Syksyllä hurjastellut vauhtikone on nyt kysymysmerkki myös valmentajalle – ”En vaihtaisi hevosta kenenkään kanssa”

Julkaistu:

Toto64
Ghiotti pystyi voittamaan ennen taukoaan, vaikka ei ollut Jukka Kinnusen mukaan parhaimmillaan.
Vedonlyöjien muisti ravipeleissä on usein lyhyt ja tuoreimpien suoritusten painoarvo pelipäätöksiä tehdessä hyvin suuri. Jos esimerkiksi keskiviikkoillan viidennen Toto64-kohteen Ghiotti starttaisi tänään syyskuinen ennätysjuoksu alla, se olisi yksi lähdön kuumimmista pelihevosista. Nyt kun ori palaa radoille parin kuukauden tauolta, Jukka Kinnusen suojatti kilpailee suuryllättäjän roolissa.

Ghiotti polki syyskuussa Lahden Jokimaalla pikamatkan keulasta kilometriaikaan 12,3a. Se on hurja noteeraus alle 8 000 euroa tienanneiden ravureiden sarjassa syyskeleillä.

– Torvisen Hannu ajoi sen startin ja soitti minulle seuraavana aamuna. Hän sanoi, että jos olisi ladannut täydet piippuun loppukurvissa, ori olisi mennyt yhtätoista. Minun silmääni näytti, että tarvittaessa Ghiotti olisi mennyt samaa kahtatoista täydenkin matkan, valmentaja Kinnunen muistelee.

Myöhemmin syksyllä Ghiotti ei ollut enää yhtä hyvä, vaikka voittikin vielä toissa kilpailunsa kotiradalla Teivossa marraskuun lopulla.

– Vaikka hevonen meni marraskuussa lonkalta 15-tuloksia, en ollut siihen tyytyväinen. Oriissa ei ollut samanlaista loistoa kuin syyskuussa, vaan suoritukset olivat tasapaksuja.

Ghiottin viime Jokimaan-startti olisi valmentajan mukaan jälkiviisaana pitänyt jättää kokonaan väliin. Hevonen oli kolmea päivää aiemmin ajetun edelliskisan jälkeen hotkaissut heinäpaalista henkeensä kuljetusautossa niin, että ruokatorveen jäi lievää turvotusta aiheuttanut ja hiussuonia ärsyttänyt tukos. Vaaratilanne laukesi nopeasti, mutta silti sen jäljiltä hevosen hengitys ei kulkenut kunnolla seuraavassa kilpailurasituksessa.

– Siinä tuli tehtyä vikatikki. En huomannut asiaa, kun starttiväliä oli ainoastaan kolme päivää ja siinä välissä hevosella ei ajettu kovempaa kotona.

Kinnunen ajaa Ghiottia itse keskiviikkona, kun luottokuski Torvinen ei ole paikalla Vermossa. Vedonlyöjät pohtivat kuumeisesti, käyttääkö Kinnunen ajokkinsa parasta ominaisuutta eli railakasta lähtönopeutta ja kiihdyttää ulkoradaltakin kohti kärkipaikkaa.

– Sitä pitää vielä harkita radalla. Uskon, että lähtönopeus riittäisi, mutta hevosen vire on kysymysmerkki sairastelujen jäljiltä. Ghiottissa kävi jotain virusta joulukuussa ja se sai lääkekuurin, minkä jäljiltä keskiviikon tehtävä näyttää jopa turhan vaativalta. Mielelläni palvelisin pelaajia paremmin, mutta en pysty nyt lupaamaan mitään.

Uransa toissa kesänä päättäneen huipputamma Amazing Soulin ohjastaja-valmentajana parhaiten tunnettava Kinnunen ei aseta Ghiottille sijoitustavoitteita.

– En vaihtaisi hevosta kenenkään kanssa tässä lähdössä, mutta tällä kertaa olen tyytyväinen, kunhan hevonen tekee hyvän suorituksen ja palautuu normaalisti. Sen jälkeen voitaisiin suunnitella jatkoa positiivisin mielin.

Talviradoilla vaadittavien hokkikelien vaikutusta Ghiottin suoritukseen pelaajien ei tarvitse arvuutella. Paljon pitoa potkuilleen tarvitsevalla hevosella oli hokkeja kengissä jo syyskuun ennätysjuoksussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt