Nelly-Janiika pelkäsi ja itki ikävää puhelinsoittoa – perillä kaikki muuttuikin ratsastajalle riemuksi

Julkaistu:

ikuinen ravimuisto
Huipputaitavan ratsastajan surunkyyneleet vaihtuivat hetkessä ilonpisaroiksi.
Hämeenkoskelainen Nelly-Janiika Korpikoski on Suomen menestyneimpiä monté-kuskeja, eli raviratsastajia.

Hän jos kuka sai lentävän lähdön harrastuksessaan. Vuodesta 2007 lähtien korkealla, yli kolmenkymmenen voittoprosentilla raveissa kilpaillut Korpikoski voitti heti ensimmäisen lähtönsä SE-ajalla.

Silti eräs myöhäisempi saavutus on aivan omassa lokerossaan hänen sydämessään.

Nainen paljastaa, että hänen silmänsä kostuvat vieläkin joka kerta, kun hän muistelee tai katsoo videolta vuoden 2011 vappuaaton tapahtumia.

Korpikoski tähtäsi tuona keväänä tiukasti Vermon Finlandia-ravien kansainväliseen monté-kisaan Giant Of Northilla. Kolossimaisesta lämminverisestä oli tullut hänelle hyvin läheinen hevonen, ensin työpaikan hoidokkina ja myöhemmin oman tallin valmennettavana.

Korpikoski oli vuotta aikaisemmin ratsastanut samassa Vermon lähdössä toiseksi kuuluisan ranskalaistähden Prince de Montfortin takana.

Jo ennen raviuraansa kunnianhimoisesti kilpailemiseen ratsastusurheilun puolella suhtautuneen naisen päähän jäi ranskalaistykin kavionjäljillä pyörimään vain yksi ajatus: ensi keväänä on meidän vuoromme!

Suunnitelma näyttikin pitkään toimivalta.

Giant Of North voitti loppuvuoden aikana kolme kertaa montéssa. Normaaleissa ravilähdöissä jättiruuna ei ollut pärjännyt enää pitkiin aikoihin, koska ei mahtunut juoksemaan kunnolla kärryjen edessä.

– Finlandia-ajon monté-kisat olivat minulle hyvin tärkeitä. Niihin saapui vielä siihen aikaan kovia hevosia ulkomailta. Lähdöt olivat näytönpaikkoja omalle kilpauralleni, Korpikoski sanoo.

Takaisku puskista

Talven korvalla Korpikosken taivaalle alkoi nousta kuitenkin synkkiä pilviä. Giant Of North loukkasi jalkaansa.

– Se kai huuteli liian kovaa naapuritarhan hevoselle ja löi etujalkansa metalliseen putkiaitaan. Ruuna sai jännetuppitulehduksen.

Korpikosken piti tulehduksen jälkeen edetä hyvin varovasti hevosensa kanssa. Finlandia-ajo lähestyi, mutta takaisku pyöri koko ajan valmentajan korvien välissä.

Kaksikko pääsi avaamaan kautensa Kuopiossa vain viikkoa ennen Vermon huippuraveja.

Vaikkei nelossija tavallisesta monté-lähdöstä lupaillut suuria, Korpikoski päätti lähteä Oulusta yrittämään tähtien sekaan suurelle kirkolle.

– Ajoin edellisenä päivänä Hämeenkoskelle Jarmo Saarelan ja Mira Lehdon tallille odottamaan Vermon kilpailua. Kun näytin Giant of Northin jalan Jampalle, hän pyöritteli päätään ja sanoi tilanteen olevan lähes katastrofaalinen.

Giant of Northilla kilpaa aikaisempina vuosina ajaneella Saarelalla oli kaikki tai ei mitään -tyyppinen ehdotus surulliselle monté-ratsastajalle. Hän tarjoutui tekemään hevosen kipeään jalkaan kengityksen, joka ehkä auttaisi sen ravaamaan paremmin.

Hetken miettimisen jälkeen Korpikoski päätti turvautua rautaisen raviammattilaisen apuun - varsinkaan kun mitään muuta ei ollut lyhyessä ajassa enää tehtävissä.

Hän sai kaupan päälle vielä ajo-ohjeet Vermon lähtöä varten.

– Jamppa kengitti ruunan ja kehotti minua ajamaan kilpailussa heti alusta lähtien täyttä vauhtia.

Tippa linssissä raveihin

Korpikoski kertoo, että avusta huolimatta hänellä oli seuraavana päivänä ikävät tunteet pinnassa matkalla kilpailupaikalle. Hän epäili edelleen, ettei Giant of North pääsisi starttiviivalle asti.

– Väänsin itkua koko menomatkan autossa. Mielessäni pyöri vain kurja ajatus siitä, kuinka joutuisin pian soittamaan omistajille ja kertomaan, että heidän ruunansa pitääkin jättää startista pois, Korpikoski sanoo.

Kun Korpikoski hyppäsi Vermossa hevosensa selkään ja ajoi lämmittelyt, hänen mielialansa koheni.

Giant of Northin ravi luisti hätäkengityksessä, eikä ohjastajan tarvinnut perua osallistumista. Hän pääsi sittenkin osallistumaan hartaasti odottamaansa monté-lähtöön.

Koska itsensä koonnut Korpikoski oli pomminvarma, että hänen hevosensa olisi lauman nopein avaaja, hän ei jäänyt ihmettelemään starttiviivalle.

 

Maalisuoralla tajusin, että voi helkkari, mehän voitamme!

Saarelan taktiset neuvot olivat myös altavastaajana matkaan lähteneen suomalaiskilpailijan mielessä. Hän usutti ratsunsa kiivaaseen matkavauhtiin.

– Koska muut tulivat vielä viimeisellä takasuoralla takanamme, aloin uskoa, että sijoittuisimme jopa toiseksi.

– Loppukurvissa ratsastin niin kovaa kuin hevonen pääsi, eikä ranskalainen suursuosikki Organdi d’Or ollut vieläkään rinnallamme. Maalisuoralla tajusin, että voi helkkari, mehän voitamme!

Tähtiratsastaja Philippe Masschaelen kannustama Organdi d’Or lähestyi loppumetreillä vimmatusti karkulaista, mutta tämän johto piti maalipaalulle asti.

Selvänä kakkossuosikkina startannut Organdi d’Orin maanmies Lys Petteviniere sijoittui kaukana kärkiparin takana kolmanneksi.

Yhä kylmiä väreitä

Korpikosken voitto ranskalaisvieraista oli varsinainen uutispommi – ja totopommi. Repaleisen alkukauden vuoksi suomalaisratsukon kerroin oli 34,7.

Voiton arvo oli 6 000 euroa, joka on yhä suurin Korpikosken saavuttama palkinto.

– Se voitto totisesti kolahti tunteisiin kaikkien erikoisten vaiheiden jälkeen, ja taisin tirautella koko seremonioiden ajan. Minulla menee nytkin ihan kylmät väreet, kun tätä tarinaa kerron.

Korpikoski asuu nykyään Etelä-Suomessa.

– Ympyrä tavallaan sulkeutui silloin, kun muutin itsekin Hämeenkoskelle.

Korpikoski jäi toissa kesänä äitiyslomalle, mutta kilpailee jälleen säännöllisesti muiden valmentamilla hevosilla.

Giant Of Northille Vermon sensaatiomainen voitto jäi sen sijaan viimeiseksi. Aikaisemmalle omistajalleen myöhemmin palanneen ruunan kilpailu-ura päättyi 10-vuotiaana vuonna 2013.

Ravisarjassa lajin aktiivit muistelevat uransa mieliinpainuvimpia hetkiä. Lue aiemmat osat täältä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt