Jatkuuko aatelisnimisen hevosen kehitys tänä vuonna? Vermossa saadaan jo esimakua

Julkaistu:

Toto64
Valmentaja varoittaa pelureita, ettei kautensa keskiviikkona Vermossa avaava Royal Highness ole talvisin letkeimmillään.
Tämän vuosikymmenen alun superhevosen Brad de Veluwen esikoisiin kuuluvan Her Royal Highnessin raviura alkoi päinvastaisesti kuin isänsä.

Brad de Veluwe piti vastustajia pilkkanaan jo 2-vuotiaana, mutta paljon ohdakkeisemman alun kaviourilla saanut Her Royal Highness juoksi ensimmäisen kilpailunsa vasta kaksi vuotta vanhempana.

Vaikkei Tiina Poikolaisen valmentama tamma ole vanhempanakaan yltänyt isänsä kavionjäljille, tavallista ravuria lahjakkaampia otteita se on väläytellyt. Her Royal Highness on voittanut 27 startistaan kahdeksan ja sijoittunut yhtä monta kertaa himmeämmille totosijoille.

Her Royal Highnessilla on vielä monta vuotta aikaa kehittyä. Kuusivuotiaan hevosen kolmas kilpailukausi alkaa keskiviikkona Vermossa.

Maltillinen Poikolainen ei maalaile pilvilinnoja.

– Tamma kehittyi hyvin viime kaudella. Toivottavasti se pysyisi tänä vuonna edes samanlaisena, jolloin se kyllä vielä pärjäisi.


Kallis laukka Turussa

Vaikka Her Royal Highness juoksi 5-vuotiaana kovan ennätyksen 12,4a ja mukavasti palkintorahoja, sen loppukasi ei sujunut syksyllä suunnitelmien mukaan.

Etenkin syyskuinen Kasvattajakruunu-kilpailun finaali Turussa jäi kaivelemaan hevosen taustajoukkoja. Tamma laukkasi maalisuoran alussa juuri, kun kirinyt vauhdikkaasti haastamaan suursuosikki Stoneisle Oceania.

Her Royal Highnessilta paloi laukassa vähintään 7 500 euron arvoinen kakkossija. Turun kilpailun ykköspalkinto oli tuplasti suurempi.

Seuraavassa Ruotsin lähdössä Poikolaisen suojatti oli pitkään pussissa, mutta ehti terävällä maalisuoran spurtillaan sentään viidenneksi.

Solvallan startti jäi tamman kauden viimeiseksi. Sen piti kyllä jatkaa lokakuun lopulla Lahdessa, mutta se jäi sieltä pois terveysmurheiden takia. Edessä oli sairausloma.

– Her Royal Highnessin lihasarvot nousivat korkealle syksyllä, minkä takia se joutui tauolle, Poikolainen kertoo.

Kesähevonen

Koska tamma sai hoitoa ongelmiinsa, se oli valmentajan mukaan reilun kuukauden tosi helpolla.

– Sen jälkeen hevosta ruvettiin taas treenaamaan normaalimmin. Mahdottoman kovaa sillä ei ole ajettu, mutta se tuntuisi kyllä olevansa valmis kilpailemaan.

Toiset ravurit tarvitsevat taukojen jälkeen railakasta ajoa ja startteja ennen kuin niiden hengitys alkaa kiertää kunnolla. Her Royal Highness ei kuitenkaan kuulu tällaisiin hevosiin.

Poikolainen korostaa, että tamma on yleensä ollut hyvä suoraan tauolta.

Valmentaja kuitenkin epäilee, ettei hänen suojattinsa olisi vielä huippuvedossa. Majesteettisen nimen pikkuvarsana saanut hevonen on vähän nirppanokka talven pakkaskeleille.

– Sen lihaksisto ei pelaa talvella samalla tavalla kuin kesällä. Vaikka tamman lihasarvot ovat taas paremmat, sen lihaksisto voi olla vähän normaalia jäykempi, Poikolainen epäilee.

Talviradoilla juoksemisesta ei sinänsä ole treenarin mukaan haittaa Her Royal Highnessille.

– Kengityspuolesta ei mikään jää kiinni keskiviikkona. Vaikka tamma on ehkä parhaimmillaan ilman takakenkiä, se on kyllä voittanut kengilläkin, Poikolainen muistuttaa.

Siitä huolimatta, ettei Her Royal Highness ole Poikolaisen mielestä keskiviikkona terävimmillään, hän ei tule lahjakkaalla hevosellaan pelkästään ajamaan terveisiä pääkaupungin yleisölle.

– Tamman lähtöpaikka on vähän ulkona, mutta jos sen juoksu menee sujuvasti, eikä sillä ole liikaa jäykkyyttä, odotan sitä ainakin kärjen tuntumaan. Näin hyvän hevosen kanssa kärkisijatkaan eivät koskaan yllätä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt