Uusi nälkäinen haastaja mittaa Ranch Kellyn – ”Kuka sitten uskoisi, jos en itse?”

Julkaistu:

Toto64
Talvitauolta palaavalla Stoneisle Oceanilla ei kumarrella kansansuosikkia.
Suuri yleisö ja vedonlyöjät vaikuttavat yksimielisiltä siitä, että 4000 euron ykköspalkinnolla ajettava Tammatähti on Ranch Kellyn heiniä Vermossa keskiviikkona. Vuoden hevoseksi äänestetty ME-tamma palasi talvitauolta voittovireessä radoille viime viikolla, eikä hevonen varmasti ole ainakaan huonompi tuore startti kropassa. 11-vuotias Ranch Kelly starttaa T64-lähdön jättisuosikkina.
Vastassa on kuitenkin uusi nuori haastaja, joka saattaa tehdä suosikin tehtävästä odotettua tiukemman. Valmentaja Isto Kuisma vakuuttaa, että ohjastaja Tomi Haapio saa ajaa tauolta palaavalla Stoneisle Oceanilla kärkipaikalta suosikkia vastaan, jos paikka kiihdytyksessä lohkeaa ja hevonen siltä tuntuu. Keulapaikka olisi valmentajan mielestä optimaalinen juoksuasema, jos Ranch Kellyn lyömisestä puhutaan.

– Sillä lailla on treenattu, että keskiviikon kisaa lähdetään voittamaan. Stoneisle Oceanin talvi on mennyt erittäin hyvin enkä näe mitään syytä, miksei ykköstila olisi mahdollinen. Ranch Kelly näytti viime viikolla tosi tasapainoiselta ja on varmasti kilvan suosikki, mutta sitä lähdetään haastamaan positiivisin mielin. Stoneisle Ocean on riittävä hevonen, ja se myös pystyy lähtemään yllättävän rivakasti auton takaa, Kuisma paljastaa.

– Kunnioitan kaikkia vastustajia, mutta uskon omaani. Kuka sitten uskoisi, jos en itse?

Kyse ei ole pelkästä henkselien paukuttelusta. Suomessa kouvolalainen on saanut lentää tutkan alla, mutta Saksassa tehdyn pitkän valmennusuran ajoilta löytyy kokemusta myös kansainväliseltä tasolta. Esimerkiksi saksalaistamma Harpunen kanssa Kuisma ylsi Varennen voittaman 5-vuotiaiden EM-lähdön kolmoseksi vuonna 2000.

– Olen ollut onnekas ja saanut työskennellä Euroopan huipulla juosseiden hevosten kanssa, joten tiedän, mitä ominaisuuksia sillä tasolla kilpailevilta hevosilta vaaditaan. Stoneisle Oceanilla on tarvittavat työkalut, vaikkakin myös osa-alueita, joilla sen pitää kehittyä vielä. Jos tamma saa olla terveenä ja kilpailuttaminen menee yhtä nappiin kuin viime vuonna, hevonen pystyy nousemaan kovimpiin lähtöihin.

– Ja jos niin ei käy vielä tänä vuonna, niin ehkä ensi kaudella sitten. Tammalla on kuitenkin vasta 21 starttia uralla, Kuisma muistuttaa.

Kuisma on saanut rakentaa huutokaupasta ostettua tammaa varsasta saakka. Huipulle riittävän kapasiteettinsa hevonen näytti treenarille viimeistään vuosi takaperin Eskistunassa voittamalla Mälardals-cupin karsinnan. Myöhemmin finaalista tuli yli 20 000 euron arvoinen ykköstila.

– Karsinnassa hevonen ei juuri toista rataa juossut koko matkan aikana, vaan kierteli kolmatta kaistaa. Se oli älytön juoksu. Hyvä oli myös syksyn esitys Solvallassa, missä Stoneisle Ocean kohtasi Ruotsin parhaita tammoja. Sen kisan jälkeen ruotsalaiskollegat tulivat onnittelemaan, että on sinulla pikkuisen mahtava tamma, vaikka noussut näihin lähtöihin juuri.

Suomessa Stoneisle Oceania juhlittiin syyskuussa 5-vuotiaiden tammojen Kasvattajakruunun ylivoimaisena voittajana. Yhteensä voittoja on kasassa yhdeksän. Voittosumma kolkuttelee 80 000 euron rajaa tällä hetkellä.

Ravitalli Kuisma Ay:n ja Jari Saloniemen omistama hevonen oli hiittisuoralla perjantaina ajetuissa reipasvauhtisissa harjoituksissa kovasti valmentajan mieleen. Ainoa pieni miinus keskiviikkoa ajatellen on se, että maanantaina ajopaikat jäätyivät ja viimeistelyistä jäi puuttumaan ripaus tehoja.

–  Jos höyryjä ei pääse laskemaan kunnolla ulos kisan alla, tamma voi olla liian villinä lämmitysajossa ja tuhlata voimiaan. Se ei kuitenkaan kelpaa selitykseksi, jos keskiviikkona ei pärjätä, Kuisma sanoi maanantaina.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt