Huippuhevosten rynnäkkö voimistuu – suurkilpailujen spekulaatioihin ”seitsemän veljestä”

Julkaistu:

toto75
Chief Orlandon ja Lexus Dreamin paluut tositoimiin varastavat päähuomion lauantaina Tampereen raveissa.
Keskiviikkona katseet keräsi Vermossa 4-vuotiskautensa avannut suurlupaus Graceful Swamp.

Lauantaina Tampereen Toto75-raveissa on vuorossa vuotta vanhemman katraan ikäluokkatähtiin kuuluva Lexus Dream.

Tampereen kultadivisioona on siitä merkillinen, että samassa lähdössä rysäyttää peräti seitsemän tähtihevosta kilpailukautensa auki. Yhtään tammaa ei viivalla nähdä.

Lauantain kilpailun kuopuksen Lexus Dreamin ohella erityisen mielenkiintoista on nähdä jo viime vuonna huippulähdöissä suuria lahjojaan väläyttäneen Chief Orlandon paluu.

Kuusivuotias Chief Orlando on kultadivisioonan selvä totosuosikki takarivin lähtöpaikasta huolimatta. Taustajoukot ovat olleet tyytyväisiä oriin talven harjoitusotteisiin.

– Hevosen talvitreenit ovat sujuneet hyvin, ja se on vielä vahvistunut viime kaudesta, valmentaja Tapio Mäki-Tulokas kertoo.

– Mika Forss kävi ajamassa oriilla Forssan radalla vähän päälle 1.20-vauhtisen hiitin. Hän oli hevoseen tosi tyytyväinen, Mäki-Tulokas huomauttaa.

Vauhdikas Chief Orlando juoksi viime vuonna monesti kärkipaikalla. Arvontakone antoi sen numeroksi 9, joka merkitsee lauantaina takarivin lähtöpaikkaa. Keulaan oriilla ei ole toisten takaa asiaa.

Lähtörata ei kuitenkaan huoleta valmentajaa.

– Lähtöpaikka on Chief Orlandolle hyvä tällaiseen tauon jälkeiseen starttiin. Ori on mielestäni parhaimmillaan selkäreissulla, vaikka sillä on ajettu monesti keulasta.

Ensimmäinen hokkikokeilu?

Raviradan kunto on puhuttanut viime viikkoina monilla paikkakunnilla. Kukaan ei tunnu varmuudella tietävän, minkälaisella radalla Teivossa ravataan.

Koska talven kenkäpakko päättyy lauantaina, sääntöjen puitteissa kengittä kilpaileminen olisi lauantaina mahdollista ensimmäisen kerran sitten viime marraskuun.

Kenkien riisuminen ei ole kuitenkaan välttämättä järkevää rataolosuhteiden takia.

Vaikka Chief Orlando juoksi viime kaudella säännöllisesti avojaloin, niin se ei treenarinsa mukaan tee missään olosuhteissa heti tauon jälkeen.

– Kenkiä emme rupea ensimmäisellä kerralla repimään hevoselta pois, vaikka se olisi jo mahdollista.

Hokkikengillä kilpaileminen olisi uusi asia Chief Orlandolle.

– Se on mennyt treenivauhteja hyvin hokeillakin, mutten vielä varmuudella tiedä, millä balanssilla pitää lauantaina kilpailla. Vaikka vastassa on hyviä hevosia, Chief Orlandolla on heti mahdollisuudet pärjätä.

Jäitä hattuun

Viisivuotias Lexus Dream on äärimmäisen nopea hevonen. Sen paras ominaisuus on oiva valtti etenkin lyhyen matkan huippulähdöissä, joissa juoksupaikkojen merkitys on valtava.

Esimerkiksi Lexus Dreamin tallikaveri Bret Boko järjesti neljä vuotta sitten suomalaisjuhlat Finlandia-ajossa, jota johti hurjan lähtönopeutensa turvin alusta loppuun.

Lexus Dream on vielä tallinsa konkariakin pätkänopeampi ravuri.

Ruuna kohahdutti viime keväänä Elitloppet-ravien 4-vuotiseliitissä, jossa nappasi kiihdytyksessä kyselemättä keulapaikan huippuvikkelinä pidetyiltä suosikeilta.

Kun raveissa mitattiin hevosille erilaisia nopeuksia virallisia väliaikoja lyhyemmillä matkoilla, Lexus Dreamin ensimmäisen 200 metrin kiihdytys oli koko viikonlopun nopein. Auton nopeusmittari olisi näyttänyt sen rinnalla lukemaa 58,3.
Ravipiireissä on jo povailtu Lexus Dreamille todellisen huippuhevosen uraa - ei pelkästään kotimaan, vaan myös kansainvälisten kilpailujen mittapuulla.

Valmentaja Markku Nieminen kehottaa kuitenkin laittamaan jäitä hattuun.

– Jos nyt kuitenkin unohdetaan vielä se kansainvälisyys, Nieminen toppuuttelee.

– Lexus Dream on niin nopea hevonen, että sillä on mahdollisuudet nousta Suomessa huipulle, jos sen henkinen kantti kestää. Täytyy kuitenkin myös muistaa, että vanhempien hevosten huippulähdöt ovat sille paljon aiempaa kovempia.

Iltaravit eivät innosta

Nieminen kertoo, että ikäluokkalähdöt hyvästelleellä Lexus Dreamilla tähdätään heti kevään koviin ykkössarjoihin.

– Muitakaan sille ei ole ison voittosumman takia tarjolla. Iltaraveissa ruunan kanssa ei ole tarkoituksenmukaista kahlata.

Valmentaja sanoo, että kaksi viikkoa Teivon starttia myöhemmin juostava Helsinki-ajo on Lexus Dreamin seuraava etappi.

Nieminen on Mäki-Tulokkaan tavoin tyytyväinen talvitreeneihin.

– Ne on päästy tekemään ruunalla ihan toivotulla tavalla. Se on vahvistunut viime kaudesta, kuten hevosilla on vielä tässä iässä tapana tehdä.

Nieminen uskoo suojattinsa pystyvän heti hyvään suoritukseen.

– Lexus Dreamilla on ajettu yksi 1.18-vauhtinen ratahiitti. Hiitti oli sen verran reipas, etten usko hevosen vaativan varsinaisesti startteja alle. Se on varmasti aika valmiissa iskussa heti, Nieminen uskoo.

Lexus Dream starttaa eturivin uloimmalta paikalta.

– Keli voi vaikuttaa Ari Moilasen ajotaktiikkaan. En tiedä, onko ruunalla järkevää revitellä, jos rata on oikein raskas.

– Sijoituksen arveleminen ei ole ihan helppoa, koska moni muukin hevonen juoksee vasta vuoden ensimmäisen kilpailunsa. Ainakin hyvällä kelillä ja juoksulla ruunalta voi odottaa kunnon suoritusta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt