Ravit

Sadan ravivoiton kerhoon ilman suurta kilpailuviettiä – ”Se voi olla joskus hyväkin asia”

Julkaistu:

ravit
Komeettamaisen nousun ravikuskien huipulle tehnyt Ville Pohjola ei halua voittaa jokaista lähtöään millä hinnalla hyvänsä.
Se ei ole uutinen, että raviohjastajien liigavoitto meni tällä kaudella jälleen kerran Mika Forssille.

Yllätys sen sijaan oli, että ammattilaisista suurimman hyppäyksen voittomäärissä teki Pohjanmaalta käsin operoiva Ville Pohjola.

Pohjola ohjasti edellisenä kautena uuden voittoennätyksensä. Hän kaarsi vuonna 2017 kunniakierrokselle 49 kertaa.

Päättyneellä ravikaudella Pohjolan vauhti kiihtyi hurjasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lopullisesti kuskimarkkinoilla läpi lyönyt kruunupyyläinen tuplasi voittomääränsä ja rikkoi himoitun sadan voiton rajan. 33-vuotiaan raviurheilijan kausiennätys on nyt 102.

Lukema riitti valtakunnallisessa ajajaliigassa sijalle 14. Yhdeksännen kerran peräkkäin eniten ykkössijoja narutelleen Forssin lukema oli 232.

Nousu yllättänyt

Pohjola ei pidä itsestään meteliä. Hän suhtautuu komeaan ennätyslukemaansa tapansa mukaan tyynen rauhallisesti.

– Mulle on ihan sama, onko voittoja vuodessa 92 vai 102, mutta muut alkoivat syksyllä spekuloida, voisiko sata voittoa tulla täyteen, Ville Pohjola sanoo.

– On luonnollista, että kun ravipäivien ja ajettujen lähtöjen määrä pikkuhiljaa kasvaa, niin voittojenkin määrä kasvaa. Mutta totta kai näin nopea nousu on tullut yllätyksenä. Vajaan 50 voiton edellisvuosi oli niin hyvä saavutus, että tämän vuoden alussa olisin ollut tyytyväinen samanlaiseen.

Varsinkin, kun nousu ei perustu erityiseen satsaamiseen vaan on tapahtunut omia aikojaan ja puhtaasti kovalla työllä.

– Aikaisemmin piti lähteä ajamaan muutamaa hevosta kauemmaksikin, ja usein tiesi jo lähtiessä, ettei siinä ollut taloudellisesti mitään järkeä. Mutta nyt kun valmentajat tietävät, että olen Pohjanmaan ja pohjoisen raveissa aina paikalla, he uskaltavat ilmoittaa hevosia ja ajotehtävät ovat sitä myötä lisääntyneet, Pohjola iloitsee.

Pää kylmänä, järki kädessä

Pohjolan tavaramerkkejä ovat maltti ja rauhallisuus. Hänet tunnetaan ohjastajana, joka ani harvoin sortuu yltiöoptimistisiin ajoihin tai kiellettyyn ajotapaan.

– Jonkinlainen menestymisen himo täytyy olla, että tätä hommaa jaksaa tehdä, mutta suurta kilpailu- tai voittamisen viettiä minulla ei ole. Ja se voi olla joskus hyväkin asia.

 

Kun elävien olentojen kanssa ollaan tekemisissä, sitä pitää mennä niiden ehdoilla.

Pohjola ei ajattele yksittäisiä voittoja vaan myös ajokkiensa hyvinvointia.

– Kun elävien olentojen kanssa ollaan tekemisissä, sitä pitää mennä niiden ehdoilla. Haluan ajatella jokaista hevosta niin, että sen kanssa ei olla toivottavasti viimeistä kertaa radalla. Siksi on pidettävä pää kylmänä ja järki kädessä, Pohjola linjaa.

– Ja mitä raviurheilua yleisesti seuraa, joka puolella tulee entistä enemmän esille, miten tärkeää on se, miltä kilpaileminen ulospäin katsojien silmiin näyttää.

Sanansa mittainen

Hevoskipinä Pohjolalla syttyi jo nuorena kotona Kuhmoisissa.

– Ensimmäiset hevoset tulivat kotiin, kun olin vaahtosammuttimen kokoinen. Sitten kun olin teini-iässä, meillä oli jo ihan asiallisia kilpahevosiakin, hän muistelee.

Ensin nuorta miestä kiinnostivat raveissa pelihommat, mutta pikkuhiljaa innostus alkoi kohdistua myös hevosten valmentamiseen. Lukion jälkeen Pohjolan tie vei Kaustiselle Hevosopistoon. Sillä tiellä hän on edelleen.

– Jäin koulun jälkeen suoraan Heikki Miettuselle töihin. Hänen menehdyttyään perustin oman firman ja ajoin hiittiä ja kengitin hevosia muun muassa Rainer Björkrothille ja Veli-Erkki Paavolalle.

– Kaikilta tuli hyvää oppia, mutta erityisen korkealle arvostan Miettusta. Hänen tallissaan oli niin arkiset hevoset, ettei moni olisi yrittänyt niillä edes startata, mutta Heikki voitti niillä paljon lähtöjä, Pohjola muistelee.

Björkroth oli ensimmäisiä ammattivalmentajia, joka alkoi ajattaa hevosiaan Pohjolalla - ja tekee niin edelleen. Pohjola tuntee hyvin ominaisuudet, jotka ovat mahdollistaneet nousun kuskimarkkinoilla.

– Villellä on rauhallinen ja ammattimainen ote ohjastukseen. Hän ei ollut ehkä samanlainen superlahjakkuus, joita on noussut viime vuosina ajajaliigan huipulle, mutta on kehittynyt koko ajan sitä mukaa, kun on saanut enemmän ja parempia hevosia ajettavakseen. Ville ei ole saanut mitään ilmaiseksi, hän on tehnyt nousunsa kovalla työllä.

– Valmentajana arvostan myös Villen asiakaspalveluhenkisyyttä. Hän on hyväkäytöksinen, ja häneltä saa aina tarkan palautteen hevosen suorituksesta. Lisäksi hän on luotettava ja ajaa aina ne hevoset, joita on luvannut ajaa, vaikka myöhemmin tarjottaisiin parempiakin, Björkroth kehuu.

Valmentaminenkin kiinnostaa

Björkroth arvostaa myös Pohjolan kengitystaitoja, mutta kengityspalveluita tämä pystyy tarjoamaan nykyään entistä harvemmin.

– Tykkään kyllä kengittääkin. Se oli välillä jopa päätyöni, mutta ajotehtävien lisäännyttyä on kengityksiä täytynyt vähentää. Molempiin ei voi täysillä satsata, Pohjola pahoittelee.

Lisäksi hän vuokrasi syksyllä Nikulan raviradan kupeesta Puumalasta 6-paikkaisen tallin ja aloitti vaimonsa Tiinan kanssa pienimuotoisen valmennustoiminnan. Tällä hetkellä hevosia on treenissä viisi.

– Sekin on mukavaa hommaa. Varsinkin nuorten hevosten kanssa on hienoa nähdä, miten ne kehittyvät.

Menestyksen myötä Pohjolalla riittäisi entistä enemmän kysyntää myös lauantaipäivien Toto76-raveissa ympäri maata, mutta toistaiseksi mies on kiertänyt niitä suhteellisen vähän. Kyseessä on harkittu linjanveto.

– Varsinkin kesäaikaan tahtoo omalla alueella olla samaan aikaan pienempiä raveja, joissa saattaa olla ajettavia tarjolla melkein joka lähtöön. Täytyy miettiä tarkkaan, kannattaako kieltäytyä niistä ja lähteä ajamaan muutamaa hevosta kauemmas.

– Lisäksi viihdyn pienillä radoilla, joilla on paljon yleisöä ja hyvä tunnelma. Jossain Halsualla ravit on kesän suurin tapahtuma, ja kaikki ovat silloin paikalla.

Kuninkuuskisa hieno kokemus

Kuluneen vuoden kohokohdat muistuvat toki mieleen profiiliraveista.

– Amanda Rosella voitin 76-lähtöjäkin, ja A.T. Velin kanssa päästiin kuninkuuskilpaan. Se oli kaikille osapuolille ikimuistoinen kokemus, kun kaikki meni vielä niin nappiin kuin saattoi toivoa.

Statistina matkaan lähtenyt A.T. Veli venyi Rovaniemellä kokonaiskilvassa hienosti kuudenneksi.

Uuteen kauteen Pohjola lähtee maltilliseen tyyliinsä ilman suurempia voitto- tai muita tavoitteita.

– Jatketaan kilvanajamista entiseen malliin ja katsotaan, miten valmennushomma lähtee vetämään. Se on kuitenkin aika uusi juttu.

Ajajaliiga 2018

 1. Mika Forss 232 voittoa
 2. Ari Moilanen 229
 3. Hannu Torvinen 198
 4. Santtu Raitala 194
 5. Olli Koivunen 166
 6. Esa Holopainen 141
 7. Tapio Perttunen 132
 8. Henri Bollström 117
 9. Iikka Nurmonen 117
 10. Hannu Hietanen 115
 11. Antti Teivainen 109
 12. Jani Ruotsalainen 104
 13. Niko Jokela 102
 14. Ville Pohjola 102
 15. Mauri Jaara 96

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt