Graceful Swamp aloitti loisteliaasti – kuskilla makea vesi suussa

Julkaistu:

Toto64
Voittokoneen olemus teki vaikutuksen 4-vuotiskauden ensimmäisessä kilpailussa.
Viime kaudella hurjan voittoputken kasanneen Graceful Swampin 4-vuotiskauden avaus oli illan tapaus Vermossa keskiviikkona. Hevonen hoiti leiviskänsä odotetusti ja voitti suurena suosikkina, mutta joutui heti haalarihommiin, vaikka viivalla oli vain viisi vastustajaa.

Ori kiersi tuimassa alkuvauhdissa ensimmäisen kaarteen kolmatta rataa pitkin ja pääsi paikalleen kärkeen vasta 500 metriä juostuna. Vauhti rauhoittui välikilometrin ajaksi, mutta kiihtyi uudelleen, kun Jolly Roy alkoi vaatia vauhtia kärjen kupeella. Kaksi kovaa spurttia ei tuntunut lopussa missään ja Graceful Swamp lipui majesteetillisesti muiden ulottumattomiin.

Voitto oli hevosen uran 19:n. Kilpailuja on juostuna nyt 24.

– Tosi mielenkiintoista oli lähteä ajamaan ja nähdä, miten hevonen on edistynyt talven aikana. Tuntui, että aika paljon! Potkua on tullut vielä lisää. Vaikka ensimmäinen puolikas oli 09,5-vauhtinen, hevonen vain pyöritteli korviaan ja meni tosi helposti, ohjastaja Ari Moilanen ihasteli.

Moilasen mukaan Graceful Swampille jäi paljon voimia talteen. Voittaja noteerasi kilometriajan 14,6a/2100 metriä.

–Annoin hevosen mennä lopussa sen verran, että se piti Jolly Royn valjakonmitan päässä. Tosi makea vesi suussa voi odotella hevosen kautta.

[video]
[/video]

Graceful Swamp näytti odotetussa paluukilpailussaan erittäin jäntevältä ja ravasi kovassakin vauhdissa rennosti, huomattavasti letkeämmin kuin viime kauden lopulla.

Erkki-Pekka Mäkisen suojatista on odotettu Suomen raviurheilun kansainvälistä tähteä. Kauden avauksen perusteella odotukset eivät ole ainakaan laskussa.

– Ori on vahvistunut. Lapsen pyöreys on vaihtunut sillä lihaksiksi, valmentaja Mäkinen sanoi jo kisan aattona ja selvästi tiesi, mistä puhui.
Graceful Swampin osallistuminen varmistui lopullisesti vasta hevosen saavuttua Vermoon. Mäkisen tallissa on ollut hevosia sairaana. Graceful Swampin kurkku tähystettiin varotoimenpiteenä ja ori sai eläinlääkäriltä starttiluvan.

Ari Moilanen ajoi toisen T64-voiton Matias Salon tallin First Revengellä. Valjakolla oli mukana ripaus tuuriakin, kun johtavan takaa ei tarvinnut kääntää lainkaan kiriin keulahevosen laukattua 500 metriä ennen maalia.

– Juoksu meni niin hyvin kuin se voi mennä. Voimia oli tosi paljon tallella, mutta hevonen meni lopussa epävarmaksi eikä laukkakaan ollut kaukana.

Voittajan ohjastaja tulta ja tappuraa

Lämminveristen pronssidivisioonassa kärki piti vauhtia niin, että ensimmäinen kilometri oli 12,5-vauhtinen. Se oli mannaa kiritykki Pascha Tillylle, jolla ei ollut vaikeuksia karata muilta 600 metrin kirillä.

Hevosen alkumatka ei kuitenkaan sujunut suotuisasti ja se kiersi ensimmäiset 600 metriä kolmatta rataa pitkin. Ensimmäisessä kaarteessa sisäpuolella toista rataa eteni Jarmo Saarelan ajama Hazelhen Hermes ja heti perään takasuoralla Hannu Torvisen Gisela Luxi. Tavanomaiselta näyttänyt kilvanajotilanne sai ohjastaja-valmentaja Jari Kinnusen suivaantumaan voittajahaastattelussa heti lähdön jälkeen adrenaliinia veressä.

– Tuntuu että joka ukko näissä lähdöissä ajaa vastaan, oli ajokki mikä hyvänsä. Metriäkään ei saatu ilmaiseksi. Uskomatonta, pitää treenata lisää että saavat jatkossakin ajaa ketjussa vastaan. Harmittaa hevosen puolesta, ihan hirvittäviä juoksuja joutuu tekemään tämän rahan eteen.

Lähdön ykköspalkinto oli 3000 euroa ja voittajan aika kova 13,5a/2100 metriä.

– Keskitytään jatkossa Ruotsiin, siellä on paljon järkevämpiä lähtöjä, Kinnunen jyrisi.

[video]
[/video]Vauhtijuhlat jatkuivat enintään 31 000 euroa tienanneiden sarjassa, missä keulahevoseksi selvisi 10,5-tempossa ajetun alun jälkeen Volume Ace. Derby-finalisti keikkui keulassa viimeisen satasen alkuun, mutta sitten verekset voimat vyöryivät edelle. Parhaiten lopun tasaisesta rintamasta kurotti kaukana kärjestä matkannut 5-vuotias The Dude.

– Onneksi kärki ajoi suht reipasta alussa, oltiin tosi kaukana takana. Kiristä tuli pitkä ja loppukurvissa jouduttiin neljännelle radalle, mutta ruuna oli oikein hyvä. Tässä on kaikki oikein hyvän hevosen ominaisuudet ja minusta tuntuu että se kehittyy vielä, ohjastaja-valmentaja Ville Tonttila uskoi.

Suomenhevosten kolmella kilometrillä Sakarin oli vahvin ja sai vihdoin voiton, joka ehti roikkua pitkään ilmassa. Ori sai loistostartin 20 metrin takamatkalta ja pääsi sujuvasti keulapaikalle, mitä puolusti maaliin saakka. Parhaiten haastoi pitkän kirin kolmannella radalla tehnyt Morison.

– Usko hevoseen ei horjunut, se on hyvä kun kaikki vaan onnistuu. Hevosen on vain annettava mennä alussa ja se rauhoittuu, kun pääsee keulaan. Tuntui että Morison taitaa tulla ohi, mutta sitkeästi Sakarin vastasi, Timo Korvenheimon valmennettavaa ajanut Jarmo Saarela sanoi.

Oikea T64-rivi

T64-1: 4 Graceful Swamp

T64-2: 9 Si Lucky

T64-3: 3 First Revenge

T64-4: 11 Pascha Tilly

T64-5: 12 The Dude

T64-6: 9 Sakarin

Kuusi oikein tuloksille: 296,20 euroa

Viisi oikein: 6,00 euroa

Neljä oikein: ei voitto-osuutta

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt