Talviratojen spesialisti hyppäsi avoimiin lähtöihin – ”Sen verran jääkäri luonteeltaan”

Julkaistu:

Toto75
Koskelan Akseli ja Star Martini veivät rotujen kovimmat lähdöt Vermon T75-avajaisissa.
Vermon Toto75-iltapäivän kovimmassa suomenhevoslähdössä valiodivisioonalaiset eivät pystyneet nousemaan voittotaistoon 20 metrin takamatkalta. Huonoimmin rahakkaassa finaalilähdössä kävi Polaralle, joka juuttui koko matkan ajaksi ulkoradoille.

6 000 euron arvoisen voiton vei kisaa paalulta alusta loppuun johtanut pikkuyllättäjä Koskelan Akseli. Se sai parhaan haasteen Rokin Maxilta. Molemmilla on pian edessä nousu tähtidivisioonasta pysyvästi avoimiin lähtöihin, Koskelan Akselilla jopa ihan lähiaikoina.

– Hevonen on tehnyt parhaat juoksut keulasta, joten ei lähdetty lyötynä matkaan. Jokainen metri, jonka suosiolla luovuttaa matkalla, on hankala paikata lopussa. Rokin Maxi haastoi kovasti, mutta onneksi maali oli tutussa paikassa, ohjastaja-valmentaja Jukka-Pekka Kauhanen sanoi.

Vaikka tähtidivari jäi nyt taakse, Kauhasen mukaan Koskelan Akselilla ajetaan läpi talven kilpaa säännöllisesti. Hän arvioi, että 10-vuotiaassa ruunassa on ainesta rodun terävimmälle huipulle saakka, jos se vielä hieman kehittyy ja pykää otteitaan.

Keskitalvi on Koskelan Akselin etsikkoaikaa.

– Akseli menee hyvin hokkikengillä ja nauttii kylmistä ilmoista. Se on sen verran jääkäri luonteeltaan, että menee paremmin talvella kuin kesällä.

[video]
[/video]

Lämminveristen perinteisessä Talvimaljassa voitosta maksettiin 10 000 euroa. Sen vei Tapio Mäki-Tulokkaan menestystallin Star Martini, joka spurttasi loppusuoralla iloisesti ohi vetotöistä huolehtineen tallikaveri T.Rexin sekä tämän takaa hyvin kirineen Bret Bokon.

Star Martinia ohjasti tällä kertaa Antti Teivainen. Valjakko teki yhteistyötä pitkästä aikaa lähes kolmen vuoden tauon jälkeen.

– Saatiin hieno juoksu sisäradalla ja viimeisessä kurvissa aukesivat luukut juuri oikealla hetkellä. En ollut matkalla huolestunut, että jäätäisiin hyvien hevosten taakse pussiin. Lopussa kun nyppäsin ruunalta korvat auki, asia oli niin sanotusti loppuun käsitelty, Teivainen kuvaili.

Pronssidivisioonassa pelatuimmat hevoset kokeilivat tosissaan vauhtikestävyytensä rajoja. Wilhelm Nash, Excalibur It ja Ice Wine ajoivat kolme rinnan kaasu pohjassa aina toiseen kaarteeseen saakka. 11,5-vauhtisen ensimmäisen kilometrin kesti hieman yllättäen parhaiten Leo Mönttisen valmentama Ice Wine, jonka juoksupaikka lopulta oli johtavan Excalibur Itin selässä.

Ice Wine jaksoi spurtata lujaa vielä toisenkin kerran ja tavoitti kirissä kolmannen radan kautta kärkeen leiskauttaneen Piedmontin.

– Alussa vauhti vain jatkui ja jatkui, mutta en halunnut molempia vastustajia eteen. Vaikka tempo oli kovaa, meillä ei ollut mitään hätää. Tamma oli tänään tosi hyvän tuntuinen ja voitti vielä tosi helposti. Ihastella pitää, millä mallilla Ice Wine on nyt, ohjastaja Mika Forss sanoi.

Ice Winen voittoaika oli 13,2a/2100 metriä. Noteeraus oli neljä kymmenystä kovempi kuin Star Martinin voittoaika Talvimaljassa.

– Se vastaisi kesäolosuhteissa 1.12-alitusta, Forss vakuutti.

[video]
[/video]

Suomenhevosten huippudivisioonan finaali oli kuin toisinto joulun alla ajetusta T76-lähdöstä. Hexan Voksu vei joukkoa, mutta sortui loppusuoralla laukalle. Voittoon kiri ulkoratoja pitkin Esa Holopaisen Viktor Kärppä.

– Saatiin sellainen juoksu kuin haaveilinkin. Hevonen kiittää selkäjuoksuista ja kirii pätkän tosi kovaa. Meille kävi hyvin, että kärki veti tasaisen reipasta, Holopainen tuumi.

Hollolalainen arveli, että Viktor Kärppä saattaa pitää talvella pienen kilpailutauon. Hän ei asiasta erikseen maininnut, mutta kukaties mielessä siintää jopa kotiradan Jokimaan kuninkuuskilpailu.

– Treenitaukoa tarvitaan, jos kesälläkin meinataan ajaa. Ja nyt ihan lähiviikkoina ei ole sopivia sarjoja, Holopainen sanoi tähtidivisioonaan nousseesta Viktor Kärpästä.

Jouni Kivelän valmentama Celebration Song on aiemmin tunnettu etenkin voimistaan. Lauantain T75-haastajadivisioonan finaalissa se otti arvovoiton räväkällä spurtilla keulahevosen peesistä.

– Loppusuoran alussa mietin, ajetaanko vain Moilasen Arin (Pope) selkään ja otetaan varma kolmossija. Sitten kuitenkin 150 metriä ennen maalia luukut aukesivat ja hevonen vaihtoi niin mahtavasti rytmiä, että ehti vielä voittoon, ohjastaja Olli Koivunen ihasteli.

Veli-Matti Kangasluoman tallin Mysteerio on tehnyt tänä talvena puhdasta jälkeä Niko Jokelan ohjastamana. Lauantaina tuli arvokas finaalivoitto ja toinen tikku putkeen vakuuttavalla tyylillä.

Jokela piti vahvan orin alussa ravilla ja kierrätti sen johtavan rinnalle jo ennen puolimatkaa. Mysteerio lopetti lujaa ja voitti selvästi.

– Toiveet olivat korkealla kun päästiin johtavan rinnalle. Ori menee siitä tosi hyvällä omalla paineella. Se olisi vastannut lopussa kavereille, jos joku olisi tullut rinnalle. Mysteeriolla on äärettömän hyvä fysiikka ja vauhtiakin tulee lisää pikku hiljaa, Jokela kommentoi.

Lauantaipeliksi vuodenvaihteessa palanneen Toto75:n vaihto kohosi lähes 337 000 euroon. Kaikille kolmelle voittoluokalle riitti jaettavaa, vaikka riviin ei tullut varsinaisia jättiyllättäjiä.

Oikea T75-rivi

T75-1: 3 Celebration Song

T75-2: 12 Mysteerio

T75-3: 3 Koskelan Akseli

T75-4: 6 Lovemore

T75-5: 3 Ice Wine

T75-6: 7 Viktor Kärppä

T75-7: 1 Star Martini

Seitsemän oikein tuloksille: 9513,30 euroa

Kuusi oikein: 80,40 euroa

Viisi oikein: 7,00 euroa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt