Pääravit uuteen aikaan – yleisöllä enemmän jännitettävää, kilpailijoilta myös soraääniä

Julkaistu:

Superlauantai
Lauantairavien uudistuksessa urakoidaan 16 lähtöä limittäin kahdella eri paikkakunnalla. Panoksena on myös miljoonavoitto.
Ravit hyppäävät tällä viikolla – jos ei kokonaan uuteen tuntemattomaan – ainakin ennennäkemättömään ja paljon keskustelua herättävään konseptiin.

Jokaviikkoiset lauantain pääravit on jaettu ensi lauantaina kahdelle paikkakunnalle.

Useita vuosikymmeniä sitten V5-kohteet ravattiin lauantaisin jonkin aikaa kahdella radalla, mutta silloista toteutusta ei voi verrata oikeastaan lainkaan tämän vuoden mullistukseen.

Ensi-iltana oikea Toto75-rivi ratkeaa Kuopiossa ja Turussa siten, että ensin mainitulla paikkakunnalla ravataan neljä ja jälkimmäisellä kolme kohdelähtöä.

Molemmissa raveissa juostaan kahdeksan lähtöä, joten yhteensä pelaajat pääsevät pähkäilemään Superlauantaissa 16 kotimaisen ravilähdön tulojärjestystä.

Lähdöt ajetaan Magic Monday -raveista tutulla kaavalla limittäin molemmilla radoilla 3,5 tunnin aikana.

Iltaravit

Kyseessä on iltaravitapahtuma, jonka odotetaan nostavan pelivaihtoja, kun ravien seuraamisesta ja pelaamisesta kiinnostuneet ihmiset vapautuvat lauantaiaskareistaan.

Jo ennen Veikkausta ravipelejä pyörittäneen Fintoton selvitykset osoittivat, että pelaaminen kiihtyi sitä mukaan kun ilta vanheni.

Superlauantaissa ensimmäinen lähtö starttaa Turussa klo 17.00, eli kolme tuntia myöhemmin kuin normaaleissa Toto75-raveissa. T75:n kohdelähdöt ratkotaan viimeisinä, ja sen peliaika päättyy vasta klo 19.00.

Jos kaikki sujuu aikataulun mukaisesti, oikea T75-rivi on selvillä jo 1,5 tuntia myöhemmin Kuopion viimeisen lähdön jälkeen.

Rohkea muutos

Nopeassa tempossa etenevät Superlauantai-ravit on ideoitu vahvasti pelaajien tarpeiden ja uusien asiakkaiden hankinnan pohjalta.

Niitä järjestetään tänä vuonna kolmet, mutta myös syksyllä käynnistyvän kavioliigan finaaliravit ajetaan samalla kaavalla kahdella radalla marraskuussa.
– Idea Superlauantaihin lähti, kun mietimme Suomen Hippoksen, raviratojen ja muiden raviurheilun asiantuntijoiden kanssa sitä, mitä uutta voisimme tuoda lajiin urheilua ja pelaamista painottaen, Veikkauksen tuoteryhmäpäällikkö Juha Ahjolinna kertoo

– Superlauantai palvelee ratoja, raviharrastajia ja pelaajia yhtä aikaa kahdella paikkakunnalla. Muut lajista kiinnostuneet, jotka eivät ole paikalla, pystyvät myös seuraamaan hyviä hevosia tv:n välityksellä korkealaatuisissa ja aiempaa pidemmissä ravilähetyksissä.

Ahjolinna huomauttaa, että Superlauantai on rohkea veto ja iso panostus myös raviradoilta.

– Onhan se aika uskaliasta lähteä muuttamaan radikaalisti raviviikon kaikkein pyhintä, eli lauantairaveja. Nykyaikana asioita pitää kuitenkin pystyä kokeilemaan paremman tuloksen saamiseksi. Kokemusten myötä uudistuksia ja konsepteja pystytään myös hiomaan paremmiksi.

Peli-into laskussa

Superlauantain merkittävä tavoite on saada mollivoittoisesti pyörivät ravipelivaihdot nousuun.

Viime vuonna Toto-pelien kokonaisliikevaihto laski 4,8 prosenttia edellisestä vuodesta. Etenkin lähtökohtaisten Toto-pelien (sija, kaksari ja troikka) myynti väheni voimakkaasti (-10 %).

T-pelien 2,1 prosentin liikevaihdon kasvu tasoitti kuitenkin kokonaispelikatteen laskun 3,4 prosenttiin.

– Suvantovaihe on nytkin menossa, ja sen voittamiseksi Veikkauksessa tehdään koko ajan töitä.


Miljoona potissa

Superlauantaina vanhoja ja uusia pelaajia houkutellaan myös miljoonapotilla.

Pelissä on Veikkauksen takaama 500 000 euron jackpot, josta Veikkauksen likoon laittamien senttipyöristysten ja lunastamatta jääneiden voittojen osuus on 114 000 euroa. Muu jackpot-raha on alkuvuoden Toto75-kierroksilla toteutumatta jääneiden voittoluokkien osuus.

Tavoitteena Toto75:ssä on löytää Veikkauksen historian suurin ravipelien miljoonavoitto ja vähintään 1,1 miljoonan euron pelivaihto.

Superlauantai voi olla mieluinen uudistus ainakin totokansalle, joka on siirtynyt koko ajan enemmän ja enemmän seuraamaan raveja kotisohvilleen.

Valmentajat ja ohjastajat eivät välttämättä ole yhtä ilahtuneita.

Viikon isopalkintoisimpien lähtöjen pirstaloiminen eri puolelle maata kaventaa näiden ammattiryhmien kilpailumahdollisuuksia ja ansioita.

Hevosten ja hoitajien lähettäminen samana päivänä eri raveihin hankaloittaa kovasti isojenkin ammattitallien kilpatoimintaa. Myöskään Superlauantain myöhäinen aikataulu ei ole kaikkien kilpailijoiden mieleen.


Huippuvalmentajalta soraääni

Maan suurimmat ravitallit eivät osallistu kovin aktiivisesti ensimmäisiin Superlauantai-raveihin.

Pekka Korvelta ja Tapio Mäki-Tulokkaalta kilpailee kaksi hevosta ja Tapio Perttuselta yksi hevonen. Markku Niemisen valmennettavia ei osallistu lainkaan ensimmäisiin uutuusraveihin.

– Syitä on kaksi. Sarjatarjonta ei ehkä ollut niin sattuva hevosillemme, mutten myöskään kannata lainkaan tätä uudistusta. Kahteen paikkaan meneminen tuo lisäkuluja ja vaikeuttaa muutenkin kilpatoimintaa, mutta sitäkin enemmän vastustan ravien myöhäistä ajankohtaa, Nieminen perustelee.

 

Mutta kukapa meitä kilpailijoita kuuntelisi?

Niemisen lausunnoista voi päätellä, että kyseessä on ehkä hänen 60-hevosen suurtallinsa jonkinlainen protesti.

– Iltaraveja on jo muutenkin kuutena päivänä viikossa. Jos hevosillemme olisi ollut nyt sopivia sarjoja vaikka Kuopiossa, ja olisimme lähteneet sinne, olisimme olleet kotona joskus kolmelta yöllä. Ja osalla porukkaamme on sunnuntainakin työpäivä.

Nieminen on huolissaan ravitallien jaksamisesta.

– Kentällä ollaan nykyaikatauluilla kovilla. Ruotsissa lauantairavit ovat olleet aika iltapainotteiset, ja sielläkin kuuluu paljon valitusta niitä kohtaan. Mutta kukapa meitä kilpailijoita kuuntelisi?

– Tallimme voi jatkossa kyllä mennä Superlauantai-raveihin, mutta pysyvää käytäntöä en tästä haluaisi, Nieminen painottaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt