Kaveriporukka pulitti jättisumman maailmankuululle hevoskasvattajalle – seurasi odottamattomien asioiden ryöppy

Julkaistu:

sydänystävä
Arvokkaan kaupan jälkeen loppui tylsyys Bret Bokon taustaleirin elämästä. Suuret ilot ja pienet surut ovat seuranneet toisiaan.
Jos hevosille jaettaisiin elämäntyöstään palkintoja, ensimmäisenä jonossa hirnuisi vuodenvaihteessa 11 vuotta täyttävä Bret Boko. Siitä on tullut kaikkien kaveri.

Paljon kokenut konkarihevonen on lumonnut hoitajansa jopa niin, että tämä asettuu esteeksi oviaukkoon, jos ruuna aiotaan viedä eläkepäivinä pois huipputallista.

Lupsakan luonteensa lisäksi Bret Boko on suuri taistelija, joka antaa raviradoilla aina kaikkensa.

Vaikka Bret Bokon ura on sisältänyt välillä laskuja, se on aina kivunnut sisukkaasti takaisin huipulle. Yksitoikkoista elämää valmennusrinki sen enempää kuin omistajatkaan eivät ole totisesti joutuneet viettämään ruunansa kanssa.

Valmentaja Markku Nieminen ei näe esteitä, miksei tallin lempilapsi voisi jatkaa kilpailemista taustajoukkojensa iloksi ja vastustajiensa harmiksi vielä kahtena seuraavana kautena. Niiden jälkeen se on yli-ikäinen.

Lämminverisen kilpailuoikeus päättyy, kun se täyttää 13 vuotta ja suomenhevosen kolme vuotta vanhempana.

Penkiltä ei pudottu

Nieminen palaa muistelemaan muutamien vuosien takaisia tapahtumia, jolloin Bret Bokon yllätyksiä täynnä oleva ura muistutti vuoristorataa. Urheiluhetkien molemmat ääripäät tulivat silloin hevoselle ja taustajoukoille hyvin tutuiksi.

Kaudella 2015 Bret Boko tarjosi yhden sinivalkoisen ravihistorian näkyvimmistä yllätyksistä voittamalla Finlandia-ajon Vermossa pelättyjen ulkomaalaistähtien turpien edestä.


Nieminen myöntää, että sensaatiomainen voitto oli hänenkin mittavan valmentajauransa iloisin yllätys.

Yhtä odottamaton saavutus se ei kuitenkaan huipputreenarille ollut kuin yleisölle.

– Emme pudonneet penkiltä, Nieminen vakuuttaa.

– Bret Bokolla oli hyvä lähtöpaikka, josta se pääsi keulaan. Koska vastustajat eivät ottaneet hevostamme täysin vakavasti, vaan kyräilivät toisiaan, ruuna pääsi vetämään omaa tahtiaan, valmentaja muistelee.

Kun Bret Boko löi loppukaarteessa kaasun pohjaan, suosikit eivät tavoittaneet sitä enää ennen maalipaalua.

– Finlandia-voitto oli erittäin hieno ja iloinen asia.

Koko ravi-Suomen voitto

Hymyt hevosen leirissä vain komistuivat, kun Niemisen hevosauto kurvasi illalla Vermosta kotitallin pihaan Urjalassa. Naapurit olivat laittaneet siellä pöydät koreiksi, ja juhlat pääsivät alkamaan.

– Tuntui, että koko ravikansa arvosti voittoamme, koska ne olivat olleet niin harvassa kansainvälisissä huippulähdöissä. Suuri suomalaisvoitto tuli kuin puskista.


Bret Boko valittiin samana vuonna Euroopan arvostetuimpaan sprintterikisaan Elitloppetiin.

Vaikkei se selvinnyt karsintalähdöstä finaaliin, Nieminen pitää Tukholman huippukilpailua yhtenä suojattinsa uran kohokohdista.

Hymyt hyytyivät

Seuraavana keväänä hymyt hyytyivät Niemisen tallilla. Bret Boko ei valmentajansa mukaan löytänyt itseään koko kauden aikana.

– Se oli hankalaa aikaa. Hevosessa ei näyttänyt olevan mitään vikaa, mutta se ei vain kulkenut omalla tasollaan starteissa. Emme tienneet, mitä piti tehdä, vai pitikö tehdä mitään.

– Silloin tuli jo mieleen, että oliko tämä tässä, Nieminen myöntää.

Vastaus löytyi viimein keskieurooppalaisesta laboratoriosta. Ulkomaille lähetetyistä näytteistä paljastui, että Bret Boko oli allerginen muun muassa puun havuille ja joillekin muille kasveille.

Ahkerin kilpailija

Lääkityksen jälkeen allergia ei ole enää vaivannut tähtihevosta. Se on tehnyt viime ja tänä vuonna täysipainoiset kaudet, ja tienannut 18 voiton ansiosta 145 000 euroa.


Bret Bokon kokonaisvoittosumma on puoli miljoonaa euroa. Sillä on tällä hetkellä kilpailevista lämminverisistä eniten startteja, 160.

Vaikka Bret Bokon tienestit ovat suuret, se ei ole ollut viisihenkiselle omistajajoukolleen varsinainen kultakaivos.

Bret Bokon ylläpitokustannuksiin on uponnut pitkä penni. Lisäksi tähtitamma Passionate Kempistä tutun Esa Hietakankaan kipparoima omistajaporukka joutui maksamaan suuren summan, jotta kaverukset saivat huippusukuisen hevosen omakseen 1,5-vuotiaana varsana.

Omistajille palkintosummia tärkeämpää on ehkä ollut, että he ovat saaneet kokea hevosensa rinnalla lukuisia ravielämyksiä, joita ei voi rahassa mitata.

Hinta salaisuus

Bret Boko on ollut yhdeksän vuotta huippumiesten valmennuksessa, ensin syntymämaassaan Ruotsissa legendaarisella Stig H. Johanssonilla ja 4-vuotiskevään starttiensa jälkeen Niemisellä.

Nieminen oli aikoinaan valitsemassa ruunaa omistajilleen arvostetusta Boko-siittolasta. Hän kiinnitti suvun lisäksi huomiota Bret Bokon rakenteeseen.


Koska odotukset varsasta olivat suuret, se jäi valmennukseen Ruotsiin. Sieltä käsin sen oli kätevämpi tähdätä syntymämaansa jättimäisten palkintojen ikäluokkalähtöihin.

– Bret Boko oli kallein varsa, jota olin ollut mukana hankkimassa. En viitsi kertoa sen hintaa, Nieminen sanoo.

Ruunaus helpotti

Koska Bret Boko ei vastoin suuria toiveita osoittautunut varsatähdeksi, se muutti Suomeen. Niemisen suojissa hevosen meno alkoi kohentua.

– Nuorena Bret Bokon ravi ei vain luistanut parhaalla tavalla. Se oli vähän mitä sattuu.

– Kun hevonen jonkin ajan päästä ruunattiin, sen tyyli muuttui sulavammaksi. Monesti hevosilla on kiveksissä jotain häikkää, mikä vaikuttaa niiden juoksemiseen.

 

Valmentaja ei ole aivan toimeton tallinsa tähden kanssa. Hän käy välillä työntämässä porkkanan sen suuhun.

Niemisen mielestä lämminverisiä oriita kannattaisi tästä syystä ruunata Suomessa herkemmin nuorina.

– Ruunausta ei pidä tehdä vain sen takia, että joku hevonen on ilkeä, vaan myös siksi, että sen olisi helpompi olla itsensä kanssa.

Ruunauksen vastapainona oli, ettei vauhdikas Bret Boko pysty jatkamaan hohdokasta sukuaan kilpauran jälkeen.

Hoitajalle iso kiitos

Nieminen ylistää hoitaja Suvi Himangan tinkimätöntä panosta Bret Bokon kehityksessä.

– Suvi ja Bret tulevat mahdottoman hyvin juttuun. Heidän yhteistyöllään onkin varmasti tärkeä merkitys sille, että ruuna on harvinaisen kestävä ja terve ikäisekseen.


– Suvi ajaa Bretillä kaikki treenitkin. En edes muista, milloin olisin ajanut sillä viimeksi, Nieminen hymähtää tallin käytävällä, missä hoitaja harjaa hevosta huolellisesti valokuvauskuntoon.

Valmentaja ei ole sentään aivan toimeton tallinsa tähden kanssa. Hän käy välillä työntämässä porkkanan sen suuhun.

Valmentaja korostaa myös ohjastaja Ari Moilasen merkitystä tiimissä. Nieminen on itse hypännyt vain yhdessä kilpailussa Bret Bokon rattaille vuoden 2013 jälkeen.

– Minun alkoi olla vaikea päästä ruunalla ravia matkaan, kun se puski niin paljon päälle lähtöauton takana. Koska pelkäsin koko ajan lähtölaukkaa, oli parempi vaihtaa kuskia.

– Aku on rauhallinen ohjastaja, jolla on pehmeä ohjasote. Sen takia hän sopii niin erinomaisesti Bretin kyytiin.

Känkkäränkät vieraita

Vaikka Niemisen tallissa on ollut laumoittain tähtihevosia 1980-luvulta, hän pitää Bret Bokoa ainutlaatuisena yksilönä.

– Bret jaksaa aina vaan, eikä sillä ole koskaan kiukkuista päivää. Se ottaa kaikki asiat lunkisti.


Himanka yhtyy Niemisen kehuihin.

– Mistään Bretin tekemisistä ei voi tulla huonolle tuulelle. Tai ehkä vähän silloin, kun se haluaa kävelyttäessä pusikkoon syömään ja vetää minut riimusta sinne perässään, Himanka naurahtaa.

Toiset ihmiset syövät lautasiltaan herkkupalat viimeisinä. Samalla kaavalla toimii Himanka Bret Bokon kanssa.

Hän säästää hoidokeistaan Bret Bokon aina päivän viimeiseksi ajettavakseen. Näin hevosenhoitaja varmistaa, että hänelle jää työvuorosta hyvä mieli.

Kova ruokahalu ja kulkutautien hyvä vastustuskyky ovat varmasti myös ominaisuuksia, jotka ovat mahdollistaneet useita ulkomaan reissujakin tehneen teräshevosen pitkän uran.

– Bret ei masennu koskaan starteista, vaan alkaa aina heti syödä niiden jälkeen, Himanka huomauttaa.


Ei lasketa pois

Nieminen sanoo, ettei Bret Bokolta odoteta enää viimeisinä kilpailuvuosina samanlaisia huippujuoksuja kuin nuorempana.

– Koska hevosella on jo näin paljon ikää, mittaria on laskettava alaspäin ensi kausina. On mietittävä realistisesti, mitkä kilpailut ovat sille järkeviä.

– Bret Bokolla ei varmasti kannata enää tähdätä kaikkiin suurlähtöihin St. Michelistä lähtien, vaan kilpailla myös tavallisissa iltaraveissa – ellei se sitten voita Finlandia-ajoa ennen Mikkeliä, valmentaja myhähtää.

Sotaratsun loimelle ei ole helppo löytää perijää.

– Kun Bret Boko aikoinaan täältä lähtee, mikään hevonen ei pysty täyttämään sen saappaita, Nieminen epäilee.

Ero tulee viimeistään kahden vuoden päästä, kun kilpailu-uransa päässä oleva veteraani joutuu luovuttamaan pilttuunsa nuoremmilleen – ehkä.

– En päästä Bretiä pois täältä, hevoseen kiintynyt hoitaja huomauttaa haikealla äänellään.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt