Raviradat villitsevä sensaatiohevonen jo aikuisen mitoissa – ”Lapsen pyöreys vaihtunut lihaksiksi”

Julkaistu:

toto64
Huippuravurit kirmaavat keväällä laumoittain kilpakentille talvikoloistaan. Keskiviikkona on Vermossa varsasensaatio Graceful Swampin vuoro.
Keskiviikosta lähtien alkaa raviradoilla olla jälleen väriä pitkän talven jälkeen. Erkki-Pekka Mäkinen marssittaa upean 3-vuotiskauden ravanneen Graceful Swampin talvitauolta kilpakentille Vermossa.

Kun verbaalinen sanavalmis valmentaja avaa suunsa, naurujänteet ovat yleensä koetuksella katsomon puolella.

Viime vuonna Mäkinen lupaili ajaa vähän siellä sun täällä Suomen ennätyksiä. Tamperelaisen värikkäin lohkaisu luki syksyllä Hevosurheilussa ennen Graceful Swampin pääkilpailua Kriteriumia.

– Ruotsista on tulossa Marrakesh, joka kuulemma on kuin panssarivaunu. Nämä ei kohtaa karsinnassa, mutta jos finaalissa ovat vastakkain, niin lupaan virittää Graceful Swampille sellaisen ydinkärjen, että Pohjois-Korean Kim Jong-unikin olisi kateellinen, Mäkinen hehkutti.

Odotettua kaksinkamppailua ei syntynyt. Molemmille hevosille Tampereen suurkilpailu oli karvas pettymys.

Marrakesh taklasi Graceful Swampin laukalle ensimmäisellä kierroksella ja taipui itse maalisuoralla neljänneksi.

Vaikka myös Kymenlaakso-ajo meni Mäkisen suojatilta harakoille laukkojen takia, sen 3-vuotiskausi oli lähes sensaatiomainen.

Mäkisen ”Sämpylä” voitti peräti 15 lähtöä ja huipensi vuotensa joulukuun alussa Kasvattajakruunun voittoon. SE-aikoja se sai nimiinsä yhden.

Muhkut paikattu

Omistajan kolmen kuukauden talvitreenijakso on ohi. Graceful Swamp saa keskiviikkona jälleen numerovoilokin kylkeensä.

Ori kilpailee Derbyn Talvisuosikissa, johon ilmoittautui vain kuusi 4-vuotiasta lämminveristä. Siltä ei voi odottaa tynkälähdössä muuta kuin voittoa.

Mäkinen raportoi, että Kriteriumissa kolhuja saaneen Graceful Swampin etupolvet on laitettu kuntoon, ja treeneissä ovat maisemat vaihtuneet.

– Eläinlääkäri Riina Rekilä hoiti erikoisoperaatiolla hevosen oman veren siirrolla Kriteriumissa polviin tulleita muhkuja, Mäkinen kertoo.

– Vuodenvaihteesta lähtien Graceful Swampia on treenattu normaaliin tyyliin metsäteillä. Valmennusolosuhteet ovat olleet tänä talvena hyvät. Radalla emme ole käyneet harjoittelemassa, mutta ihan samanlaiselta ori on tuntunut kuin aikaisemminkin. Lujaa se kulkee.

 

Jotkut treenaavat hevosia treenaamisen vuoksi, mutta meillä treenataan kilpailemisen vuoksi.

Mäkinen huomauttaa, ettei keskiviikon lähtö kuulunut alun perin hänen kilpailukalenteriinsa. Hevonen päätti itse kuitenkin toisin.

– Meidän ei pitänyt aloittaa kautta vielä näin aikaisin, mutta hevosella rupesi olemaan sen verran paineita, että tullaan jo niitä puhaltamaan pois. Jotkut treenaavat hevosia treenaamisen vuoksi, mutta meillä treenataan kilpailemisen vuoksi, Mäkinen sanoo.

Tähtäin syksyssä

Valmentaja paljastaa, että Graceful Swamp on kasvanut talvella tenavasta aikuisen hevosen mittoihin.

– Ori on vahvistunut. Lapsen pyöreys on vaihtunut sillä lihaksiksi.

Mäkisen luotto elämänsä hevoseen on vain kasvanut.

– Sämpylä tuntuu sellaiselta, että sillä voisi ajaa kilpaa vaikka joka viikko ja tänä vuonna jo vaikka missä lähdöissä. Yritetään kuitenkin säästellä sitä myös syksyn suuriin ikäluokkakilpailuihin.

– Uskon hevoseen todella paljon keskiviikon kisassa. Olisi melkein ihan sama, vaikka vastassa olisivat T. Rexit ja kumppanit. Ketään ei pelättäisi, Mäkinen julistaa.

Mäkinen avaa lopuksi kevään jatko-ohjelmaa.

– Voimme pitää keskiviikon jälkeen vaikka kuukauden paussinkin, jos siltä tuntuu. Myöhemmin tarjolla olisivat ainakin Finlandia-ravien 4-vuotislähtö ja Kuopio Stakes.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt