Takavuosien valmentajalegenda yllätti totokansan – ”Loppukurvissa tiesin voittavani, jos en itse töppäisi”

Julkaistu:

toto75
Vanha valmentajakettu palasi taidokkaasti voittajakehään Tampereen raveissa.
Raineri Puikkonen, 67, muistetaan viime vuosituhannelta lukuisista huippuhevosista, mutta viime vuosina miestä ei ole nähty usein otsikoissa.

Pertti Puikkosen isoveli muistutti Teivon Toto75-raveissa, että myös häneltä pesee edelleen. ”Rate” kannusti valmentamansa Virin Vihtorin mojovaan yllätykseen avauskohteessa.

Värikkäässä juoksussa riitti tapahtumia, ja viimeisen sanan sanoi Puikkosen taitavasti ajama Virin Vihtori. Tauolta tullut Morison ja Manionni kirivät muille totosijoille ohi keulassa rinnakkain painelleen kärkiparin Aatsi-Aika Kiho.

Totosuosikki Tähtisekki katkesi pahasti, koska joutui kiertämään kovassa vauhdissa pitkään parijonon ulkopuolella.

Virin Vihtoria oli rastittu vain 1,6 prosenttia. Sen valmentaja ei ollut yhtä yllättynyt kuin ällikällä lyöty pelikansa.

– Tiesin, että minulla on hevonen hyvässä kunnossa, mutta sen juoksut eivät vain olleet onnistuneet viime aikoina huonoilta lähtöpaikoilta, Puikkonen selvitti.

Ohjastajan mukaan juoksun ratkaisu tapahtui toiseksi viimeisessä kaarteessa.

– Arvuuttelin siinä paljon, että ajanko sisäradalle vai ulkoradoille. Onneksi uskalsin ajaa sisälle, mitä kautta pääsimme ohittamaan monta hevosta.

– Loppukurvissa tiesin voittavani, jos en vain itse töppäisi. Maalisuoran puolivälissä minun tarvitsi enää kiellellä hevosta, Puikkonen kuvaili voiton helppoutta.

Kun Puikkoselta kysyttiin menestyksen saloja, hänen suustaan irtosi oma tuttu suosikkivastaus.

– Ei siihen muuta tarvita kuin nousta neljältä laittamaan reki hevosen perään, Puikkonen naurahti.

Mikkeliläinen Puikkonen kertoi, että Virin Vihtori on tällä erää hänen tallinsa ainoa starttihevonen. Hänen valmennuksessaan on myös nuorempia hevosia.

Korvenheimon talli juhli

Ruotsista syksyllä Timo Korvenheimon valmennukseen Orimattilaan siirtynyt Cyrius d’Ariane on aloittanut vakuuttavasti uusissa maisemissa. Vermon Toto65-voitto sai jatkoa Teivon pitkällä matkalla, joka sopi vahvalle ranskalaissukuiselle hevoselle kuin nenä päähän.

Tapio Perttunen ajoi keulassa viimeisen lenkin niin reippaasti, ettei North Lexusin johdolla takaa lähestyneiden vastustajien kiriherkkyys riittänyt Cyrius d’Arianen uhkaamiseen.

Korvenheimo paljasti, ettei ensikohtaaminen hänen ja ruunan välillä luvannut vielä menestyskulkua.

– Cyrius d’Arianella oli ollut ongelmia Ruotsin puolella, minkä takia omistaja halusi kokeilla täällä. Aluksi epäilytti, että tuleeko sen kanssa enää mitään. Kun ruunaa kuitenkin hoidettiin paljon ja treenattiin, kohta alkoi tuntua siltä, että kyseessä onkin tosi hyvä hevonen, Korvenheimo kertoi.

– Se on vähän omapäinen hevonen, joka voi painella kovempaa kuin kuski haluaa, mutta muuten se on luonteeltaan täysi kymppi, valmentaja kehui.

Korvenheimo juhli voittoa myös suomenhevosten alemmassa sarjassa. Asialla oli upeasti ensimmäisen kurvin laukkansa paikannut Sakarin.

Puhti-Veikko irtosi ratkaisumetreillä voittotaistoon Sakarinin kanssa, mutta Korvenheimon valmennettava kurotti maalikamerassa kaksikosta hiukan paremmin.

– Sakarin tuntui kirivän lopussa helposti ohitse, mutta se jäi odottelemaan ja jarrutti, minkä jälkeen menikin tiukaksi. Laukka johtui siitä, kun vielä vempulamainen hevonen puski kurvissa ulospäin, ohjastaja Jarmo Saarela kertoi.

– Sakarin on vahva ja nopea menijä, joka pärjää pidempäänkin, kun rupeaa toimimaan kuskin toivomalla tavalla.

Jyllätys ei iso yllätys

Huipputasaista oli myös suomenhevosten pääsarjassa. Kenttä kääntyi lopussa, ja voittokamppailuun erkanivat pitkän kirinsä väkevästi perille asti jyrännyt Jyllätys ja maalisuoralla vauhdikkaasti spurtannut Kukan Tutu.

Voiton vei Juha-Pekka Ahosen ajama ja Heidi Ahosen valmentama pikkuyllättäjä Jyllätys.

– Voitto ei ollut kauhea yllätys, mutta se oli, kuinka hyvin Jyllätys pääsi tänään matkaan. Piti nousta aikaisin kiertämään, kun takaa lähdettiin tulemaan. Vahvuus on ruunan valtti, Ahonen nimesi.

– Tiukalle voitto meni, mutta väsynyt Jyllätys ei ollut maalissa. Se jäi odottelemaan muita, muttei ollut muutenkaan tänään ihan parhaimmillaan. Hevonen jää nyt treenitauolle, jotta se kehittyisi vielä jatkossakin. Kapasiteettia sillä on nousta huipulle asti, Ahonen uskoi.

Kovimmassa lämminverilähdössä kierroksen totopankki Shadow Of Brisbane otti niin sanotun työvoiton. Hurjasti tasoaan viime startista nostanut Ypäjä Hereiam harasi kuolemanpaikalta mainiosti vastaan, mutta pitkän kirin tehnyt suosikki rutisti väkisin ohitse loppumetreillä.

– Ruuna ei tuntunut tänään niin hyvältä kuin normaalisti, mutta tsemppasi jälleen kerran hienosti loppuun. Vaikkei sillä olisi paras päivänsä, se on aina ensimmäisenä maalissa, Olli Koivunen kehui ajokkinsa valtavaa voitontahtoa.

Shadow Of Brisbane on voittanut 88 startistaan 37. Kahdeksanvuotiaan hevosen totosijaprosentti on huikea 77.

Oikea Toto75-rivi, Tampere 12.1.

Toto75-1: 8 Virin Vihtori

Toto75-2: 3 Cyrius d’Ariane

Toto75-3: 11 Beat Of Love

Toto75-4: 8 Sakarin

Toto75-5: 9 Shadow Of Brisbane

Toto75-6: 4 Jyllätys

Toto75-7: 8 Wilhelm Nash

Seitsemän oikein voitto-osuus 2138,50 euroa. Kuusi oikein 21,10 euroa. Viisi oikein ei voitto-osuutta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt