Ravit

Bret Boko selätti mystiset oireet ja osui uudelleen voittosuoneen – käykö tälle tallikaverille samoin?

Julkaistu:

Toto75
Syytä Callela Elizan heikkoihin kilpailusuorituksiin on etsitty tuhansia euroja maksaneilla tutkimuksilla.
Suomen ykkösvalmentajiin 1980-luvulta saakka kuulunut Markku Nieminen on tehnyt yhteistyötä lukemattomien ravureiden kanssa. Silti hänellekin voi tulla vielä eteen uusia yllättäviä tilanteita, joiden vuoksi suojattien suoritusten ennakoiminen tuntuu mahdottomalta. Kuten Toto75-lähdössä lauantaina starttaavan Callela Elizan kohdalla lauantaina.

Callela Eliza on ikäluokkansa ykköstamma, jolta odotettiin viime keväänä 5-vuotiaana nopeaa nousua aikuisten tammojen huipulle. Kaudesta tuli kuitenkin pannukakku ja voittosaldo jäi näyttämään nollaa 13 kilpailussa.

– Alkuvuodesta Elizaa kiusasivat voimakkaat kiimat, mutta kun niistä päästiin, tamma ei siitä huolimatta lähtenyt menemään odotetusti, Nieminen, 62, huokaa.

Kun kilpailuvire pysyi kateissa, Nieminen ja hevosen muut taustavoimat vihelsivät pelin poikki syyskuussa. Syytä huippuhevosen jatkuvaan alisuorittamiseen alettiin etsiä kustannuksista välittämättä. Esimerkiksi verinäytteet lähetettiin spesialistien tutkittavaksi saksalaiseen laboratorioon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Omistajien noin 2 000 euron sijoitus poiki tuloksen. Tamperelaisen RAQ Team oy:n Callela Elizalla todettiin harvinainen ruoka-aineallergia, johon se sai täsmälääkityksen. Niemisen mukaan varsinkin viimeisen kuukauden aikana ajettujen harjoitusten perusteella on alkanut tuntua, että lääkityksestä on hevoselle apua.

Niemisen tallin lippulaivalla Bret Bokolla on samantyyppinen tapaus taustalla. Finlandia-ajon 2015 sankarille tuli väliin selittämättömältä vaikuttanut huono jakso. Tuolloin syy löytyi tavallista tarkemmissa tutkimuksissa havupuuallergiasta.

– Callela Elizan tapaus on tavallaan vastaava kuin Bret Bokon, mutta lopputulos eri. En ole törmännyt moiseen aiemmin, mutta samalla pitää sanoa, että kaikilta hevosilta ei ole tällä lailla etsittykään, Nieminen kertoo.
Avun löydyttyä Bret Boko nousi uudelleen huipulle ja jatkaa menestymistä vielä 11-vuotiaanakin. Nieminen ei kuitenkaan lupaa, että Callela Elizan kanssa käy yhtä hyvin. Valmentaja voi vain toivoa, että tamma alkaisi taas näyttää oikeaa osaamistaan.

– Yleensä osaan ennustaa aika hyvin, millä lailla meidän hevoset kilpailevat. En tykkää sanoa näin, mutta nyt on pakko myöntää, etten yhtään tiedä miten Callela Eliza lähtee menemään. Startata kuitenkin pitää, koska aika alkaa olla kortilla. Jos pyörä ei lähde pyörimään toivotusti, tamma astutetaan maalis-huhtikuussa. Tämä startti antaa suuntaa päätöksentekoon.

Lauantaina Callela Eliza starttaa 20 metrin takamatkalta. Vastassa on vain kilpasiskoja tammoille rajatussa lähdössä. Teivossa ajettava kisa olisi paperilla sopiva ja menetystä luvassa, jos hevonen on heti makeimmillaan.

– Tauon aikana tammalta on myös operoitu puikkoluu jalasta ja sen vuoksi se seisoi hetken. Sen jälkeen on treenattu säännöllisesti jo pidempään ja yksi ratahiittikin on alla. Kun kysymysmerkkejä riittää ja takana niin huono vuosi, yhtään ei voi lähteä pullistelemaan etukäteen. Ajetaan kilpaa ja katsotaan, Nieminen sanoo.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt