menee koko ajan letkeämmin ja sitä kautta vauhtiakin tulee paremmin, treenari kiitteli.

Illan kovimmassa suomenhevoslähdössä Rokin Maxi oli vahvin. Se jyräsi kärkeen 1000 metrin kirillä ja olisi pitänyt voittajaksi, vaikka Viktor Kärpän kiri ei olisikaan katkennut laukkaan vajaat 100 metriä ennen maalia. Pertti Puikkonen ohjasti tuttuun tapaan Nyyti-Maria Timosen valmentamaa Rokin Maxia, joka kilpaili tällä kertaa pikku yllättäjän roolissa.

– Hevonen on ollut koko ajan kunnossa, parissa viime startissa oli vain epäonnea. Nyt oli taas pitävä rata, jossa pitkät hokit purivat hyvin, Puikkonen sanoi.

Haastajadivisioonassa North Lexus kiersi muut kuudennesta parista ulkoa. Se sai kirissä hyvää vetoapua tallikaveri Selene Lunelta ja kirmasi loppusuoran omaa kyytiään, vaikka juoksun vauhdinjako ei suosinut takahevosia.

– Matkavauhti vähän huolestutti, kun kärkipäässä oli hyviä hevosia ja meillä juoksupaikka tosi kaukana. Loppujen lopuksi juoksu sujui kuitenkin hyvin, kun saatiin mahtavaa vetoapua kirissä. Lopussa sai nautiskella, ohjastaja Olli Koivunen sanoi.

Oikea T75-rivi

T75-1: 10 Lindy Poppins

T75-2: 16 Mysteerio

T75-3: 12 North Lexus

T75-4: 6 Vappuäijä

T75-5: 9 Chief Orlando

T75-6: 4 Rokin Maxi

T75-7: 4 Staro Moschino

Seitsemän oikein tuloksille: 560,50 euroa

Kuusi oikein: 7,90 euroa

Viisi oikein: ei voitto-osuutta

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt